Skip to main content

Alles over mousserende wijn


Hoe serveer je champagne?

Hoe serveer je champagne?

Champagne! Met bubbels is het meteen feest. En het vieren begint bij het serveren van de bubbels. Maar hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat het glas niet overstroomt bij het inschenken of dat je champagne koud genoeg is? Wij leggen het je uit!

Bekijk alle Champagnes

Hoe serveer je Champagne?

Stap 1. Zet je champagne koud

Stap 2. Zet champagneglazen klaar

Stap 3. Schenk uit de fles of bouw een champagnetoren

Hoe het precies moet, lees je hieronder

Stap 1. Zet je Champagne koud

Stap 1. Zet je Champagne koud

Champagne drink je koud, maar niet ijskoud! De ideale temperatuur ligt tussen 8-10 graden. Maar de kans is groot dat jij geen thermometer bij je hebt. Bedenk daarom hoeveel tijd je hebt voor je de fles wilt openen:

 • Heb je meer dan 4 uur? Leg je champagnefles in de koelkast.
 • Ongeveer een half uur? Koel je fles in een champagnekoeler met koud water en ijs.
 • 10 minuten? Strooi enkele eetlepels zout bij het water en ijs in je koeler en je champagne is klaar om te drinken. Echt waar.

stap 2. zet de champagneglazen klaar

stap 2. zet de champagneglazen klaar

Want wat is een toast zonder mooi champagneglas? En naast dat het er leuk uitziet zorgt de typische vorm ervoor dat de belletjes optimaal kunnen bruisen. Je hebt keuze uit verschillende soorten:

 • Flûte: het glas dat synoniem staat voor feest! Een flûte heeft een lange hoge kelk zodat de bubbels mooi naar boven bruisen.
 • Tulpvormig glas: door de smalle onderkant en bredere bovenkant heeft het glas iets weg van een tulp. Perfect voor rose champagne.
 • Champagnecoupe: zo’n vintage glas met lage brede kelk. Is heel mooi, maar doet de bubbels van je champagne weinig goeds. Door de vorm vervliegen de bubbels namelijk snel. En dat is jammer van je champagne.

Geen flûte, coupe of ander champagneglas in huis?

Een klassiek wit wijnglas kan ook prima. Vooral voor oudere champagnes is een wijder glas lang niet zo’n slecht idee. Door het grotere oppervlak komen de aroma’s namelijk beter vrij. Sommigen vinden champagneglazen zelfs klinkklare onzin. Je bent het er mee eens of niet. Bepaal vooral zelf welk glas je het lekkerst vindt drinken. En als jij uit een coupe wilt drinken, ga je gewoon voor die champagnecoupe. Wist je trouwens dat je bij ons hele mooie champagneglazen kunt sparen.

stap 3. schenken uit de fles of een champagnetoren bouwen

stap 3. schenken uit de fles of een champagnetoren bouwen

Je glazen staan klaar. Je fles is geopend. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de glazen inschenken. Ga je dan voor snel inschenken uit de fles of extra feestelijk met een eigen champagnetoren?

Optie 1: schenk uit de fles

Makkelijk en snel. Als je champagneglas overstroomt, dan is dat zonde van je champagne en houd je je glas niet schuin genoeg als je de champagne inschenkt. De truc om dit te voorkomen is door je glas schuin te houden (en de fles bij de bodem vast te pakken). Rustig in beetjes inschenken helpt ook om je bubbels in je glas te houden.

HOEVEEL GLAZEN GAAN ER UIT EEN FLES?

Handig om te weten zodat iedereen kan toasten. Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.

OPTIE 2: HOE BOUW JE EEN CHAMPAGNETOREN?

Net als in de film. Droomt niet iedereen stiekem van een feest met champagnetoren? Nee, daar heb je geen weddingplanner of chique cateraar voor nodig. Zo doe je dat zelf:

 1. Zorg dat je minimaal 30 identieke coupeglazen in huis hebt en een stevige tafel. Om te schenken kun je rekenen op zo’n 6 tot 8 flessen.
 2. Maak een vierkant (bijvoorbeeld 4 bij 4) en zet de glazen dicht op elkaar zodat ze elkaar raken.
 3. Bouw het tweede niveau op. In geval van een 4x4 als basis ga je naar 3x3. Het principe is dat je het aantal glazen afbouwt per niveau tot je bij 1 overblijft.
 4. Plaats de glazen op het vorige niveau zodat de voet steeds het gat tussen de glazen afdekt.
 5. Open de flessen en schenken maar!
 

meer leren over champagne?

Want nu je kunt serveren, wil je natuurlijk ook weten hoe je die fles nou opent zonder rondvliegende kurken. Of weten bij welke gerechten je champagne kunt drinken?  Lees dan onze andere how-to's en leer alles over champagne!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.