Skip to main content

Ingrediënt van wijn


Sulfiet

Sulfiet

Heb je wel eens de term sulfiet voorbij horen komen? Dat is niet zo gek! Er zit namelijk in diverse levensmiddelen sulfiet. Dit stofje zit ook in wijn. Maar ook in bijvoorbeeld een handje gedroogd fruit. Ontdek alles over sulfiet in wijnen!

Bekijk alle wijnen

Wat is Sulfiet?

Sulfiet is een verzamelterm voor de stoffen die zwavel bevatten. Soms zie je ook wel eens de termen SO2, zwaveldioxide en sulphites voorbijkomen. Allerlei verschillende benamingen met dezelfde betekenis dus.

Sulfiet in wijnen

Informatief plaatje over Sulfiet

Sulfiet ontstaat van nature bij het vergistingsproces van druiven naar wijn. Bij sommige wijnen wordt ook tijdens het wijnbereidingsproces sulfiet toegevoegd. Waarom? Om deze drie redenen:

  1. Het zorgt ervoor dat de wijn niet oxideert 
  2. Het houdt bacteriën en schimmels buiten de deur
  3. Het zorgt ervoor dat de vergisting stopt

Dit zorgt er uiteindelijk allemaal weer voor dat de wijn een stabiele smaak heeft. Veel wijnmakers zien sulfiet als een van de belangrijkste elementen op dit gebied.

Wijnen zonder Sulfiet

Wijnen zonder sulfiet bestaan niet! Van nature zit er namelijk al een laag percentage sulfiet in wijn. Er bestaan wijnen waarbij er geen sulfiet wordt toegevoegd tijdens het productieproces of vlak voor het bottelen. Wel zitten hier nadelen aan. Er is een hoger risico op ongewenste geuren en smaken in de wijn. Ook de levensduur van de wijn is veel korter. 

Het maken van wijn

Sinds 2005 is het wettelijk verplicht om ‘bevat sulfieten’ te vermelden op het etiket indien de wijn meer dan 10 mg sulfiet bevat.

Hoofdpijnwijn?

Sulfiet is officieel een allergenenstof. Het zou kunnen bijdragen aan een astmatische aanval. Toch komt dit bij minder dan 1% van de mensen voor. Veel mensen denken dat sulfiet invloed heeft op je kater. Dit is niet waar! Sulfiet heeft geen enkele invloed op hoofdpijn na het drinken van wijn. Dat is zelfs medisch bewezen. 

MEER LEZEN OVER WIJN?

Zo, nu weet je alles over sulfiet! Op zoek naar een wijn met minder sulfiet? Probeer eens een natuurwijn! Wil je je nog meer verdiepen in de wereld van wijn? Lees alles over de temperatuur van wijn of hoe je wijn proeft in 5 stappen. Je kunt je ook verdiepen in diverse wijnlanden of wijnsoorten.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen 24 seconden welke wijnen het beste bij jou passen.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.