Skip to main content

Net zo lekker


Alcoholvrij bier

proosten op het strand
proosten op het strand

Alcoholvrij bier niet lekker of saai? Onzin! De 0.0 biertjes smaken steeds beter en zijn ideaal als je een avondje de BOB bent, een kleintje verwacht of als je even geen zin hebt in alcohol. Maar kun je er altijd vanuit gaan dat er geen alcohol in alcoholvrij bier zit? En hoe smaakt het eigenlijk? Hieronder lees je alles over bier zonder alcohol.

SHOP ALCOHOLVRIJ BIER

WAT IS ALCOHOLVRIJ BIER?

Alcoholvrij bier is bier waar geen alcohol in zit. Klinkt logisch, maar wist je dat bieren met een laag alcoholpercentage ook ‘alcoholvrij’ worden genoemd? Voor Nederlandse brouwers geldt een bierverordening. Dit betekent dat de grens van 0,1% alcohol niet overschreden mag worden. Buitenlands alcoholvrij bier, dat in Nederland wordt verkocht, bevat maximaal 0,5% alcohol. Zoals bijvoorbeeld in deze Warsteiner Alkoholfrei. Staat er ‘0.0’ op het etiket? Dan zit er helemaal geen alcohol in je malt bier. De bekende 0.0 biermerken ken je wel. Dit zijn Heineken 0.0Amstel Radler 0.0% en Bavaria 0,0%.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN MALT BIER, 0.0 EN ALCOHOLVRIJ?

Malt bier en 0.0 bier zijn simpelweg verschillende benamingen voor alcoholvrij bier. Het maakt dus niet uit welke benaming op je blikje staat, want de inhoud is hetzelfde. Maar waar komt de naam maltbier dan vandaan? De meningen daarover zijn verdeeld. De ene theorie zegt dat de naam maltbier stoerder en aantrekkelijker zou klinken. Het gebruik van de naam zou dus een marketingtruc zijn. De andere theorie zegt dat maltbier verwijst naar de moutsmaak die je bij alcoholvrij bier meer proeft. Welke theorie ook klopt, de inhoud van je 0.0 blijft hetzelfde: zonder alcohol.

WAT IS MALT?

Malt is het Engelse woord voor mout. Gerst wordt vochtig gemaakt onder hoge temperaturen, waardoor het gaat ontkiemen. Dit proces heet malting (of mouten). Het resultaat is gerstemout. Bij malt bier zijn gerstemout en water de basisingrediënten. Het klinkt dus vrij aannemelijk dat malt bier inderdaad verwijst naar de moutsmaak in alcoholvrij bier.

 

 

Alcoholarm bier

Naast alcoholvrij bier, is er ook alcoholarm bier. Dit label wordt in Nederland gebruikt voor bier dat tot 1,2% alcohol bevat. De term ‘alcoholvrij’ suggereert dat er helemaal geen alcohol in de drank zit. Dus voor dranken die een laag alcoholpercentage hebben, vond men ‘alcoholarm’ een betere benaming. Bier in het buitenland dat tussen 0,1% en 1,2% alcohol bevat, wordt wél als alcoholvrij bestempeld. Dat is dus goed om te weten als je ook op vakantie geen alcohol drinkt. In de tabel hieronder zijn de alcoholpercentages duidelijk weergegeven.

Jever Fun 33CL

ZIT ER ALCOHOL IN ALCOHOLVRIJ BIER?

Hierboven las je dat er nogal wat regels zijn als het gaat om alcoholvrij bier. In de tabel hieronder zijn de alcoholpercentages duidelijk weergegeven. Zo heb je alles op een rij.
 

  MINIMALE ALCOHOL %  MAXIMALE ALCOHOL %

'0.0' op het etiket

0%

0%

Nederlands alcoholvrij bier

0%

0,1%

Buitenlands alcoholvrij bier, verkocht in Nederland

0%

0,5%

Alcoholarm bier in Nederland

0,1%

1,2%

Pils

5%

5%

HOE WORDT ALCOHOLVRIJ BIER GEMAAKT?

