Skip to main content

De lekkerste alcoholvrije wijn


Alcoholvrije wijn test

Alcoholvrije wijn test

Als je (tijdelijk) geen alcohol drinkt, wil je nog steeds kunnen genieten van je drankje. Kies eens voor een lekkere alcoholvrije wijn, ook wel 0.0 wijn genoemd. Wat de beste alcoholvrije wijn is ligt natuurlijk aan jou. Maar de schrijvers Rozemarijn, Michelle en Joyce namen de proef op de som en gaven hun mening over welke alcoholvrije wijntjes lekker zijn. Bekijk hier de bevindingen van onze alcoholvrije wijn test.

Bekijk alle alcoholvrije wijnen

DIT ZIJN DE BESTE ALCOHOLVRIJE WIJNEN VAN 2020:

HOE MAAK JE WIJN ZONDER ALCOHOL?

Eerst wordt er volgens het normale proces wijn gemaakt. Vervolgens wordt met een speciaal procedé (inverse osmose of vacuümtechniek) de alcohol uit de wijn gehaald. Na dit proces smaakt de alcoholvrije wijn nog steeds naar wijn. Wel met een twist, doordat er geen alcohol in zit.
 
Een goede alcoholvrije wijn is lichter van smaak omdat hij de body mist die alcohol aan de wijn geeft. Niet hetzelfde als gewone wijn dus, maar alcoholvrije wijn is een uitstekend alternatief voor wie toch graag een wijnbeleving wil hebben. De alcoholvrije wijnen die je bij Gall & Gall vindt, hebben tot maximaal 0,5% alcohol. Als je zeker wilt zijn dat je geen alcohol drinkt, dan kun je natuurlijk beter een product kiezen met 0,0% alcohol. 
 

Net echt: alcoholvrije wijnen worden steeds beter

Een aantal jaar terug was de kwaliteit en smaak van alcoholvrije wijn niet om over naar huis te schrijven. Deze drank was dan ook verre van populair. Gelukkig is de smaak van alcoholvrije wijn verbeterd en zijn ze steeds minder van 'echt' te onderscheiden. Hoe komt het dat alcoholvrije wijn steeds beter wordt? Zoals met veel producten de regel is: hoe meer vraag, hoe meer er wordt geproduceerd en geëxperimenteerd om het product te verbeteren. 

 • Boeren plukken de druiven voor alcoholvrije wijn eerder, waardoor het sap minder suiker bevat. Hierdoor hoeft er uiteindelijk minder alcohol uit het druivensap worden gehaald.
 • Daarnaast maken ook producenten van kwaliteitswijnen steeds alcoholvrije varianten. Alcoholvrije wijn komt niet alleen maar uit Europa, maar ook uit Chili en Zuid-Afrika. 

Alcoholvrije rode wijn

Bij Rozemarijn, blogger voor zozwanger.nl, vielen de rode wijnen goed in de smaak. De afwezigheid van alcohol maakt de afdronk vlakker. Maar de smaak komt in de buurt van een normale rode wijn. Michèlle, redacteur van ikbenzwanger.com, vond de smaakbeleving van de rode wijnen iets minder dan die van de witte varianten. De Torres Natureo Red is haar favoriet en dit is volgens Rozemarijn de lekkerste wijn van de zes geteste flessen.

Joyce, schrijfster voor mamsatwork.nl, was ook blij verrast door de kwaliteit van alle alcoholvrije wijnen. Volgens haar zijn de wijnen zonder alcohol veel lekkerder dan acht jaar geleden, toen ze zelf zwanger was. Je proeft dat er geen alcohol in zit, maar het is wel een lekkere variatie op een frisje voor wanneer je zwanger bent of nog moet rijden.

De geteste rode wijnen

Torres Natureo Red 2016: een Spaanse wijn uit Penedès. De alcohol is met een speciaal proces uit de wijn gehaald, hierdoor blijven de mineralen behouden. En die zorgen voor de lekkere smaak! De Torres Natureo Red is een echte allemansvriend en past bij diverse gerechten. Schenk ‘m bijvoorbeeld bij farfalle met paddestoelen en walnoten.

Algemene beoordeling: 5/5 sterren

Torres Natureo Red 2021 75CL

 

 

Barrels and Drums Merlot Alcoholvrij: een merlot gemaakt van een kwalitatieve druif met tonen van kersen en pruimen. De wijn heeft een zacht fruitig, medium body. Deze wijn komt het beste tot zijn recht als aperitief, bij rood en wit vlees en maar ook bij wilde doet ie het goed.

Algemene beoordeling: 4/5 sterren

Barrels and Drums Merlot 75CL

Alcoholvrije witte wijn

Michèlle, zelf ook zwanger, is juist enthousiaster over de witte wijnen. Volgens haar komen de wijnen wat betreft geur en smaak dicht in de buurt van alcoholhoudende wijn. Rozemarijn’s mening was dat de witte wijnen aan de zoete kant waren. Ideaal dus als je sowieso liever een zoet dan een droog wijntje drinkt. Van de drie dames, vindt Rozemarijn de Faber Chardonnay het lekkerst. Houd je meer van droge of zware wijn? Dan vind je de rode alcoholvrije wijnen lekkerder.

De geteste witte wijnen:

 • Faber Chardonnay Alcoholvrij: een chardonnay uit de Moezel, Duitsland. Met de frisse smaak van appel en citrus en de geur van vanille is deze wijn lekker bij vis of een frisse salade.

  Algemene beoordeling: 4/5 sterren

 • Eisberg Sauvignon Blanc Alcoholvrij: deze alcoholvrije wijn is een sauvignon blanc in hart en nieren. De smaak is fris en aromatisch met tonen van kruisbes en tropisch fruit. Smaakt heerlijk bij schaaldieren en salades.

  Algemene beoordeling: 3/5 sterren

 • Lussory Wit Alcoholvrij: een Spaanse alcoholvrije wijn gemaakt van de inheemse druivenrassen airen en macabeo. De smaak is licht en fris, wat lekker is bij pasta’s, visgerechten en als aperitief.

  Algemene beoordeling: 3/5 sterren

Alcoholvrije mousserende wijn

Volgens Michèlle is de alcoholvrije mousserende wijn van Freixenet een makkelijk te drinken bubbel met een zoetige en fruitige smaak. De bubbels in het drankje dragen positief bij aan de smaakbeleving en doen meteen denken aan een alcoholhoudend drankje. Lijkt op de real deal dus!

 • Freixenet Alcoholvrij: gemaakt van de sauvignon blanc druif en smaakt verfrissend en licht. Het is een mousserende wijn, dus ideaal om uit de koelkast te trekken als er iets te vieren is! Deze bubbel is ook lekker bij visgerechten.

  Algemene beoordeling: 4/5 sterren

Bekijk het hele assortiment aan alcoholvrije mousserende wijnen.

Freixenet 75CL

Zoals je leest valt over smaak inderdaad niet te twisten! Iedereen heeft zijn of haar persoonlijke favoriet. Op hun eigen platformen lees je de volledige resultaten van de testpanels. Welke alcoholvrije wijn ga jij als eerste proeven?

Lees de blog van Rozemarijn op zozwanger.nl >
 

Lees de blog van Joyce op mamsatwork.nl >
 

Lees de blog van Michèlle op ikbenzwanger.com >

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.