Skip to main content

Alles over


Rosé

Rosé

Van droog tot zoet: rosé wijn - in het kort rosé - is er in allerlei soorten en smaken. Waag je ook eens aan deze veelzijdige en lekkere variant! Maar hoe smaakt deze roze wijn? Welke soorten zijn er en bij welk gerecht is rosé wijn lekker?

ROSÉ IN HET KORT

Rosé wijn wordt gemaakt van verschillende druivenrassen. Er is een grote diversiteit aan rosé wijnen. Deze verschillen onder andere in smaak, kleur en herkomst. We hebben de nieuwste rosé wijnen voor je op een rijtje gezet. 

Een getekend wijnglas met allemaal verschillende kleuren rode wijn erin

Waar smaakt rosé wijn naar?

De smaak van rosé wijn komt van de druif en de kleurintensiteit. Daarbij proef je in alle rosé’s fruit. Dit gaat van kersen en sinaasappel tot meloen of citrustonen. 

Rosé wordt vooral gemaakt van (druivenras):

Serveertemperatuur: 

Rosé serveer je gekoeld op 8-10 graden. Bewaar je rosé drank 3 uur in de koelkast voor de juiste temperatuur.

Een echte rosé wijn komt uit:

informatief plaatje over de oorzaak van de verschillende kleuren rood

Waar komt de kleur van rosé wijn vandaan?

Allereerst, rosé is wijn; gemaakt van blauwe druiven. Maar je herkent hem vooral aan de roze kleur. Een rosé varieert van licht oranje tot fel aardbei roze. 

De schil van de blauwe druiven geeft kleur aan de wijn. Het sap dat uit druiven komt is namelijk altijd kleurloos. De wijnboer bepaalt of de wijn uiteindelijk rood of roze wordt. Hoe hij dat doet? Door de blauwe schillen heel even in contact te brengen met het kleurloze druivensap. Hoe lang de wijnboer dit doet bepaalt de intensiteit van de kleur roze. Hoe langer het contact, hoe donkerder de wijn.

Zodra de wijnboer het lang genoeg vindt, wordt het goedje zonder schillen overgoten in stalen tanks en gist het sap zoals een witte wijn. Et voilà, een lekkere rosé wijn!

Hoe snel is een wijn roze? Gemiddeld komen blauwe schillen 2-20 uur in contact met het sap.

Kun je rosé wijn maken door rood met wit blenden?

Daar wordt heel vies naar gekeken door de wijnboeren en -liefhebbers. Het is in de EU zelfs verboden om een rosé wijn op deze manier op de markt te brengen. Alleen bij rosé champagnes is dit toegestaan: daar wordt op het einde van de productie rode wijn bij de witte champagne toegevoegd.

Van zalmroze tot bessenrood: Verschillende rosé stijlen

Twee wijnglazen met twee verschillende kleuren rosé erin

De duur van het contact tussen druif en sap bepaalt dus intensiteit van je rosé. Het druivenras speelt hier ook een grote rol in. Samen krijg je een grote variëteit aan kleuren en smaken: van een lichte elegante borrel rosé tot een kruidige zoete rosé wijn. De smaak gaat dus ook verschillende kanten op. Droog of zoet is al een verschil. En zo ook wat je proeft: in de ene kun je kruidige tonen verwachten als lavendel, tijm of rozemarijn. Andere rosé wijnen barsten juist van het rijpe rode fruit, meloen of frisse citrustonen

Een tafel met glazen rosé erop

Provence: De ultieme Roséregio

Op dit moment wordt de beste rosé ter wereld gemaakt in de Provence. Een echte Provençaalse rosé herken je aan de zalmroze kleur. In de smaak zijn ze licht, maar gestructureerd met kruiden en body. Dus voor de volgende keer: in een restaurant en niet zeker welke rosé je nou moet uitkiezen? Met een rosé uit de Provence kun je niet verkeerd gaan. 

Wanneer drink je rosé wijn?

Rosé drink je natuurlijk wanneer jij wilt. Wij zien 'm als de de ultieme wijn in de zomer. Heerlijk om te drinken op het terras, in de achtertuin of aan het water. Rosé wijn is door de verschillende stijlen ook perfect te combineren met verschillende gerechten. Bijvoorbeeld bij een frisse zomerse salade als aperitief. Met rosé zit je dus altijd goed!

Wat eet je bij Rosé?

Door de vele stijlen kun je eigenlijk heel veel eten bij je glaasje rosé. Als zomerwijn pair je 'm natuurlijk met een licht zomers gerecht. Een lichtroze, droge rosé doet het erg goed bij gegrilde kip of een frisse salade. Het zwoele fruit van een zoete rosé haal je dan weer nog meer naar boven met een fruit dessert (wat dacht je van een lange vinger-ijstaartje bijvoorbeeld?). En die zalmroze Provençaalse rosé, die drink je natuurlijk bij een lekkere salade niçoise. Haal je die zonovergoten Côte d’Azur zo in huis. 

Gaat de barbecue aan? Zet dan ook minimaal 3 uur van tevoren de rosé koud. Van spiesjes tot zalmmoot: een glas rosé tilt je barbecue naar een hoger niveau!


Meer leren over wijn?

Leer nog meer over rosé! Zoals bijvoorbeeld welke 8 stijlen rosé er zijn, of wat het verschil nou eigenlijk is tussen rosé en blush rosé. Meer leren over andere wijnen? Ontdek dan nu de grootste wijnlanden, of word een expert op het gebied van de grote wijnsoorten. Benieuwd naar welke wijn jij eigenlijk zelf het lekkerst vindt? Doe dan de smaakprofielen en kies nooit meer de verkeerde wijn.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.