Champagne, cava en prosecco: de verschillen

Of we nu champagne, cava of prosecco schenken, ze geven ons allemaal een feestelijk gevoel! Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen al deze mousserende wijnen? In het glas zie je misschien de verschillen niet (zo snel), maar deze zijn er zeker. En we leggen je ze graag uit.

Champagne, cava en prosecco: de verschillen in het kort 

Ze zijn allemaal mousserend en over de hele wereld geliefd! Maar toch kennen de bubbels verschillen wat betreft land van afkomst, prijs, productieproces en smaak:

  • Land van afkomst: champagne komt uit Frankrijk, cava uit Spanje en prosecco uit Italië 
  • Prijs: champagne is de meest dure van de drie; een fles kost al snel 20 Euro of meer. Rond de 10 Euro heb je al een goede fles cava in handen en prosecco kost meestal niet meer dan 5 Euro. Dit prijsverschil komt met name door de exclusiviteit van champagne 
  • Productieproces: zowel champagne als cava kennen de Méthode traditionelle’. Champagne rijpt 15 maanden op de fles en cava 9 dit gebeurt op fles. Prosecco wordt op een andere manier geproduceerd; de tweede vergisting vindt hier plaats in een tank en niet in een fles (zoals bij de andere twee). Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco 
  • Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter. 

Meer over deze bubbels 

De belangrijkste verschillen zijn nu gedekt, maar daarmee houdt het verhaal achter deze heerlijke bubbels natuurlijk niet op! Zo kennen champagne, cava en prosecco allemaal hun eigen geschiedenis. En wat dacht je ervan om deze mousserende wijnen te combineren met lekkere gerechten? We vertellen je graag nog wat meer over de verhalen achter deze bubbels en vertellen je waar ze lekker bij smaken.

Van avonden aan het hof tot Oud & Nieuw: champagne 

De geschiedenis van champagne gaat al terug naar de 15e eeuw toen Franse hovelingen champagne serveerden aan buitenlandse vorsten. Dit was een variant zonder bubbels. De variant mét koolzuurbubbels verscheen in 1688 op de markt. Dom Pérignon ontwikkelde in die tijd de champagne zoals we die nu kennen en we zijn hem hier heel erg dankbaar voor! Inmiddels is champagne bijna niet meer weg te denken uit ons leven en altijd erg populair bij feestelijke gelegenheden zoals Oud & Nieuw, een jubileum of een bruiloft.

Kenmerken champagne

Deze bekendste bubbels komen uit Frankrijk en zijn vernoemd naar en afkomstig uit de regio Champagne. Dit is een vereiste. Anders is er geen sprake van champagne, maar van crémant. Enkele kenmerken van champagne zijn: 

  1. Smaak: complex, fris en verfijnd. Je proeft onder andere tonen van citrus en appel. Champagnes komen echter voor in veel verschillende soorten en smaken, denk bijvoorbeeld aan brut of demi-sec. Wil je meer weten over welke champagne soorten er zijn? Lees hier meer over de verschillende soorten champagne  
  2. Druiven: champagne wordt gemaakt van 3 verschillende druiven: chardonnay, pinot noir en pinot meunier
  3. Productiemethode: de manier waarop champagne gemaakt wordt heet de ‘Méthode traditionnelle’. De bubbels ontstaan in de fles door minimaal 15 maanden ongeopend in een Franse kelder te liggen
  4. Bewaren: de meest gangbare champagne is na 9 maanden tot een jaar het lekkerst om te drinken. Sommige prestige champagnes (waarbij alleen de beste druiven worden gebruikt) zijn wel 10 tot 15 jaar houdbaar
  5. Prijs: variërend van rond de 20 euro tot wel in de duizenden euro’s voor meer exclusieve champagnes
  6. Bekende merken: Moët & Chandon, Bollinger, Pommery, Cristal, Veuve Clicquot enDom Pérignon.

Franse champagne is een pleonasme. Champagne komt namelijk altijd uit Frankrijk en nog specifieker; altijd uit de Champagnestreek!

Wijn en spijs: champagne

Champagne is natuurlijk heerlijk bij het aperitief (op feestjes) maar net zo smakelijk bij de gerechten die daarna volgen! Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met:

  • Oesters: zilte vis doet het altijd goed bij deze bubbels!  
  • Fish and chips: de bubbels verfrissen je mond en breken het vettige van de ‘fish’. Ook het zoute van de ‘chips’ gaat heerlijk samen met champagne
  • Gerechten met paddenstoelen of truffel: champagne versterkt de smaak van de truffel en paddenstoelen. Andersom versterken paddenstoelen of truffel de smaak van de champagne. Zo zorgen zowel de wijn als de spijs voor een optimale smaakbeleving.

Sprankelend Spanje met cava

Cava bewijst dat mousserende wijnen uit Spanje net zo lekker kunnen zijn als die uit Frankrijken. In 1872 produceerde de Spanjaard José Raventos de eerste fles cava. Hij had gezien hoe de champagne in heel Europa rijkelijk vloeide en besloot om dit succes in Spanje te evenaren. Omdat de naam champagne niet aan deze wijn toegekend mocht worden kreeg deze zijn eigen identiteit; cava. Cava was een van de eerste niet Franse mousserende wijnen en is nog steeds een wereldwijd succes!

