Skip to main content

Alles over


Barley wine

Smaak van Barley wine
Smaak van Barley wine

Laat de naam je niet misleiden; barley wine is geen wijn maar een biersoort. Wel een wat minder bekend biertje, zelfs onder de bierliefhebbers. Dit speciaalbier staat stevig in z’n schoenen met z’n hoge alcoholpercentage. Maar wat weten we nog meer over barley wine?

BEKIJK ALLE BARLEY WINE

WAT IS BARLEY WINE?

Barley wine is hetzelfde als gerstewijn. En ook als Quadrupel bier. Barley wine wordt gemaakt met graan en is daarom gewoon een biersoort. Maar het hoge alcoholpercentage komt meer in de buurt van wijn. De kleur van van barley wine kan sterk variëren. De smaak van deze sterke biersoort is vooral bitter en hoppig.

infografiek voor biersoorten Barley bier

GESCHIEDENIS VAN BARLEY WINE

In de Griekse oudheid was er al een drankje, op basis van graan, dat barley wine genoemd werd. Het is zelfs in verschillende werken uit die tijd in geschrift vastgelegd. Helemaal hetzelfde als de hedendaagse barley wine is het niet, aangezien men in die tijd nog geen hop gebruikte. Het bier dat als eerst werd verkocht onder de noemer ‘barley wine’ komt uit 1870. Dit was Bass Number One. The Anchor Brewing Company introduceerde de stijl pas zo’n 100 jaar later in de Verenigde Staten. Maar stevige bieren, die je doen denken aan wijn gemaakt van gerst, werden al veel langer gebrouwen. Niet alleen in Engeland, ook in België was dat heel normaal.

What’s in a name
Barley wine is dus geen wijn, maar waarom heet het dan wel zo? Dit heeft te maken met het hoge alcoholpercentage. Die komt namelijk meer in de buurt de hoeveelheid alcohol in wijn, dan in een gemiddeld biertje. Waarom is het dan wel bier? Omdat het gemaakt wordt met graan in plaats van druiven.

Barley wine is vooral populair in Amerika en Engeland. We komen later terug op het verschil in bier uit deze twee landen. In Belgie en Nederland staat het vooral bekend als quadrupel bier.

BROUWPROCES

Barley wine wordt gebrouwen met verschillende soorten mout, waaronder karamelmout en soms donkere moutsoorten. Daarnaast wordt er suiker, gist, water en hop toegevoegd. Geroosterde of chocolade moutsoorten mogen nooit overheersend zijn in deze bieren. Verder kunnen we over barley wine zeggen dat het bovengistend is.

SOORTEN BARLEY WINE

Tussen Amerikaanse en de Engelse barley wine zitten grote verschillen:

  • American style barley wine is hoppig en vaak bitter. Ook proef je vaak karamel en toffee terug in dit fruitige bier. De kleur ligt tussen amber en licht bruin.
  • English style barley wine is een stuk minder bitter in vergelijking met de Amerikaanse. Ook proef je minder hop. De smaken zijn dus iets beter uitgebalanceerd. De kleur kan variëren van rood goud tot diep zwart.

Het alcoholpercentage van barley wine is hoog. Dit loopt van 8,5% op tot wel 12%. Net zoals sommige wijn, kun je barley wine laten rijpen. De drank krijgt dan een zogenaamde smaakevolutie. Eigenlijk is dit een gecontroleerde achteruitgang van de smaak, maar sommige bierdrinkers vinden dat lekkerder dan het verse origineel.

BARLEY WINE GLAS

Dit soort bier drink je uit een snifter glas. Deze glazen zijn met hun ronde, bolle vorm zijn heel geschikt om een zwaar bier uit te drinken. 

Schenken
Schenk je barley wine onder een hoek van 45˚ uit in het glas.

Afschuimen
Barley wine schuim je niet af. Laat de stevige schuimkraag mooi zijn gang gaan.

BARLEY WINE & ETEN

Barley wine is een van de sterkste bierstijlen. Levendig en fruitig, soms zoet, soms meer bitter. De alcohol proef je altijd. Hou er rekening mee dat barley wine zo sterk is dat hier krachtige smaken tegenover moeten staan wil een gerecht overeind blijven staan. Denk eens aan gerechten met:

  • Artisjokken: deze passen heel goed bij barley wine. Ze halen de karamelachtige smaak naar boven.
  • Stevige blauwe kaas zoals gorgonzola, stilton of roquefort. Deze kazen zijn goed opgewassen tegen dit alcoholrijke bier.
  • Crème brûlée: de zoetige ondertoon in barley wine laat zich goed combineren met verschillende toetjes waaronder deze klassieker.
BARLEY WINE & ETEN
Recept

Crème brûlée met amandelen en likeur

DORST GEKREGEN?

Bitterzoete, soms zelfs stroperige barley wines, zijn niet voor iedereen weggelegd. Maar ben je eenmaal fan dan heb je wel een bijzonder drankje te pakken om je smaakpalet te verbreden. En misschien kun je nog een paar vrienden overhalen om deze karakteristieke biersoort te proberen.

BEKIJK HIER ALLE BIEREN

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.