Skip to main content

Champagne


Word een kenner!

Word een kenner!

Champagne is de perfect drank voor iedere gelegenheid en elk feest. Dat weet iedereen. Dat champagne uit Frankrijk komt is misschien ook een open deur. Maar er is nog veel meer te leren over de bekendste bubbels. Wil jij nu een kenner worden? Bijvoorbeeld leren hoe je champagne moet openen en serveren? Lees dan hieronder verder!

NIET ALLE BUBBELS ZIJN HETZELFDE

Allereerst is het belangrijk te weten dat champagne niet hetzelfde is als cava of prosecco. In een glas zie je het verschil bijna niet, maar deze mousserende wijnen hebben weinig overeenkomsten. Champagne, maar dan uit Spanje of Italië. Zo worden cava en prosecco vaak omschreven. Naast natuurlijk land van herkomst, verschillen de bubbels ook in druifsoorten, smaak, productiemethode en hoelang ze houdbaar zijn. Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van brut champagne. Maar wat is dat eigenlijk? Lees alles over de brut en de andere soorten champagne.

BRUT CHAMPAGNE: WAT IS HET?

Heb jij iets te vieren? Dan mag de champagne niet ontbreken! Er zijn veel verschillende soorten champagnes, maar de meest populaire van allemaal is brut. Waarom een feestje zonder brut champagne niet compleet is en bij welke maaltijd een glaasje brut een extra smaaksensatie geeft lees je hier

ALCOHOLVRIJE CHAMPAGNE

Denk je dat je geen champagne kan drinken als je (even) geen alcohol drinkt? Think again! Er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg alcoholvrije bubbels te verkrijgen. Zo kun je ook gewoon meeproosten! Trouwens, wist je dat het eigenlijk helemaal geen alcoholvrije champagne is? In de champagnestreek zijn ze namelijk nog niet begonnen met het maken van alcoholvrije champagne. Maar alcoholvrije mousserende wijnen klinkt een stuk minder lekker! Lees alles over alcoholvrije bubbels!

WAAR KOMT CHAMPAGNE VANDAAN?

Deze is niet zo moeilijk: uit Frankrijk. Maar er is meer te weten over de herkomst van champagne. De Champagne is het noordelijkste en koelste gebied van Frankrijk waar met succes druiven verbouwd kunnen worden. Het Champagnegebied kent 320 gemeenten. Deze gemeenten zijn opgenomen in een door de overheid ingesteld classificatiesysteem. De classificatie wordt uitgedrukt in een percentage. Benieuwd waar dit percentage op gebaseerd is? Lees hier dan alles over de champagnestreek.

CHAMPAGNE: EEN INTERESSANTE GESCHIEDENIS

De Franse bubbels hebben een rijke geschiedenis. Al in de 15e eeuw serveerden Franse hovelingen champagne aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Dat was echter de stille variant. In 1668 diende zich een nieuwe variant aan: de heldere en mousserende champagne. Met de bubbels, nam de roem van deze drank snel toe. In het bijzonder bekende keldermeester, Dom Pérignon (1638-1715), ontwikkelde de champagne zoals iedereen die nu kent.

WAAR KOMEN DE BUBBELS IN CHAMPAGNE VANDAAN?

De officiële en traditionele bereidingswijze van champagne wordt de méthode traditionnelle genoemd. Binnen zeven stappen wordt van een stille basiswijn een rijke mousserende wijn met sprankelende bubbels gemaakt. Maar waar komen die bubbels vandaan? En weet jij eigenlijk hoelang een champagne moet rijpen? Van assemblage tot dégorgement: lees hier alles over de productiemethode van champagne.

SOORTEN CHAMPAGNE

De perfecte champagne uitkiezen kan een hoop werk zijn. Champagne komt namelijk in vele soorten en maten en je wilt er zeker van zijn dat je de perfecte fles hebt. Champagnes kunnen namelijk verschillen in druifsoorten, suikergehalte of jaargang. De hoeveelheid soorten champagne kan intimiderend zijn, daarom helpen wij jou de champagne kiezen die bij jou past! 