Kenmerken cava

Deze bubbels komen qua productiemethode het meest overeen met champagne: ze hebben ook een tweede vergisting op de fles gekregen. Cava komt uit Spanje en vaak uit de regio Catalonië, maar is niet perse streekgebonden. De belangrijkste kenmerken van cava zijn: 

  1. Smaak: milder van smaak dan champagne, met minder frisse zuren. Vaak proef je kruidige tonen die deze mousserende wijn wat hartiger doet smaken
  2. Druiven: voor deze Spaanse variant wordt meestal een mix van macabeo, parellada en xarel-lo gebruikt. Net als bij champagne heb je verschillende cavavarianten; van brut (zeer droog) tot dulce (zeer zoet)
  3. Productiemethode: net als bij champagne wordt er gebruik gemaakt van de ‘Methode traditionelle’. De cava rijpt wel korter op de fles, namelijk maar 9 maanden
  4. Bewaren: de meeste cava's zijn perfect op dronk als je deze koopt. Voor een optimale smaakbeleving bewaar je deze drank niet langer dan een jaar
  5. Prijs: een goede cava kan zich zeker meten aan een champagne, vooral wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding. De goedkoopste fles is al verkrijgbaar voor minder dan €10
  6. Bekende merken: Freixenet, Pere Ventura en Bodegues Sumarroca.

Wijn en spijs: cava 

Zin cava bij het eten vanavond? Cava doet het goed bij: 

  • Tapas met vis of vlees: van gegrilde gamba’s tot ‘croquetas’; cava is perfect bij tapas! Deze wijn drinkt namelijk fijn weg bij zowel luchtige-, frisse- als vette hapjes 
  • Eieren: eieren zijn een vreemde eend in de bijt; niet veel wijnen gaan namelijk goed samen met eieren. Cava is daarom een lucky bird!
  • Friet: zin in een guilty pleasure? Cava doet het (net als champagne) erg goed bij het zoute van frietjes. Zo geef je deze snack een extra lekkere update!  

La dolce vita met prosecco

Wie aan Italiaanse bubbels denkt, denkt natuurlijk aan prosecco! Deze mousserende wijn wordt gemaakt van de glera druif. De geschiedenis van de prosecco begint al in de tijd van de Romeinen die toen al wijn maakten van de glera druif. Destijds stond deze wijn bekend als puccino. De eerste referentie naar de naam prosecco stamt af uit 1772. Ruim 200 jaar later is de mousserende wijn nog steeds zeer populair, niet alleen als aperitief maar ook in (prosecco) cocktails zoals de Bellini of de Mimosa-Cocktail (ter vervanging van champagne).

Kenmerken prosecco

Deze zomerse bubbels zijn afkomstig uit de  provincie Veneto (Italië). De belangrijkste kenmerken van prosecco zijn: 

  1. Smaak: levendig, licht zoet en fruitig
  2. Druiven: prosecco wordt maar van één druif gemaakt: de glera Wel zijn er verschillen in prosecco. De twee varianten zijn: frizzante (= mousserend) en spumante (= licht mousserend)
  3. Productiemethode: waar champagne en cava de tweede vergisting op fles krijgen, gebeurt dit meestal bij prosecco in een tank. Hierdoor heeft prosecco vaak niet de 'gist aroma's die zo kenmerkend zijn voor flessen die volgens de 'Méthode traditionelle' zijn gemaakt
  4. Bewaren: prosecco is geen wijn om te bewaren. Deze wordt niet beter met de weken, maanden of jaren en is bedoeld om direct op te drinken na het openen
  5. Prijs: door het snelle productieproces, is processo de goedkoopste van de drie soorten mousserende wijn. Voor nog geen 5 Euro heb je al een fruitige fles bubbels
  6. Bekende merken: Martini en Vallate.

Wijn en spijs: prosecco

De Italianen drinken prosecco vaak als aperitief; de licht zure smaak en het koolzuur zouden namelijk de eetlust opwekken. Maar ook als de eetlust al is opgewekt kan prosecco prima gedronken worden. Deze mousserende wijn is lekker bij gerechten zoals: 

  • Zoute antipasti : prosecco wordt wat zoeter door de peer tonen die terug te vinden zijn in deze mousserende wijn. Daarom past deze erg goed bij zoute antipasti hapjes zoals pecorino, prosciutto of parmezaanse kaas. Het contrast tussen zoet en zout zorgt namelijk voor een optimale smaakbeleving van zowel de prosecco als de antipasti! 
  • Pastasalade met kip: een luchtige pastasalade met kip gaat goed samen met de luchtige bubbels van de prosecco
  • Scroppino: vergeet deze klassieker niet! Het perfecte tussengerecht (of nagerecht) met prosecco (en wodka) doet het altijd goed. Een echte ‘crowd pleaser’. 

Meer mousserend: 

Nu weet je de belangrijkste verschillen tussen champagne, cava en prosecco. Maar wist je dat er nog vele andere bubbels zijn zoals crémant en vonkelwijn? Deze zijn misschien minder bekend maar zeker niet minder smaakvol! Zin gekregen in champagne? Bekijk hier eens de lekkerste champagne cocktails die het altijd goed doen of leer meer over champagne en wordt een echte kenner. Proost! 

Ook leuk om te lezen: