Skip to main content
Je bent hier:

Als een pro


Wijn proeven in 5 simpele stappen

Wijnflessen
Wijnflessen

Wijn proef je niet alleen. Je kijkt. Walst. Ruikt. En beoordeelt. Met deze 5 stappen ken jij in no time de basics van het proeven en haal je het maximale uit je glas wijn.

VÓÓRDAT JE BEGINT: WEET JE SMAAKPROFIEL

Smaakprofielen
Smaakprofielen

Tijdens een wijnproeverij doorloop je allerlei stappen: Je kijkt, walst, ruikt, proeft en beoordeelt. Zeker weten dat je een wijn gaat proeven die jij echt lekker vindt? Doe dan de smaakprofielentestvoordat je wijn inslaat. Zo sla je in ieder geval een wijn in die aansluit op jouw voorkeuren.

Doe de smaakprofielentest

Profiel ontdekt en wijn ingeslagen? Wil je erachter komen wat je nou echt proeft? Volg dan deze 5 stappen en proef wijn als een pro:

STAP 1. KIJK NAAR JE GLAS

Kijken naar wijn
Kijken naar wijn

Pak je glas bij de steel en houd het tegen een neutrale achtergrond. De tint van de wijn verraadt om welke druif het gaat en hoe oud de wijn is. Want: 

  • Wit gaat van jong groen naar oud geel.
  • Rood gaat van lichtrood naar roestig bruin.
  • Rose gaat alle kanten op, van oranje tot aardbeiroze, oud of jong.
Benieuwd wat je nog meer ziet aan wijn?

STAP 2. WALS JE GLAS

Walsen, oftewel rondjes draaien in je glas. 

Walsen kan op 2 manieren:

  1. Tafelwalsen. Zet het glas op tafel, houd 'm bij de voet of steel vast en draai rond alsof je kleine cirkels tekent op tafel. Moeilijkheidsgraad: niet.
  2. Luchtwalsen. Draai je wijnglas rond als je het aan de steel in de lucht omhoog houdt. Tip: oefen eerst het tafelwalsen.

Ons advies: 

Houd het simpel. Grootse draaibewegingen maken met je glas voegt niks toe. Zorg er ook voor dat je glas niet te vol is, tenzij je de stomerijrekening van je tafelgenoot op je wilt nemen!

Waarom wals je wijn? Omdat:

  • Er zuurstof bij de wijn komt. Dus meer aroma's komen vrij.
  • Aroma's blijven hangen in je glas.
  • Je proeft meer. Wat je in eerste instantie aan het doen bent.

Experimenteer! Probeer nieuwe wijnen en bepaal wat jij het lekkerst vindt.

STAP 3. RUIK KORT EN KRACHTIG

Ruiken aan wijn
Ruiken aan wijn

Stop je neus in het glas tot je net niet met je neus de wijn raakt. Ruik in je glas: kort en krachtig. Zo ontdek je zoveel mogelijk aroma’s tegelijkertijd! Dit is een soort preview van wat je waarschijnlijk gaat proeven. Wijn moet gewoon lekker ruiken. Bloemetjes, fruit, wat je wilt. Ruik je niks? Of kurk? Weggooien die wijn!

Ruik jij vanille of natte hond?

Wat je ruikt is vaak een persoonlijke associatie. Maar vaak heeft een druif wel een specifieke geur dat te maken heeft met de druif of de productie. Heb je geen idee wat je ruikt? Geeft helemaal niks. Oefening baart kunst!

Hoe ruik je of wijn slecht is?

Dit zijn de wijngeuren die vaak voorkomen:

  • Fruitig: Denk aan kersen, bessen en bosvruchten in rood & citrus in wit.
  • Bloemig: Geuren als bloesem komen voor in witte en lichte rode wijnen.
  • Aards: Tonen als aarde, mineralen en zelfs steen.
  • Kruidig: Denk aan geuren zoals peper.
  • Vanille: Toast, chocolade en koffie ruik je vooral in wijnen die geruipt zijn in een houten vat.
  • Dierlijk: Denk aan gras, stal of paard. Wat? Ja echt! Deze geuren ontstaan na de rijping.

STAP 4. SLURP & PROEF!

Wijn proeven
Wijn proeven

Dit doe je zo: 

  1. Slurpen doe je dus. Als je echt goed wil proeven.
  2. 'Kauw' de wijn in je mond alsof je met mondwater spoelt. 4 seconden is genoeg. Langer is niet lekker meer.
  3. Doorslikken of (niet te hard) uitspugen in ‘t emmertje. Welke van de twee je kiest is afhankelijk van je plannen en je eigen beoordelingsvermogen na 19 wijntjes.
  4. Als je doorslikt: probeer het dan zo langzaam als je kunt. Let op het gevoel dat de wijn geeft in je keel.

Let op de volgende zaken tijdens het proeven:

  • Komen de smaken overeen met wat je net geroken hebt?
  • Voelt je tong droog aan? Krijg je een stroef gevoel in je mond? Grote kans dat dit aan het tanninegehalte ligt.

STAP 5. REAGEER: LEKKER OF NIET?

Slok genomen? Wat vind je ervan? Bedenk of de smaken die je net hebt geproefd passen bij wat je hebt geroken. Hoe is de afdronk? Brandt de alcohol in je keel of niet? Heb je een stroef gevoel in je mond? Schrijf op wat je allemaal hebt gezien, geroken, geproefd en gevoeld. Met welke woorden je dat doet bepaal je zelf. Uiteindelijk gaat het erom wat jij vindt van de wijn. En daarmee kunnen we eigenlijk heel kort zijn: vind je de wijn lekker of laat je hem liever staan? Dat bepaal jij.

Nog weinig ervaring met termen als afdronk? En tannines? Leer dan de 7 x onmisbare termen voor beginnende wijnproevers

TIJD VOOR JE EIGEN WIJNPROEVERIJ!

Zo. Je kunt nu proeven en er ook nog wat over vertellen. Nodig je vrienden uit en proef met deze gids. Wil je het echt professioneel aanpakken? Lees dan eens hoe je je eigen wijnproeverij organiseert!

ZELF PROEVEN? PROBEER EENS EEN WIJNBOX!

Wijnbox
Wijnbox
Wil jij je vers opgedane kennis in praktijk brengen? Probeer dan eens de Gall & Gall wijnbox! Laat je verrassen, proef als een pro en ontdek nieuwe favorieten: we hebben maar liefst 10 verschillende wijnboxen in het assortiment.
Bekijk alle wijnboxen