Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

net zo lekker:


Alcoholvrij bier

proosten op het strand
proosten op het strand

Alcoholvrij bier niet lekker of saai? Onzin! Het is juist ideaal als je een avondje de BOB bent, een kleintje verwacht of als je even geen zin hebt in alcohol. Maar kun je er altijd vanuit gaan dat er geen alcohol in alcoholvrij bier zit? En hoe smaakt het eigenlijk? Hieronder lees je alles over bier zonder alcohol.

SHOP ALCOHOLVRIJ BIER

WAT IS ALCOHOLVRIJ BIER?

Alcoholvrij bier, ook wel malt bier, is bier waar geen alcohol in zit. Klinkt logisch, maar wist je dat bieren met een laag alcoholpercentage ook ‘alcoholvrij’ worden genoemd? Voor Nederlandse brouwers geldt een bierverordening. Dit betekent dat de grens van 0,1% alcohol niet overschreden mag worden. Buitenlands alcoholvrij bier, dat in Nederland wordt verkocht, bevat maximaal 0,5% alcohol. Zoals bijvoorbeeld in deze Warsteiner Alkoholfrei. Staat er ‘0.0’ op het etiket? Dan zit er helemaal geen alcohol in je drank. Voorbeelden hiervan zijn Heineken 0.0Amstel Radler 0.0% en Bavaria 0,0%.

Alcoholarm bier

Naast alcoholvrij bier, is er ook alcoholarm bier. Dit label wordt in Nederland gebruikt voor bier dat tot 1,2% alcohol bevat. De term ‘alcoholvrij’ suggereert dat er helemaal geen alcohol in de drank zit. Dus voor dranken die een laag alcoholpercentage hebben, vond men ‘alcoholarm’ een betere benaming. Bier in het buitenland dat tussen 0,1% en 1,2% alcohol bevat, wordt wél als alcoholvrij bestempeld. Dat is dus goed om te weten als je ook op vakantie geen alcohol drinkt. In de tabel hieronder zijn de alcoholpercentages duidelijk weergegeven.

Favoriet opslaan
Jever Fun

Jever Fun 33CL

Alcoholpercentages bier

  MINIMALE ALCOHOL %  MAXIMALE ALCOHOL %

'0.0' op het etiket

0%

0%

Nederlands alcoholvrij bier

0%

0,1%

Buitenlands alcoholvrij bier, verkocht in Nederland

0%

0,5%

Alcoholarm bier in Nederland

0,1%

1,2%

Pils

5%

5%

HOE WORDT ALCOHOLVRIJ BIER GEMAAKT?

Er zijn twee manieren om alcoholvrij bier te maken:

  • Na vergisting: Bij dit proces wordt de alcohol uit de drank gehaald. Dit heet de-alcoholisatie. Hierbij wordt een verdampingstechniek gebruikt. Na de vergisting verdampt de alcohol middels speciale temperatuur- en druktechnieken uit de drank. Een andere techniek is vacuümdestillatie. In dat geval worden aromacomponenten uit het bier gehaald vóór de verdamping van alcohol. Hierna worden de aroma’s weer toegevoegd. Zo voorkomen de brouwers dat deze aroma’s ook verdampen bij het de-alcoholiseren.

  • Alcoholloze vergisting: De vergisting wordt beïnvloed door een lagere temperatuur en een ander soort gist te gebruiken. Deze gist produceert vrijwel geen alcohol tijdens het fermentatieproces. 

Wat is het verschil in smaak?

Alcohol is bepalend voor de smaak van je biertje. Het versterkt namelijk geuren en smaken. Logisch dus, dat een alcoholvrij biertje niet hetzelfde smaakt heeft als een pilsje met een alcoholpercentage van 5%. Bovendien ontkom je er niet aan dat er ook aroma’s verdampen bij het de-alcoholiseren. En bij het brouwproces met alcoholloze vergisting worden andere ingrediënten gebruikt dan in normale pils. Dit alles zorgt ervoor dat malt biertjes een ander smaakje hebben. Maar is dit dan ook minder lekker? Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Probeer een biertje uit het alcoholvrije assortiment en oordeel zelf.

WAAROM ALCOHOLVRIJ BIER?

Steeds vaker kiezen bierdrinkers voor een alcoholvrije variant. Omdat je even geen zin in alcohol, maar wel zin in bier. Of omdat je soms geen alcohol mag drinken omdat je bijvoorbeeld zwanger bent, nog moet autorijden of vanwege je gezondheid. In dat geval kun je ook eens kiezen voor alcoholvrij bier, in plaats van frisdrank.

bier in auto

Zwanger

Vrouwen die in verwachting zijn worden aangeraden helemaal geen alcohol te drinken. Let dan goed op het alcoholpercentage op het etiket. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, kunnen ook alcoholvrije biertjes alcohol bevatten.

De BOB

Maar wat als je nog moet rijden en er een klein alcoholpercentage in je biertje zat? Het blijkt dat deze combinatie gewoon kan. Door het lage alcoholpercentage van maximaal 0,5% stijgt de concentratie alcohol in je bloed nauwelijks. Dit geldt bij een consumptie van 6 tot 8 glazen in korte tijd. Je kunt dus zonder zorgen een alcoholvrij biertje drinken als je de BOB bent.

Alcoholvrij en calorieën

Een bijkomend voordeel van alcoholvrij bier; er zitten minder calorieën in dan in pils of speciaalbier. Alcohol is een grote boosdoener als het gaat om de hoeveelheid kcal in dranken. In alcoholvrij bier zit vaak meer suiker, maar het totaal aan calorieën blijft onder dat van een pilsje met een alcoholpercentage van 5%. Heineken 0.0 bevat bijvoorbeeld 21 kcal per 100 ml, terwijl een flesje Heineken met 5% alcohol 46 kcal per 100 ml bevat.

ALCOHOL EN CALORIEËN

MEER ALCOHOLVRIJ

Nu weet je van alles over alcoholvrij bier. Bijvoorbeeld dat bier met 0,1% alcohol ook alcoholvrij bier is, hoe het gemaakt wordt en welke soorten er zijn. Er rest je nog maar één taak. En dat is zelf de proef op de som nemen. Test een paar biertjes zonder alcohol uit en kies je favoriet. Lees ook meer over onze alcoholvrije dranken!