Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over


IPA bier

IPA bier
IPA bier

Het is vast niemand ontgaan dat speciaalbieren enorm populair zijn. De keuze is enorm in zowel de kroeg als de supermarkt. IPA bier is een goed voorbeeld van hedendaags populair speciaalbier. IPA bier: een mysterieuze naam, een historisch verleden en een bijzonder lekker speciaalbiertje. Wij maken je wegwijs in de wereld van IPA bier!

Bekijk hier alle ipa bieren

Wat is IPA bier?

IPA staat voor India Pale Ale. IPA bier is van oorsprong een Engelse biersoort, waar meer hop aan wordt toegevoegd dan bij pils. Dat zorgt voor extra bitterheid aan het bier. Ook proef je veel fruitige smaken, die de bittere smaken weer nuanceren. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%. Maar de hoeveelheid alcohol in een Imperial IPA ligt vaak hoger.

infografiek voor biersoorten IPA

Geschiedenis van IPA bier

Laten we beginnen met de vraag der vragen: waar staat de afkorting IPA voor? IPA staat voor India Pale Ale. Je spreekt het uit als: ij-pie-eej of simpelweg ie-pa.

Oorspronkelijk komt IPA bier uit Engeland. IPA heeft zijn naam, India Pale Ale, te danken aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. Volgens oude verhalen verlangden de Britse soldaten, die in India de orde bewaarden, naar hun favoriete bieren van thuis. Bovendien had elke Britse soldaat in die tijd recht op een pint bier per dag. Dat bier overleefde helaas nooit de vier maanden durende  zeereis. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam op het lumineuze idee om bier met een hoger alcoholpercentage te brouwen en meer hop toe te voegen waardoor het langer houdbaar was. Alcohol en hop zijn namelijk beide natuurlijke conserveringsmiddelen.

Achteraf bleek dat er in die tijd ook al andere bierstijlen waren die de zeereis wel aankonden. Ook kwam boven water dat George Hodgson niet de eerste was die Pale Ale voor India brouwde. Hij was wél de populairste omdat zijn brouwerij op de vaarroute lag. Laten we dus vooral de legende in zijn waarde laten en vasthouden aan dit iconische verhaal over IPA.

Tegenwoordig is IPA bier een van de meest gedronken wereldwijde speciaalbieren. Van de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Ierland tot Australië, iedereen erkent de populariteit van IPA en elke brouwerij heeft zijn eigen variant(en) op de markt.

Opmerkelijk: een IPA komt niet uit India, maar werd daar juist naartoe gebracht. Daar komt de betekenis van IPA vandaan.

IPA bier: 3 verschillende stijlen

De India Pale Ale is van origine Engels maar ook in Amerika is dit inmiddels een van de grootste biersoorten.

  • English IPA bier is waar het allemaal mee begon. Over de jaren heen zijn hier tal van variaties op gekomen. English IPA bier heeft vaak een fruitige en geroosterde gebalanceerde smaak. Dit komt omdat mout de hoofdrol speelt en er niet teveel aromatische hop wordt toegevoegd.

  • American IPA bier wordt vaak gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten. Dit maakt dat American IPA bier vaak een uitgesproken hoppige smaak heeft. Mout speelt bij de American IPA eerder een bijrol. In plaats daarvan nemen citrus aroma’s en tropische vruchten vaak de hoofdrol over.

  • Imperial IPA bier, ook wel dubbel IPA bier genoemd, is sterker en bevat nog meer hop. Het alcoholpercentage? Dat ligt vaak boven 7,5%. Imperial IPA staat bekend om zijn verse hop smaak, aangezien dit ook een Amerikaanse variant van dit bier. 

ONZE TOP 5 IPA BEERS

1. Brewdog Punk IPA

Houd jij van fruitig speciaalbier? Dan is Brewdog Punk IPA iets voor jou. Je proeft de lychee, kiwi en passievrucht in combinatie met kers en aardbei. Let vooral op de verrassende nasmaak!
 

