Skip to main content

Over Gall & Gall


Duurzaamheid en Gall & Gall

Duurzaamheid en Gall & Gall

Bij Gall & Gall willen we dat iedereen kan genieten van een lekker drankje, maar wel op een verantwoorde manier. Met respect voor mens en natuur, zonder onnodig te verpakken, teveel plastic te gebruiken of CO2 uit te stoten. Er is nog een lange weg te gaan, maar samen met onze leveranciers zetten wij stappen om het steeds een beetje beter te doen.

Met minder dan 10 jaar te gaan om de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties in 2030 te halen, is er nog veel te doen. Wij vinden wij het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen en in actie te komen om onze impact op het mens & milieu te verbeteren. Onze belangrijkste pijlers op dit gebied zijn: gezondere levensstijl, duurzaam assortiment, beter verpakken en goed voor het klimaat.

GEZONDERE LEVENSSTIJL

Alcoholvrij

Genieten doe je met aandacht voor je gezondheid en dus kiezen we vaker voor alcoholvrij. Daarom hebben wij ons alcoholvrije assortiment flink uitgebreid. Wij streven ernaar om jou de beste selectie van alcoholvrije dranken aan te bieden, zo is er voor iedereen op elk moment een lekker alternatief te vinden.

Naast alcoholvrij bier en wijn, zijn er ook lekkere alcoholvrije alternatieven voor gin, bubbels, rum, martini en jenever. En je kunt ook heerlijke alcoholvrije cocktails maken. Lees alles over alcoholvrije dranken of de alcoholvrij tips voor de vrijmibo. 

DUURZAAM ASSORTIMENT

Wij bieden klanten binnen ons wijnassortiment ook duurzame opties in de vorm van biologische en biodynamische wijnen. Deze wijnen zijn gemaakt van druiven die zijn geteeld volgens de principes van biologische landbouw, waarbij het gebruik van kunstmatige chemische meststoffen en pesticiden niet is toegestaan. Ook het gebruik van sulfiet is aan regels gebonden. 

Ook niet biologische wijnen kunnen duurzaam worden verbouwd. Er zijn diverse initiatieven van wijnbedrijven die zorgen voor duurzamere wijnen

Skal

Om deze duurzame producten aan te bieden, zijn we Skal gecertificeerd. Dit houdt in dat wij kunnen aantonen dat de biologische wijnen en sterke dranken die wij in ons assortiment hebben, biologisch geproduceerd zijn volgens de Europese wet- en regelgeving.

 

BETER VERPAKKEN

We vinden we het belangrijk dat we onze producten zo duurzaam mogelijk verpakken. Onze focus ligt op het verminderen van verpakkingen, het stimuleren van hergebruik, recyclebare verpakkingen en meer gerecycled materiaal. Een goede verpakking heeft over de gehele levenscyclus (van grondstof tot afval) zo min mogelijk impact op het milieu. Dat gaat over factoren zoals water- en energiegebruik, maar ook over CO2 -uitstoot, zwerfafval en recyclebaarheid.

Voor 2025 zijn dit onze eigen merk-verpakkingsdoelstellingen:

  • Minder verpakkingsmateriaal – in 2025 is minstens 100.000 kilogram verpakkingsmateriaal bespaard sinds 2018
  • Hergebruik – we stimuleren hergebruik door herbruikbare verpakkingsconcepten te introduceren
  • Recyclebare verpakkingen - in 2025 is 100% van alle eigen merkverpakkingen recyclebaar

image

Minder verpakkingsmateriaal

In plaats van plastic tassen geven we regelmatig lege wijndozen met een “Helpend Handje” aan onze klanten. Dit is een zelfklevend handvat waarmee het doosje makkelijk draagbaar wordt en er geen plastic draagtas nodig is.

image

Hergebruik

Hoe vaker je iets opnieuw gebruikt, hoe duurzamer je bezig bent. Daarom werken we hard aan herbruikbare verpakkingen.

In 2023 stoppen we bijvoorbeeld volledig met de verkoop van plastic boodschappentassen. Dat scheelt 1.7 miljoen tasjes - oftewel 42.500 kg plastic per jaar.

Het alternatief is een tas die je keer op keer kunt gebruiken en die gemaakt is van 100% gerecycled PET. Dat is belangrijk, want plastic is gemaakt van aardolie, een fossiele grondstof. Door gerecycled materiaal toe te passen, dragen we bij aan een lagere CO2-uitstoot. Deze tassen zijn opvouwbaar, gemakkelijk mee te nemen en scherp geprijsd. Een goed alternatief dus.

Recyclebare verpakkingen

Binnenkort gaan we van start om samen met onze leveranciers alle informatie over de verpakkingen van onze eigen merkproducten inzichtelijk te maken. Met deze informatie kunnen we onze verpakkingen blijven verduurzamen. Meten is tenslotte weten.

MINDER PAPIER

MINDER PAPIER

We zetten continu stappen in het verduurzamen van ons papierverbruik.

Zo hebben we de verspreiding van onze papieren folder flink verminderd (50% minder papier in 2022 ten opzichte van 2020) en zijn we ook gestart met het digitaliseren van onze Proef! Magazine (per magazine bespaart dit 53.000 kg papier).

