Skip to main content

Word een kenner!


Champagne

Champagne

Champagne is de perfect drank voor iedere gelegenheid en elk feest. Dat weet iedereen. Dat champagne uit Frankrijk komt is misschien ook een open deur. Maar er is nog veel meer te leren over de bekendste bubbels. Wil jij nu een kenner worden? Bijvoorbeeld leren hoe je champagne moet openen en serveren? Lees dan hieronder verder!

NIET ALLE BUBBELS ZIJN HETZELFDE

Allereerst is het belangrijk te weten dat champagne niet hetzelfde is als cava of prosecco. In een glas zie je het verschil bijna niet, maar deze mousserende wijnen hebben weinig overeenkomsten. Champagne, maar dan uit Spanje of Italië. Zo worden cava en prosecco vaak omschreven. Naast natuurlijk land van herkomst, verschillen de bubbels ook in druifsoorten, smaak, productiemethode en hoelang ze houdbaar zijn. Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van brut champagne. Maar wat is dat eigenlijk? Lees alles over de brut en de andere soorten champagne.

CHAMPAGNE: EEN INTERESSANTE GESCHIEDENIS

De Franse bubbels hebben een rijke geschiedenis. Al in de 15e eeuw serveerden Franse hovelingen champagne aan buitenlandse vorsten die op bezoek kwamen. Dat was echter de stille variant. In 1668 diende zich een nieuwe variant aan: de heldere en mousserende champagne. Met de bubbels, nam de roem van deze drank snel toe. In het bijzonder bekende keldermeester, Dom Pérignon (1638-1715), ontwikkelde de champagne zoals iedereen die nu kent.

WAAR KOMT CHAMPAGNE VANDAAN?

Deze is niet zo moeilijk: uit Frankrijk. Maar er is meer te weten over de herkomst van champagne. De Champagne is het noordelijkste en koelste gebied van Frankrijk waar met succes druiven verbouwd kunnen worden. Het Champagnegebied kent 320 gemeenten. Deze gemeenten zijn opgenomen in een door de overheid ingesteld classificatiesysteem. De classificatie wordt uitgedrukt in een percentage. Benieuwd waar dit percentage op gebaseerd is? Lees hier dan alles over de champagnestreek.

WAAR KOMEN DE BUBBELS IN CHAMPAGNE VANDAAN?

De officiële en traditionele bereidingswijze van champagne wordt de méthode traditionnelle genoemd. Binnen zeven stappen wordt van een stille basiswijn een rijke mousserende wijn met sprankelende bubbels gemaakt. Maar waar komen die bubbels vandaan? En weet jij eigenlijk hoelang een champagne moet rijpen? Van assemblage tot dégorgement: lees hier alles over de productiemethode van champagne.

CHAMPAGNE PROEVEN

Champagne betekent: feest! Maar wat proef je eigenlijk? En hoe weet je nou of je een goede champagne in je glas hebt? Champagne proef je met al je zintuigen. Want naast wat je proeft en ruikt, voel je ook de bubbels. En dat maakt champagne zo leuk! Je glas bubbels proef je door te: kijken, ruiken, luisteren, proeven en te voelen. Met 5 stappen leren wij jou alles over champagne proeven.

BEKIJK ALLE MERKEN!

Van Moët & Chandon en Pommery tot Bollinger, we hebben ze allemaal! Bekijk alle mousserende wijnen van Gall & Gall en vind het merk dat bij jou past. Opzoek naar een alcoholvrije bubbel, bekijk Faber. Op zoek naar champagneaanbiedingen? Kijk dan op de actiepagina! Lees ook onderstaande artikelen voor meer champagne-inspiratie! 

ALLE FORMATEN CHAMPAGNEFLESSEN OP EEN RIJ

Van piepklein tot reusachtig groot; champagneflessen zijn er in allerlei verschillende maten. Dus of je nu in je eentje een glas champagne wil drinken of met een groot gezelschap wil genieten van dezelfde campagne. Het is allemaal mogelijk met een Piccolo, een Nebukadnezar of een ander formaat bubbels.  