Er zijn verschillende manieren om alcoholvrij bier te maken:

  • Het gistproces afbreken: Brouwers breken het gistproces af op het moment dat de gistcel alcohol wilt produceren.
  • Filteren na vergisting: Bij dit proces wordt de alcohol uit de drank gehaald. Dit heet de-alcoholisatie. Hierbij wordt een verdampingstechniek gebruikt. Na de vergisting verdampt de alcohol middels speciale temperatuur- en druktechnieken uit de drank. 
  • Destilleren: Een andere techniek is vacuümdestillatie. In dat geval worden aromacomponenten uit het bier gehaald vóór de verdamping van alcohol. Hierna worden de aroma’s weer toegevoegd. Zo voorkomen de brouwers dat deze aroma’s ook verdampen bij het de-alcoholiseren.
  • Alcoholloze vergisting: Hier wordt gist gebruikt dat nauwelijks alcohol produceert. Daarbij wordt tijdens de fermentatie een lagere temperatuur dan normaal gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het gist minder productief is en minder alcohol produceert.
  • Mengen: Hier worden verschillende ingrediënten met elkaar vermengd, zonder alcohol. De gebruikte ingrediënten moeten samen de smaak van gebrouwen bier nabootsen.

Wat is het verschil in smaak tussen malt bier en alcoholisch bier?

Alcohol is bepalend voor de smaak van je biertje. Het versterkt namelijk geuren en smaken. Logisch dus, dat een alcoholvrij biertje niet hetzelfde smaakt heeft als een pils met een alcoholpercentage van 5%. Bovendien ontkom je er niet aan dat er ook aroma’s verdampen bij het de-alcoholiseren. En bij het brouwproces met alcoholloze vergisting worden andere ingrediënten gebruikt dan in normale pils. Dit alles zorgt ervoor dat malt biertjes een ander smaakje hebben. Maar is dit dan ook minder lekker? Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Probeer een biertje uit het alcoholvrije assortiment en oordeel zelf.

WAAROM ALCOHOLVRIJ BIER?

Steeds vaker kiezen bierdrinkers voor een alcoholvrije variant, omdat ze wel zin hebben in bier maar niet in alcohol. Of omdat je soms geen alcohol mag drinken omdat je bijvoorbeeld zwanger bent of nog moet autorijden. In dat geval kun je ook eens kiezen voor alcoholvrij bier, in plaats van frisdrank.

bier in auto

ZWANGER

Vrouwen die in verwachting zijn worden aangeraden helemaal geen alcohol te drinken. Let dan goed op het alcoholpercentage op het etiket. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, kunnen ook alcoholvrije biertjes alcohol bevatten.

DE BOB

Maar wat als je nog moet rijden en er een klein alcoholpercentage in je biertje zat? Het blijkt dat deze combinatie gewoon kan. Door het lage alcoholpercentage van maximaal 0,5% stijgt de concentratie alcohol in je bloed nauwelijks. Dit geldt bij een consumptie van 6 tot 8 glazen in korte tijd. Je kunt dus zonder zorgen een alcoholvrij biertje drinken als je de BOB bent.
 

Alcoholvrij en calorieën

Is alcoholvrij bier gezond? Alcoholvrij bier bevat minder calorieën dan pils of speciaalbier. Alcohol is namelijk een grote boosdoener als het gaat om de hoeveelheid kcal in dranken. In alcoholvrij bier zit vaak meer suiker, maar het totaal aan calorieën blijft onder dat van een pils met een alcoholpercentage van 5%. Heineken 0.0 bevat bijvoorbeeld 21 kcal per 100 ml, terwijl een fles Heineken met 5% alcohol 46 kcal per 100 ml bevat.

ALCOHOL EN CALORIE√čN

ALCOHOLVRIJ BIER OF MALT BIER BESTELLEN

Tijd voor een (alcoholvrij) biertje? Dan ben je bij Gall & Gall aan het juiste adres. In onze webshop en in de winkel vind je een brede selectie aan alcoholvrij bier, waaronder lekkere 0.0 speciaalbieren en natuurlijk je klassieke pilsen. Bestel je drank online en wij bezorgen waar jij dat wilt!


MEER ALCOHOLVRIJ

Nu je alles weet over alcoholvrij bier, kun je de brandende vragen van je vrienden zo beantwoorden. Zoals: ‘zit er alcohol in alcoholvrij bier?’ en ‘zit er alcohol in 0.0 bier?’. Er rest je nog maar één taak. En dat is zelf de proef op de som nemen. Test een paar biertjes zonder alcohol uit en kies je favoriet. Lees ook meer over onze alcoholvrije dranken!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.