Sterke dranken van A-Z Tequila

Tequila. Een drank die zo populair is dat het zijn eigen muzieknummer heeft en vooral beroemd is als puur shotje. Of berucht. Eigenlijk zonde, want tequila is veel meer dan alleen zout op je hand en een hap citroen achteraf. Benieuwd waarom Mexico zo trots is op hun tequila? Alles over oorsprong en hoe je een tequila drinkt zoals hij bedoeld is lees je hier.

De trots van Mexico

Tequila is een Mexicaans distillaat op basis van het sap van de blauwe agave. Deze grote vetplant met stekelige bladeren komt van nature veel voor in bepaalde delen van Mexico. Het hart van de tequilaproductie ligt van oudsher in de midwestelijke staat Jalisco, rondom de stad Tequila, waarnaar de drank vernoemd is. 

agave tequila

Elke tequilafles heeft een uniek serienummer: zo weet je zeker dat je een echte uit Jalisco hebt.

De geschiedenis van tequila gaat terug tot de 16e eeuw, toen Spaanse conquistadores Mexico veroverden. Tegenwoordig worden er per jaar meer dan 300 miljoen agaves geoogst voor de productie van tequila. Volgens de Mexicaanse wet mag tequila alleen zo heten als het in geografisch aangewezen gebieden geproduceerd is, volgens strenge regels.

Soorten en smaken

Tequila komt in een aantal soorten en dus ook smaken. Die agaveplant hoor je trouwens altijd in je tequila te proeven, ongerijpt of gerijpt. En die plant, die proef je: een pittige, peperachtige smaak die zich, afhankelijk van de soort, verder ontwikkelt.


  • Blanco/silver/white: witte, doorzichtige tequila die direct na destillatie gebotteld wordt. In een blanco proef je voornamelijk de scherpe smaken van de agave plant. 
  • Joven/golden/ oro: een blanco tequila (dus ongerijpt), gekleurd met karamel of eik extract. 
  • Reposado: minimaal 2 maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Door de rijping smaakt hij wat soepeler dan de ongerijpte variant.
  • Añejo: tequila die minstens een jaar gerijpt is. Heeft een subtiele en complexere smaak dan de standaard blanco tequila. 
  • Extra Añejo: extra vintage tequila. En dat betekent een rijping van minstens 3 jaar. Door de houten vaten is de smaak zacht, complex en vol karakter. 

Hoe drink je tequila?

Wil je een tequila op de traditionele manier drinken, dan drink je hem puur. Geen limoen, geen zout. Do as the Mexicans do, en dat is zeker het proberen waard. Gerijpte tequila schenk je op kamertemperatuur en die sla je niet achterover, maar nip je. 

Een goede tequila drink je op kamertemperatuur. Door het te koelen valt de smaak weg.

tequila cruda

In sommige regio’s wordt je tequila geserveerd met sangrita: een pittige tomaten-citroensap. Die 2 drankjes krijg je allebei geserveerd in shotglaasjes. Wil je helemaal in Mexicaanse stijl gaan, dan ga je voor de bandera (=Spaans voor vlag). Wat doe je dan? 3 shotglaasjes vul je met tequila, sangrita en puur limoensap. Samen vormen ze de Mexicaanse vlag, vandaar.

En die lik zout en citroen dan?

Die combinatie (eerst zout, dan tequila en eindigen met wat citroen) is overal ter wereld populair, behalve in Mexico dus. De theorie erachter is dat het zout het branderige gevoel zou verminderen en de citroen de smaken in de tequila benadrukken. Wil je deze toch in Mexico bestellen, vraag dan om een tequila cruda

3x in je cocktail

Omdat je met tequila gewoon ook hele lekkere cocktails kunt maken. Inspiratie genoeg, maar hier alvast de top 3:

  • Margarita: de gouden standaard als je het over een tequila cocktail hebt. Fris, maar ook het nodige zout (in de zomer) en gaat qua smaken alle kanten op. Zonder poespas, frozen of on the rocks, aan de variatie ligt het niet. 
  • Paloma: deze cocktail met grapefruit en tequila is in Mexico populairder dan de maragarita. Proberen dus.
  • Tequila old fashioned: simpel en verfrissend.