Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Masi

Wijngaard
Wijngaard

Masi, het wijnhuis van de familie Boscaini, heeft een enorme historie en reputatie. Dat voel je ook direct als je de huidige directeur, Sandro Boscaini, ontmoet. Een gepassioneerde man, die wat streng overkomt. En hij is streng als het gaat om het bewaken van de kwaliteit van zijn eigen wijn en het imago van streekwijnen zoals Bardolino en Amarone.

Over Masi-wijngaarden

Door de grote vraag naar deze wijnen, breidt de overheid dit wijngebied alsmaar uit, zelfs als het terroir anders is. Sandro is daar faliekant tegen en vecht voor strengere kwaliteitseisen. Bij Masi zelf leggen ze de lat hoog. De druiven komen van de allerbeste wijngaarden. Zo liggen de wijngaarden voor de Bardolino op de heuvels aan de oostzijde van het Gardameer. Door de combinatie van zon en de verkoelende wind van het water groeien er druiven met fruitig sap en verfrissende zuren. Dé basis voor dorstlessende zomerwijn.

Al zes generaties lang is de familie Boscaini eigenaar van de Masi-wijngaarden. Sandro leidt het bedrijf met zijn kinderen en broer. De directeur is zowel een man van tradities als een vernieuwer. Hij wil de unieke stijl van de wijnen uit Veneto bewaken en tegelijkertijd de kwaliteit waar mogelijk verbeteren, onder andere door nieuwe wijnproductietechnieken toe te passen. Masi’s ‘Supervenetians’ zijn modern gemaakte wijnen waarvoor uitsluitend lokale druivensoorten van goedgelegen wijngaarden worden gebruikt. De Campofiorin is zo’n wijn.

Ripasso: dubbele vergisting

De zachte, volle Campofiorin wordt gemaakt van corvina, rondinella en molinara. De wijnmakers van Masi laten het grootste deel van deze lokale druiven vergisten tot een  lichte, rode wijn. Een kleiner deel laten ze half indrogen, zodat er wat vocht verloren gaat en het sap meer suiker bevat. Ze mengen de onvergiste, halfingedroogde druiven met de kersverse, jonge wijn en laten het geheel vervolgens nog eens vergisten tot een toegankelijke wijn met een volle kleur, geur en smaak. Die dubbele vergisting heet ripasso en is – volgens Sandro Boscaini – zo’n veertig jaar geleden door Masi ontwikkeld.

Zoeter dan zoet druivensap

Van zachte en volle wijn en de lichte, zomerse Bardolino tot de rijke, volle Amarone; Masi heeft een breed scala aan wijnen. De Amarone maken ze volgens de appassimento-methode. Hierbij worden de druiven in goed geventileerde ruimten te drogen gelegd. Tijdens dit droogproces van zestig tot honderd dagen, verliezen de druiven vocht. Het sap dat overblijft, is dikker en zoeter dan ‘normaal’ druivensap. Van dit dikke en zoete sap wordt de Amarone gemaakt, een krachtige wijn met zo’n 14% alcohol.

Masi Costasera Amarone Classico 2015 75CL

ZOMERS ROOD

Birthe: “Deze drie Masi-wijnen zijn alle drie anders, maar alle drie superfruitig, heerlijk fris, sappig en soepel. De Modello en de Bardolino zijn het lekkerst als je ze gekoeld drinkt, op zo’n 14 à 15 °C. Een halfuur voor gebruik in de koelkast zetten is prima. De Campofiorin drink ik wat warmer. Hij is ook fruitig, maar voller en rijker. Ik vind dat een ideale zomeravondwijn, als het buiten frisser wordt. Echt heerlijk bij kaas of bij chocolade.”

Masi Campofiorin Appaxximento 2018 75CL

LOKALE DRUIVEN

Geen enkel ander land heeft zo veel verschillende druivensoorten als Italië. Elke streek heeft zijn eigen, lokale variëteiten. Typisch voor Veneto zijn onder andere corvina, molinara en rondinella (Bardolino en Campofiorin), raboso en refosco (Modello).

 

EETWIJNEN

Birthe: “Italiaanse wijnen smaken bijna allemaal lekkerder bij de maaltijd. Daar zijn ze voor gemaakt. Als je zomaar een slok neemt, zonder iets erbij, kunnen de wijnen voor veel mensen iets te zuur zijn. Zodra je er iets bij eet, bloeit de wijn op en geeft hij zich helemaal. Vooral de Bardolino is dan werkelijk verrukkelijk.”