BRUT CHAMPAGNE: WAT IS HET?

Heb jij iets te vieren? Dan mag de champagne niet ontbreken! Er zijn veel verschillende soorten champagnes, maar de meest populaire van allemaal is brut. Waarom een feestje zonder brut champagne niet compleet is en bij welke maaltijd een glaasje brut een extra smaaksensatie geeft lees je hier

ALCOHOLVRIJE CHAMPAGNE

Denk je dat je geen champagne kan drinken als je (even) geen alcohol drinkt? Think again! Er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg alcoholvrije bubbels te verkrijgen. Zo kun je ook gewoon meeproosten! Trouwens, wist je dat het eigenlijk helemaal geen alcoholvrije champagne is? In de champagnestreek zijn ze namelijk nog niet begonnen met het maken van alcoholvrije champagne. Maar alcoholvrije mousserende wijnen klinkt een stuk minder lekker! Lees alles over alcoholvrije bubbels!

Dingen die je moet weten over champagne

Wil je echt het naadje van de kous weten op champagne gebied? Wij hebben alle weetjes voor je op een rijtje gezet! Van de meest interessante vragen over champagne tot wat de 'rich and famous' drinken. Maar over hoelang champagne eigenlijk houdbaar is of hoe je champagne nu eigenlijk serveert. Lees snel verder!

7 x antwoord op vragen over mousserende wijn

Vragen die je niet wist dat je ze had, maar wel heel leuk zijn om te weten! Zo weet je zeker dat je altijd een goed verhaal hebt op een feestje als er een fles bubbels wordt geopend. 

Want hoe komen mousserende wijnen aan hun bubbels? Hoe komt rosé champagne aan zijn kleur? En wat betekent eigenlijk brut of demi-sec? 

Lees het artikel met antwoorden op 7 mousserende wijn vragen en word zelf een kenner!

Over champagne serveren

Je hebt die mooie fles champagne gekocht en nu is het tijd om ervan te gaan genieten. Dan komt meteen de eerste vraag naar boven: hoe open ik de fles? Ploppen of laten 'zuchten'? Mocht je een zwaard bij de hand hebben: sabreren is ook nog een optie natuurlijk! Wij leggen je precies uit hoe het hoort.

Volgende stap: in welke glazen komt champagne zo goed mogelijk tot z'n recht: zo'n hoge flûte of toch in een coupe? Vervolgens serveer je de champagne op de juiste manier. Maar als het feestje niet doorgaat: hoe lang kun je de fles eigenlijk bewaren? Met jouw feestje komt het helemaal goed als je deze artikelen hebt gelezen. 
 

Betaalbare champagnes

Een mousserende wijn  mag alleen champagne worden genoemd als hij uit de Champagne streek in Frankrijk komt. Deze exclusiviteit komt met een prijskaartje, want een echte champagne is niet goedkoop. Bij Gall & Gall hebben we een aantal champagnes die wel aantrekkelijk geprijsd zijn.

Of kies voor een alternatief, zoals een fles prosecco of cava. Uitgeserveerd in een mooie flûte krijg je het luxe gevoel vanzelf! 

 

Welke champagnes drinken de rich & famous? 

Nee, champagne is al lang niet meer alleen een rijkeluisdrank. Een fles champagne staat voor chique, voor feest, voor klasse - voor iedereen die iets te vieren heeft. Welke champagne van ‘the rich and famous’ ontkurk jij binnenkort?

De beste champagnes voor oud & nieuw

Hoe begin je het nieuwe jaar beter dan met het knallen van een fles champagne. Hartstikke feestelijk toch? Wij zetten de leukste, origineelste en beste champagnes voor je op een rijtje. Voor een onvergetelijke jaarwisseling!

Lees de beste champagnes voor oud en nieuw

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.