Skip to main content

Wat is dat?


Duurzame wijn

duurzame wijn
duurzame wijn

Veel mensen denken bij duurzame wijnen aan wijnen die biologisch of biodynamisch zijn. Maar ook 'gewone' wijnen kunnen duurzaam verbouwd zijn. Er zijn heel veel initiatieven van wijnbedrijven die zorgen voor duurzamere wijnen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Wat houdt duurzame wijn verbouwen in?

  • Voorkomen van uitputting van de grond door minimaal gebruik van pesticiden.
  • Spaarzaam omgaan met water: er wordt erg veel water gebruikt bij het maken van wijn bijvoorbeeld voor het koelen tijdens de vergisting en voor het schoonmaken van de tanks en vaten. Door recycling van water van het gebruik van regenwater kan het watergebruik enorm gereduceerd worden.
  • Recycling van afval: bijvoorbeeld het hergebruik van afval uit de wijngaarden d.m.v. omzetting naar een energiebron, afvalwater zuiveren voordat het de natuur ingaat
  • Vergroten van de biodiversiteit in de wijngaard: i.p.v. chemische bestrijdingsmiddelen kunnen natuurlijke vijanden als bijen ingezet worden ter bestrijding van andere insecten en daarnaast kan een zo groot mogelijke diversiteit aan plantensoorten in en rondom de wijngaard aangeplant worden voor een natuurlijk evenwicht
  • Beperken energiegebruik en/of CO2 uitstoot d.m.v. gebruik van ledverlichting, gebruik van zonnecellen als energiebron
  • Verpakkingen gebruik van lichtere flessen voor minder CO2 uitstoot tijdens vervoer, of het gebruik van gerecycled materiaal voor etiketten en dozen.
image

Duurzame wijnen bij Gall & Gall

Bij Gall & Gall verkopen we heel veel wijnen van bedrijven die  één of meerdere van bovenstaande initiatieven voeren om te komen tot duurzamere wijnen. Deze wijnen zijn dus niet allemaal biologisch, maar wel milieu verantwoord geproduceerd. Wijnbedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan bij hun wijnproductie zijn:

image

Wijnhuizen die op een duurzame manier wijn verbouwen

Klik op onderstaande wijnhuizen om meer te lezen over de geschiedenis en de manier waarop de druiven voor deze wijnen worden verbouwd. 

Yealands: dé duurzame wijnproducent!

De absolute kroon wordt gespannen door Yealands. Ze zijn 1 van de meest duurzame wijnbedrijven ter wereld en hebben hier al vele prijzen voor gewonnen. Alles bij Yealands staat in het teken van duurzaamheid. De hellingen op de Yealands zijn steil, de wind waait er hard en het regent er weinig. Deze condities zorgen voor bijzondere wijnen. Er worden veel inspanningen gedaan om duurzame wijnen te produceren. Schapen begrazen er de wijngaarden en de Wetlands worden gekoesterd.

Meer lezen over wijn?

Doe dan eens de smaakprofielen test en ontdek wat jouw favoriete wijn is!

Meer leren? Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden.  Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.