CHAMPAGNE PROEVEN

Champagne betekent: feest! Maar wat proef je eigenlijk? En hoe weet je nou of je een goede champagne in je glas hebt? Champagne proef je met al je zintuigen. Want naast wat je proeft en ruikt, voel je ook de bubbels. En dat maakt champagne zo leuk! Je glas bubbels proef je door te: kijken, ruiken, luisteren, proeven en te voelen. Met 5 stappen leren wij jou alles over champagne proeven.

MEESTERLIJK CHAMPAGNE SERVEREN

Champagne serveren is nog een hele kunst. Hoe zorg je ervoor dat je glas niet overstroomt bij het inschenken of dat je champagne koud genoeg is? Champagne moet namelijk gedronken worden op een temperatuur van 8-10°C. Is de champagne kouder, dan kan de smaak zich niet goed ontwikkelen. Champagne serveer je bij voorkeur in dunne flûtes, maar waarom? Zo zijn er nog meer dingen waar je op moet letten bij het serveren van champagne.

HOELANG IS CHAMPAGNE HOUDBAAR?

Er gaan nogal wat verhalen rond over hoelang champagne houdbaar is. Vaak hoor je dat champagne beter wordt met de jaren. Dit klopt niet! Hou altijd in je achterhoofd dat champagne geen bewaarwijn is.  Hoelang je een champagne kunt bewaren is afhankelijk van verschillende factoren. Dus benieuwd hoelang je een fles kan bewaren, open of dicht? En ook niet onbelangrijk: hoe je deze moet bewaren? Lees hier alles over de houdbaarheid van champagne.

ALLE FORMATEN CHAMPAGNEFLESSEN OP EEN RIJ

Van piepklein tot reusachtig groot; champagneflessen zijn er in allerlei verschillende maten. Dus of je nu in je eentje een glas champagne wil drinken of met een groot gezelschap wil genieten van dezelfde campagne. Het is allemaal mogelijk met een Piccolo, een Nebukadnezar of een ander formaat bubbels.  

7 KEER ANTWOORD OP MOUSSERENDE VRAGEN

December is dé maand van champagne en andere mousserende wijnen. Maar wat is nu het verschil tussen al die soorten en hoe drink je ze? Altijd al afgevraagd hoe mousserende wijnen aan hun bubbels komen?  Lees hier de antwoorden op vragen die we onszelf allemaal wel eens stellen. 

3X GOEDE BETAALBARE CHAMPAGNES

Champagne: feestelijker kan niet! Maar helaas is deze mousserende wijn niet goedkoop. Gelukkig zijn er een aantal goede betaalbare prosecco's die niet onderdoen voor de dure bubbels. Zo heb je veel feest voor weinig geld!

DE BESTE CHAMPAGNES VOOR OUD EN NIEUW

Oud en nieuw staat voor de deur. Hoe sluit je het huidige jaar in stijl af en wat is het beste begin van een nieuw jaar? Een feestelijk drankje natuurlijk! En als we aan feestelijk denken, dan denken we aan bubbels. Alles over de beste champagnes voor een spetterend nieuwjaarsfeest lees je hier.

BOEK VOOR DE CHAMPAGNE LIEFHEBBERS!

Echt champagnekenner worden? Gert Crum schreef een prachtig boek over de recente veranderingen in Champagne met schitterende foto's van fotograaf Jan Bartelsman. Je leest over de interessantste producenten en hun beste champagnes. 

Kortom: een gids vol champagneproducenten die ertoe doen. Met honderden proefnotities. En niet alleen om te lezen een genot: ook een lust voor het oog met de formidabele foto's van het land, de mensen en hun wijnen. Verder vind je treffende tekeningen van Cees Nouwens.

Een aanrader!

BESTEL DIRECT BIJ BOL.COM

BEKIJK ALLE MERKEN!

Van Moët & Chandon en Pommery tot Martini, Bollinger of de alcoholvrije Faber we hebben ze allemaal! Bekijk alle mousserende wijnen van Gall & Gall en vind het merk dat bij jou past. Op zoek naar champagneaanbiedingen? Kijk dan op de Actiepagina! Lees ook onderstaande artikelen voor meer champagne-inspiratie!