Skip to main content

Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Heineken waarschuwt voor de veiligheid van de 25cl fles met draaidop >

Alles over


biologische wijn

biologische wijn

Biologische wijnen zijn in trek en wij snappen helemaal waarom; ze zijn lekker én ze zijn een milieubewuste keuze! Naast biologische wijnen zie je ook steeds vaker biodynamische wijnen op de markt verschijnen. Maar wat betekent het eigenlijk als een wijn biologisch is? En wat is het verschil tussen biologische en biodynamische wijn? Lees het hier en wordt een echte biologische wijn pro!

Bekijk alle biologische wijnen

Biologische wijnen:

  • Worden van alleen maar biologische druiven gemaakt
  • Bevatten minder sulfiet dan niet biologische wijnen

Hieronder vertellen we je nog iets meer over deze twee belangrijkste eigenschappen van biologische wijnen en hoe ze hiermee verschillen met niet biologische wijnen (ook wel gangbare wijnen genoemd). 

image

Wat is biologische wijn?

De belangrijkste verschillen tussen biologische en niet biologische wijnen

Alle wijnen hebben druivensap als basis en daarom is wijn (ook niet biologische) een natuurproduct. Maar daarmee houden de meeste overeenkomsten tussen biologische en niet biologische wijnen op. Maar wat zijn dan de grootste verschillen? De grootste verschillen zijn:

Biologische wijnen bevatten minder sulfiet: 

  • Het maximale toegestane sulfietgehalte in biologische wijnen is 30 tot 50 gram lager dan bij gangbare wijnenWat is dan een normale hoeveelheid bij gangbare wijnen? Bij rode wijnen is dit 160 milligram per liter en bij witte en rosé wijnen is dit 210 milligram per liter. Klik hier om meer te lezen of sulfiet. 

Bij biologische wijnen worden er geen chemische pesticiden gebruikt:

  • Voor een biologische wijn gebruikt de wijnproducent alleen maar biologisch geteelde druiven. Om te verzekeren dat de druiven biologisch zijn mag de wijnproducent alleen maar biologische preparaten gebruiken in plaats van kunstmest of chemische pesticiden. Deze preparaten worden gemaakt van organische mest (uitwerpselen van dieren en resten van planten) en maken de druivenstokken sterker zodat ze beter zijn opgewassen tegen ziektes. Door het ontbreken van chemische middelen is de biologische wijnbouw een stuk milieuvriendelijker dan de meeste niet biologische wijnbouw methoden.

image

Hoe herken je een biologische wijn?

Biologische wijnen moeten verplicht een keurmerk op hun fles hebben. Het meest gebruikte logo binnen Europa is het Europees biologisch keurmerk (het ‘blaadje met de sterren’). De druiven worden voor de oogst gecontroleerd op biologische wijnbouw principes én de wijn wordt ook nog een keer gecontroleerd voordat deze wordt gebotteld. Alleen als de (Europese) controleurs tevreden zijn mag op het wijnetiket het Europees biologisch keurmerk gebruikt worden. 

Frankrijk: AB Keurmerk

Tot het jaar 2012 stond op etiketten van Franse “biologische wijn” het AB keurmerk. De afkorting AB staat voor Agriculture Biologique (letterlijk = biologische landbouw) en geeft aan dat een wijn van biologisch geteelde druiven gemaakt is. Je treft nu nog vaak het AB en het Europese biologische keurmerk aan, omdat met name de Franse consumenten nog moeten wennen aan het nieuwe Europese logo.

Biologisch of biodynamisch?

We beginnen er langzamerhand meer kennis mee te maken: biodynamische wijn. Deze wijn is nog niet zo bekend als zijn biologische broertje, maar zeker de moeite waard om een keer te proberen!

Overeenkomsten & verschillen met de biologische landbouw 

Biodynamische wijnbouw is niet hetzelfde als biologische wijnbouw, al zijn er wel veel overeenkomsten. De belangrijkste overeenkomsten zijn dat:

  • Er geen gebruik van chemische stoffen mag worden gemaakt
  • Een gezonde bodem als basis voor vruchtbaarheid nodig is
image

Nog een stap verder

Biodynamici gaan nog een stap verder en houden er heel wat ideeën en methoden op na bij het oogsten van de druiven. Enkele van deze methoden zijn:

  • De aarde moet genezen: omdat de vruchtbaarheid van de aarde na een paar oogstseizoenen afneemt, moet je de aarde genezen en zo gezond maken dat alles wat er op groeit zichzelf kan beschermen tegen ziektes. Dit wordt gedaan door biodynamische preparaten te gebruiken. Voorbeelden van biodynamische preparaten zijn: medische kruiden en uitwerpselen van wormen
  • Er wordt gekeken naar zon- en maanstanden bij het oogstenmet deze kosmische krachten willen de biodynamische boeren op een natuurlijke manier de groei van de druiven bevorderen
  • Homeopathische mengsels zorgen voor meer groeideze mengsels worden gemaakt van kruiden, ze bevorderen de groei van de druiven door positieve krachten in de bodem te brengen.

Beetje zweverig? Misschien wel. Maar we kunnen niet ontkennen dat er veel prachtige biodynamische wijnen zijn. De duurste wijn ter wereld bijvoorbeeld, Bourgogne van Domaine de la Romanée-Conti (enkele duizenden euro’s per fles!), is biodynamisch!

Meer over natuurvriendelijke, diervriendelijke, én lekkere wijnen!

Naast biologische en biodynamische wijnen zijn er natuurlijk nog tal van andere natuurvriendelijke én diervriendelijke wijnen zoals natuurwijnduurzame wijn of vegan wijn. Wil je weten welke (biologische) wijnen bij je passen? Doe de smaakprofielentest en ontdek de lekkerste wijnen voor jouw smaak! Lees ook deze artikelen voor meer wijninspiratie!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.