Skip to main content
0
€ 0.00

"Share the magic of champagne" - Jean-Rémy Moët


Moët & Chandon

Moët & Chandon
Moët & Chandon

’s Werelds bekendste champagnehuis Moët & Chandon is opgericht in 1743 in Epernay, vlakbij Reims. Al sinds haar oprichting staat Moët & Chandon synoniem voor de meest bruisende momenten in het leven. Een waardevol erfgoed dat zijn rijke historie mede te danken heeft aan de passionele visie van o.a. Jean-Rémy Moët, die met de magie van zijn exquise champagne, de harten van de Europese aristocratie wist te veroveren.​ Tegen het einde van de 18e eeuw werd Jean-Rémy Moët, kleinzoon van oprichter Claude Moët, beroemd als de man die champagne aan de wereld introduceerde. Inmiddels deelt de Franse wijnmaker al meer dan 270 jaar de magie van champagne over de hele wereld. ​

Bekijk alle Moët & Chandon Champagnes

MOËT GRAND VINTAGE 2013

De meest recente trots van Moët & Chandon is haar Grand Vintage 2013; de 75e vintage van het huis. Deze bijzondere editie werd gemaakt van druiven die in de herfst van 2013 zijn geoogst. Doordat de druiven al sinds 1991 niet meer zo rijp zijn geweest en de wijnen 7 jaar in de kelders van het huis hebben gerijpt, proef je de duidelijke herfstaroma’s.

''Wanneer ik Grand Vintage 2013 proef, proef ik de herfst''

Benoit Gouez, Moet & Chandon keldermeester.

Het is de magie van het jaar 2013. Een jaar van wachten en een jaar van anticipatie. Het begon met ongekend koud en nat weer in de winter, gevolgd door een koel voorjaar. De zomer was warmer dan normaal, waardoor de wijnstokken de zon kregen die ze nodig hadden om zich te ontwikkelen. Het liet wat op zich wachten, want tegen de tijd dat de druiven volwassen waren, was het al oktober - de laatste oogst van Moët & Chandon sinds 1991. De wijnen van 2013 werden dus gedefinieerd door de herfst – en daarmee was het een overgangsseizoen dat de magie in de wijngaarden bracht… En dat proef je.

GRAND VINTAGE 2013 BRUT IMPERIAL


Elke Grand Vintage heeft zijn eigen persoonlijkheid, die wordt gecreëerd door de keldermeester van Moët & Chandon. Hij gebruikt al zijn creativiteit en kennis om een wijn te maken, die iets vertelt over dat specifieke jaar. De Grand Vintage Blanc 2013 is gemaakt van druiven die in oktober zijn geoogst, wat uitzonderlijk laat is. Het leverde een bijzondere champagne op met een onmiddellijk aanwezige rijpheid, een champagne vol herfstaroma’s met een energieke en uitgebeitelde balans.


PROEFNOTITIE
Kleur: een licht goudgele kleur, met een fijne, constante bubbel.
Geur: herfstgeuren van gepofte kastanjes, geroosterde boekweit, noten, honing en nougat, rijpe appels en peren.
Smaak: direct en energiek, bijna frivool, ondersteund door een levendig, maar delicaat zuurtje dat zorgt voor de lichte frisheid van limoenschil. Deze champagne heeft een fijne structuur, omhuld door een verfijnde, ietwat korrelige textuur. In de afdronk, tot slot, een prettige bitterheid van een witte grapefruit.

GRAND VINTAGE 2013 IMPERIAL ROSE


De Grand Vintage Rosé 2013 is de 44e vintage rosé in de geschiedenis van Moët & Chandon. De Grand Vintage Rosé 2013 is gemaakt van druiven die in oktober zijn geoogst, wat uitzonderlijk laat is. Het leverde een bijzondere champagne op. Ze lijkt gebeiteld uit het fijnste roze marmer, heeft veel charisma, gulle aroma’s, een kruidige fruitigheid en prachtige, verleidelijke rondingen.


PROEFNOTITIE
Kleur: een heldere, lichtroze kleur met herfstachtige
oranjetinten.
Geur: de eerste tonen zijn vrij zoetig. Een fruitsalade van rode bessen, wilde aardbeien, frambozen en granaatappelpitjes. Gevolgd door een vleugje zuur, van bloedsinaasappelen en carambola. Specerijen (zwarte peper, pure chocolade, kaneel), gedroogde bloemen en vers leer maken het feest compleet.
Smaak: de eerste aanzet is vlezig en laat het wulpse karakter van de wijn zien. De stevige structuur van de pinot noir gaat gepaard met de ervaring van steenvruchten zoals pruim en kers. De textuur is poederig. Een delicate, frisfruitige zuurheid van roze grapefruit en limoenschil onderstreept de lange afdronk

Foodpairing

GRAND VINTAGE 2013 BRUT IMPERIAL

Grand Vintage 2013 past bij vlees, vis en groenten met veel structuur en sappigheid. Denk aan mosselen of kokkels, groene asperges, een botersaus. Combineer de wijn met warme, geroosterde tonen of kies juist voor meer contrast: een smaak die de bittere tonen uit de afdronk naar boven haalt. 

GRAND VINTAGE 2013 IMPERIAL ROSÉ

Grand Vintage 2013 Rosé kan heerlijk worden gecombineerd met gerechten. Bijvoorbeeld met vis en groente, die wat betreft sappigheid passen bij het lichte karakter van de wijn.