Favoriet opslaan
BrewDog Punk IPA Pale Ale

BrewDog Punk IPA Pale Ale 33CL

2. Flying Dog Easy IPA

Deze zachte IPA wordt ook wel een Session IPA genoemd. Heel toegankelijk voor de beginnende IPA drinker. Leg ‘m eerst even koud en geniet er daarna van terwijl je in de zon zit.

Favoriet opslaan
Flying Dog Easy IPA

Flying Dog Easy IPA 33.5CL

3. Gulpener Spicy Roger

Ben jij niet bang voor extra spicy? Gulpener Spicy Roger is er speciaal voor de daredevils. De pittige smaak komt door de toevoeging van een rode peper. Durf jij het aan?

Favoriet opslaan
Gulpener Spicy Roger

Gulpener Spicy Roger 30CL

4. Vedett Extra IPA

Fruitig, maar toch bitter. Dat is hoe je Vedett Extra IPA omschrijft. Niet je standaard IPA biertje, maar extra soepel en heerlijk fruitig. Met dit bier maak je jouw zomeravond compleet.

Favoriet opslaan
Vedett Extra IPA

Vedett Extra IPA 33CL

5. Brewdog Dead Pony Club IPA

Bevalt Brewdog jou wel? Dan hebben we nog zo’n fruitige IPA voor je. Probeer Dead Pony Club IPA eens bij de aperitief. Zo start je de maaltijd goed!

Favoriet opslaan
BrewDog Dead Pony Club

BrewDog Dead Pony Club 33CL

Dubbel zo leuk: de ipa bierbox

Last van keuzestress? Of gewoon zin om verschillende IPA biertjes te proberen? Dan is de IPA bierbox met 12 verschillende IPA's het perfecte cadeau (voor jezelf of voor een ander). Van 'Ale' tot 'Kwak': deze box bevat genoeg leuks om te proberen. Wij zeggen alvast, proost! Ben je toch meer fan van ander speciaalbier? Er zijn nog genoeg andere leuke bierboxen om te proberen. Bekijk hier alle bierboxen!

Favoriet opslaan
BIERBOX 12 VAKS ZOMER

BIERBOX 12 VAKS ZOMER 400CL

IPA bier glas

Voor Amerikaans/Imperial IPA bier gebruik je een tulpglas. De Engelsen pakken voor de Engelse IPA ook nog wel eens een pint glas. Doordat je het glas om de bolling van het glas vastpakt, verwarmt je hand het bier. Hierdoor komen de aroma’s vrij en kun je de heerlijke geur van IPA opsnuiven.

Schenken
Een flesje IPA bier schenk je in één keer leeg in het glas. Past precies. Laat het schuim van het bier een beetje over de rand lopen. Zo ontstaat er een stevige schuimkraag die lang op het bier blijft staan.

Afschuimen
Schuim je IPA bier niet af. Laat de schuimkraag zijn eigen gang gaan.

IPA bier & eten

IPA bier is door de grote hoeveelheid hop een bitter biertje. Niet gevreesd, de hop zorgt ook voor een fruitige en tropische smaak. Goede, elkaar aanvullende, smaken dus. IPA bier drinkt lekker weg bij:

- Sterke, pittige smaken zoals in een curry.
- Het kruidige van de hopgeur past ook heel goed bij de complexe smaak van een blauwe kaas. Denk hier bijvoorbeeld aan een heerlijke BBQ-pizza met blauwe kaas
- IPA bij een toetje? Zeker! Combineer je IPA met bijvoorbeeld een carrot cake.

Dorst gekregen?

Inmiddels kun je in de kroeg vertellen dat jij weet waar de naam India Pale Ale vandaan komt. Ook weet je hoe het bier zich onderscheidt en met welk eten het goed combineert. Ken je iemand die helemaal verzot is op IPA bier en wil je hem of haar IPA bier cadeau geven? Kijk dan eens op onze bier cadeau pagina!

Bekijk hier alle IPA bieren