Skip to main content

Wijnproeven als een pro


DIT VERTELLEN DE GEUREN VAN WIJN

Glazen wijn
Glazen wijn

Waarom is ruiken als je wijn proeft zo belangrijk (en leuk)? Je neus bepaalt wat voor smaken je proeft in je mond. En je kunt enorm veel ruiken: van bloemen tot stal. Of bijvoorbeeld kurk in wijn. Met je neus onderscheid je dus een lekkere wijn van een slechte wijn. Hoe? Wij leggen het je uit! Weet je volgende keer in het restaurant direct of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Ruiken aan wijn

Je bent aan het wijnproeven. Voor het ruiken heb je naar je wijn gekeken. Daarna heb je hem even gewalst.
Nu stop je je neus goed in het glas en ruik je kort en krachtig.

WIJNGEUR = WIJNSMAAK

Wat je ruikt is persoonlijk. Eigenlijk geen idee wat je ruikt? Maakt niet uit, wij geven je een voorzet met een aantal geuren die vaak voorkomen in wijnen.

  • Fruitig: denk aan bessen, kersen en bosvruchten in rode wijn. Citrus ruik je in witte wijn.

  • Bloemige geuren zoals bloesem komen voor in witte en lichte rode wijnen.

  • Aardse tonen zoals aarde, mineralen of zelfs steen (als je dat een keer in het echt geroken hebt).

  • Kruidig: denk aan geuren zoals peper.

  • Vanille, toast, chocola en koffie ruik je vooral in wijnen die gerijpt zijn op een houten vat

  • Dierlijk of bosachtig: denk aan gras, stal of bijvoorbeeld bezweet paard. Deze geuren ontstaan na de rijping. Hoe smaakt dit dan? Daar zijn de meningen over verdeeld. Aan jou om te ontdekken.

Natuurlijk bepaal jij zelf wat je ruikt. Vaak zijn geuren persoonlijke associaties. Als jij leer of versgebakken brood ruikt, dan ruik je dat. Het gaat er vooral om of de geur jou aanstaat. Want dan vind je hem waarschijnlijk ook lekker smaken. Maar blijf vooral experimenteren en ontdek nieuwe geuren en wijnen!

HOE RUIK JE KURK IN WIJN?

kurken

Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.

Wist je trouwens dat flessen met een schroefdop ook kurk kunnen hebben? De schimmels en bacteriën kunnen namelijk al tijdens het productieproces plaatsvinden. Handig om te weten.

HOE RUIK JE OF JE WIJN NIET MEER GOED IS?

Glas en fles wijn
Glas en fles wijn

Als je wijn niet goed is, dan ruik je dat direct. Want een wijn die stinkt is waarschijnlijk ook niet lekker. En als je helemaal niets ruikt, is de kans groot dat je wijn ook nergens naar smaakt. Andere geuren die je waarschuwen zijn:

  • Keldergeur: begin er niet aan. De wijn is namelijk verkeerd gebotteld.

  • Nagellak of azijn betekent dat de wijn een te hoge zuurgraad heeft

  • Gist hoeft niet per se een slecht teken te zijn. Rode wijn ruikt altijd een beetje naar gist, maar te veel verpest de smaak.

  • Zwavelgeur komt bij het bottelen en verdwijnt normaal zodra er lucht bij komt. Blijft de geur? Dan is hij niet lekker.

PROEF JE HETZELFDE ALS WAT JE ROOK?

Je hebt geroken aan je wijn. Onthoud wat je allemaal rook en kom erachter of je dit ook proeft. En bepaal natuurlijk wat jij vond van wat je net geroken hebt!

MEER LEZEN OVER WIJN?

Leer meer over wijn, hoe je proeft en handige tips:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.