Skip to main content

5 tips


Hoe lees je een wijnetiket? 5 tips

Wijnflessen
Wijnflessen

Het kiezen van een wijntje blijft een lastige kwestie. Grote kans dat je vaak je keuze baseert op het uiterlijk van de van de fles, of er dan wel of niet een kurk opzit, of hoe het etiket eruit ziet. Toch kan juist de inhoud van een etiket je een goede indicatie geven van welke smaak wijn je kan verwachten. Maar waar moet je precies op letten als je een wijnetiket leest? Hier lees je de 5 belangrijkste tips om op te letten!

Bekijk alle wijnen
image

1. WELKE DRUIF STAAT ER OP HET ETIKET?

Vaak staat het druivenras op het etiket van de wijn. De smaak van een druif is kenmerkend voor de smaak en bepaalt voor een groot deel of jij een wijn wel of niet lekker vindt. Bekende druivenrassen met ieder hun eigen smaak zijn bijvoorbeeld chardonnay,sauvignon blancmerlot,cabernet sauvignon of malbec.

2. UIT WELKE REGIO KOMT DE WIJN?

Bekende wijngebieden zijn onder andere BordeauxRiojaBourgogneLoire en Toscane. Het verschil in klimaat en grondsoorten kunnen bepalend zijn voor de smaak van je wijn. Soms bevat een etiket een nog specifieker detail over de afkomst. Zo kan een wijn bijvoorbeeld specifiek gebotteld zijn in een bepaald chateau. En de reputatie van zo’n kasteel kan je ook al veel vertellen. Ook gewoon leuk om te weten, toch?

3. HET OOGSTJAAR

Dit kan wat zeggen over de smaak van je wijn. Het ene oogstjaar is nou eenmaal beter dan het andere. Maar als jij een fan bent van een bepaalde druivenras is dit belangrijker. Hou jij bijvoorbeeld van malbec? Dan ga je een malbecwijn lekker vinden ongeacht het jaar.

Witte wijn
Witte wijn

4. KWALITEITSCONTROLE OF KEURMERK?

Mogelijk staat er een keurmerk of kwaliteitscontrole op de fles, wat erop duidt dat je met een (nog) betere wijn te maken hebt.

5. ALCOHOLPERCENTAGE

Over het algemeen geldt: hoe meer alcohol, hoe zwaarder de wijn. Soms staat het alcoholpercentage vermeld op de achterkant van de fles. 

KIES JE WIJN VOORTAAN UIT ALS EEN PRO

Door de bovenstaande details op een wijnetiket te lezen krijg je dus een idee hoe deze specifieke wijn zal smaken. Let er wel op dat niet op elk etiket dezelfde informatie staat: zo kan het zijn dat de druivenras mist. Gelukkig valt deze vaak te herleiden door de herkomst van de wijn even te googelen: komt je wijn bijvoorbeeld uit Bordeaux, dan is de kans groot dat het een combinatie is van cabernet sauvignon en merlot.

Dus: de volgende keer als je een wijn kiest, kijk dus niet alleen naar hoe mooi het etiket is, maar lees hem ook! Zo kies jij wijn als een expert.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.