Een van de redenen hiervoor is dat papier steeds kostbaarder wordt. Maar niet minder belangrijk is de impact op het milieu. De enorme hoeveelheden papier en water, en het transport, die nodig zijn voor een papieren magazine hebben een grote impact op ons klimaat. Ook wij willen hier verantwoordelijkheid in nemen.

DUURZAAM GEPRODUCEERD KARTON

Daarnaast gebruiken we voor de verzending van onze online orders dozen die gemaakt zijn van duurzaam geproduceerd karton. De verzenddozen bezitten zowel het FSC als het Cradle to Cradle certificaat. Om dozen te tapen gebruiken we geen plastic tape, maar papieren tape. Hierdoor kunnen klanten de doos, inclusief tape bij het oud papier doen en is alles recyclebaar.

Wat is eigenlijk FSC en Cradle to Cradle?

Een FSC® certificering betekent dat het karton afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen die ecologische, sociale en economische voordelen bieden. Zo houden de beheerders van deze bossen rekening met de lokale flora en fauna en werken de mensen in deze bossen onder goede werkomstandigheden.

image

Cradle to Cradle

De Cradle to Cradle certificering is een wereldwijd standaard voor producten die veilig, circulair en verantwoord zijn gemaakt. Bij het produceren van artikelen, in ons geval karton, staat de bescherming van het klimaat zoals schone lucht, schoon water en gezonde grond centraal, in combinatie met het garanderen van een veilige werkomgeving.

GOED VOOR HET KLIMAAT

Bij Gall & Gall vinden we het belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met ons aandeel in milieubelasting. Dat we samen onze verantwoordelijkheid blijven nemen en in actie komen om onze uitstoot sterk te verminderen.

De doelstellingen van Ahold Delhaize en daarmee ook Gall & Gall zijn als volgt:

  • 50% vermindering van CO2-uitstoot in onze eigen bedrijfsvoering (scope 1 &2), waaronder ingekochte energie, tussen 2018-2030 en volledig klimaatneutraal in 2040
  • 15% vermindering van CO2-uitstoot in onze keten (scope 3) tussen 2018-2030 en volledig klimaatneutraal in 2050

We zijn vastbesloten om grote stappen te zetten in het verminderen van onze CO2-uitstoot. Dit doen we in verschillende onderdelen van onze productieketen, namelijk in onze winkels, distributiecentra, transport, en in samenwerking met onze leveranciers. Daarnaast werken we aan een milieuvriendelijker assortiment.

Windenergie

Sinds 2021 hebben we ons energieverbruik verduurzaamd door volledig over te gaan op elektriciteit gewonnen uit de Nederlandse windparken. Met Hollandse Wind van Eneco draagt Gall & Gall bij aan de productie van duurzame energie van Nederlandse bodem en aan beperking van de uitstoot van broeikasgassen als CO2.

image

Duurzaamheid in logistiek

Duurzaamheid in logistiek Transport speelt een grote rol als het gaat om het verminderen van de CO2-uitstoot. Ons distributiecentrum geeft daarom prioriteit aan initiatieven die bijdragen aan een duurzame wereld. Dat doen we op verschillende manieren:

  • Elke kilometer die we niet hoeven te rijden of varen bespaart brandstof en CO2-uitstoot, dus plannen we onze routes zo efficiënt mogelijk.
  • We voegen waar mogelijk vrachten samen om containers/vrachtwagens maximaal te beladen.
  • We bestellen zoveel mogelijk volledig geladen vrachtwagens en zeecontainers.

Volle karren

In ons distributiecentrum stapelen we onze producten zo efficiënt mogelijkzodat we de karren zo vol mogelijk aan onze winkels uitleveren. Met vollere karren in een vrachtwagen hoeven we minder vaak uit te rijden naar de winkels. Zo stoten we minder CO2 uit om hetzelfde aantal flessen te vervoeren. 

Breeam

Ons distributiecentrum is Breeam gecertificeerd. Dit betekent dat ons distributiecentrum is beoordeeld op integrale duurzaamheid en wij daarvoor een certificaat hebben ontvangen. Onze ambitie voor 2023 is om de hoogst mogelijke score te ontvangen. Hiervoor hebben we een concreet actieplan, zoals het aanleggen van zonnepanelen.

image

Bezorging

In 2022 zijn we in Amsterdam gestart met enkele pilots waarbij we online bestellingen vanuit winkelvoorraad met de fiets bij onze klanten afleveren. We zijn vastbesloten deze initiatieven snel verder uit te rollen en hiermee weer een stap te maken in het verduurzamen van ons transport.

Samen met leveranciers werken aan minder CO2

Om meer impact te kunnen maken en acties te versnellen heeft Ahold Delhaize de krachten gebundeld met andere spelers in de productie en marketing van wijn in de in 2021 opgerichte Sustainable Wine Roundtable (SWR). Dit is een unieke coalitie van toonaangevende wijnmerken, kleine producenten, distributeurs, retailers, milieuorganisaties en anderen - allemaal verenigd in hun vastberadenheid om van de wijnsector een leider op het gebied van duurzaamheid te maken.

 

Meer weten?

Lees hier meer over duurzaamheid en de doelstellingen en aanpak van Ahold Delhaize.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.