Skip to main content
image
image

Angiolo Piccini kocht in 1882 de eerste grond in Poggibonsi, niet ver van Siena, in Toscane. Hij plantte druiven en olijfbomen en ontwikkelde in korte tijd een goede naam. Hijzelf en de generaties erna breidden langzaam maar zeker uit. Eerst met meerdere domeinen verspreid over Toscane en tegenwoordig ook in het Zuid-Italiaanse Basilicata en Sicilië. Bij Gall & Gall staan meer dan 20 verschillende wijnen van dit huis. Marco Cerqua (52) is verantwoordelijk voor de wijnen die onder de merknaam Piccini op de markt komen.  

MANDFLES

Het hoog houden van de naam van de familie klinkt als een verantwoordelijke taak. Marco Cerqua: “Dat is zeker een serieuze job, maar ik ken het klappen van de zweep en sta er niet alleen voor. Sinds 2004 runt Mario Piccini, samen met zijn zussen Martina en Elisa, ons bedrijf. Hun liefde en passie voor wat hun ouders en (over)grootouders hebben neergezet, geeft hen bruisende energie om in die lijn door te werken. De familie koestert tradities en wil tegelijkertijd vernieuwen, meebewegen met de moderne smaak. De Chianti van nu lijkt niet meer op de wijn in mandflessen van honderd jaar terug."

image
image

RESPECT

“Binnen de mogelijkheden van een gebied zetten we onze eigen Piccini-stijl neer. Daarvoor werken we samen met lokale experts die het terroir van een specifiek gebied door en door kennen. Als wijnmaker heb ik de opdracht respectvol met die herkomst om te gaan én een juweel van een Piccini-wijn af te leveren.”

GOUDEN RANDJE

“De Rosso di Montalcino heeft de brunello, de plaatselijke variant op sangiovese, als basis. Dit kleine broertje van de beroemde Brunello di Montalcino is lichter en ook eerder op dronk. Hij rijpt niet al te lang op hout waardoor je het frisse fruit van bes en kers goed proeft. Voor de Chianti Riserva Collezione Oro, ‘wijn met een gouden randje’, gebruiken we de beste druiven uit het Chiantigebied en laten de wijn minstens een jaar op grote v aten van eikenhout rijpen. Zo’n enorm vat geeft geen smaak af, maar verandert de textuur van de wijn van stroef in zachter.”

GEDROOGDE DRUIVEN

“De Solco heeft ook dat zachte Piccini-kantje, maar hier komt het doordat we de druiven eerst laten drogen. Een deel van het vocht verdampt, het sap bevat dan meer suiker en dat maakt de wijn ronder. Hij smaakt heel fruitig doordat de Solco niet in hout, maar in roestvrijstaal rijpt. Elke wijn is uniek, maar ze horen toch bij elkaar. Dat ontdek je het best als je ze eens naast elkaar proeft.”

Nieuwste PROEF! lezen

Als Gall & Gall Premium member ontvang je de nieuwste PROEF! per e-mail, maar er zijn meer voordelen! Voor € 10.- per jaar krijg je 10% korting op wijn, bubbels, whisky en alcoholvrij* en exclusieve Premium Deals op wijn en sterk. Ook ontvang je als eerste uitnodigingen voor de meest exclusieve evenementen en proeverijen.​
Lees meer >

Terug naar de PROEF! magazine >

* De 10% Premium korting geldt alleen met een geldig Gall & Gall Premium-membership . Deze korting geldt niet op: wijnen, bubbels, whisky’s of alcoholvrije dranken die in de aanbieding zijn, Wereldse Wijnen en versterkte wijnen zoals port, sherry of vermout.​ 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.