Skip to main content

Alles over


IPA bier

IPA bier
IPA bier

IPA bier is zowel in de kroeg als de supermarkt enorm populair. Het is een bier met een mysterieuze naam, een rijke historie en een bijzondere smaak. Wij maken je wegwijs in de wereld van IPA bier!

Bestel hier jouw IPA bier

Wat is IPA bier?

Als je wel eens naar een speciaalbier hebt gezocht, dan ben je IPA ongetwijfeld een keer tegengekomen. Maar wat betekent IPA? De afkorting staat voor India Pale Ale, ook al wordt deze vaak verkeerd geschreven als Indian Pale Ale. Veel mensen denken namelijk bij het woord ‘India’ dat dit bier ook daadwerkelijk uit India komt. IPA komt uit de 17e eeuw en vandaag de dag is het wereldwijd één van de meest gedronken speciaalbier. Van de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Ierland tot Australië, iedereen erkent de populariteit van IPA en elke brouwerij heeft zijn eigen variant(en) op de markt. Vandaag de dag zijn er vele merken die IPA's brouwen, neem bijvoorbeeld Jopen bier.

Geschiedenis van IPA bier

De betekenis van IPA komt uit de dagen van het Engels kolonialisme. Toen werd het bier namelijk naar India gebracht. Volgens oude verhalen verlangden de Britse soldaten, die in India de orde bewaarden, naar hun favoriete bieren van thuis. Bovendien had elke Britse soldaat in die tijd recht op één pint bier per dag. Dat bier overleefde helaas nooit de vier maanden durende zeereis. De Britse bierbrouwer George Hodgson kwam op het lumineuze idee om meer alcohol en hop aan het bier toe te voegen. Zo bleef het bier langer houdbaar. Alcohol en hop werken namelijk als natuurlijke conserveringsmiddelen.

Achteraf bleek dat George Hodgson niet de eerste was die Pale Ale voor India brouwde. Hij was wél de populairste, omdat zijn brouwerij op de vaarroute lag. 
 

Opmerkelijk: een IPA komt niet uit India, maar werd daar juist naartoe gebracht. Daar komt de betekenis van IPA vandaan.

Soorten IPA bier

De India Pale Ale is van origine Engels maar ook in Amerika is dit inmiddels een van de grootste biersoorten.

  • English IPA bier is waar het allemaal mee begon. Over de jaren heen zijn hier tal van variaties op gekomen. English IPA bier heeft vaak een fruitige, geroosterde en gebalanceerde smaak. Dit komt doordat mout de hoofdrol speelt en er niet teveel aromatische hop wordt toegevoegd.

  • American IPA bier wordt vaak gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten. Dit maakt dat American IPA bier vaak een uitgesproken hoppige smaak heeft. Mout speelt bij de American IPA eerder een bijrol. In plaats daarvan nemen citrus aroma’s en tropische vruchten vaak de hoofdrol over.

  • Imperial IPA bier, ook wel dubbel IPA bier genoemd, is sterker en bevat nog meer hop. Het alcoholpercentage ligt vaak boven 7,5%. Imperial IPA staat bekend om zijn verse hop smaak, aangezien dit ook een Amerikaanse variant is van dit bier.

De smaak van IPA bier

IPA bier bevat meer hop ten opzichte van andere (speciaal)bieren. Deze hoeveelheid hop zorgt voor extra bitterheid. Ook proef je veel fruitige smaken, die de bittere smaken nuanceren. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%. De hoeveelheid alcohol in een Imperial IPA ligt vaak hoger. Veel merken hebben IPA bieren. Probeer bijvoorbeeld eens Vedett Extra IPA.

infografiek voor biersoorten IPA

ONZE BESTE IPA

Er zijn verschillende IPA-brouwers op de markt. Het kan daardoor een uitdaging zijn om de lekkerste IPA bier te vinden. Daarom zetten we onze vijf beste IPA bieren op een rij:

1. Brewdog Punk IPA

Houd jij van fruitig speciaalbier? Dan is Brewdog Punk IPA iets voor jou. Je proeft de lychee, kiwi en passievrucht in combinatie met kers en aardbei. Let vooral op de verrassende nasmaak!
 

2. Flying Dog Easy IPA

Deze zachte IPA wordt ook wel een Session IPA genoemd. Heel toegankelijk voor de beginnende IPA drinker. Leg ‘m eerst even koud en geniet er daarna van terwijl je in de zon zit.

3. Gulpener Spicy Roger

Ben jij niet bang voor extra spicy? Gulpener Spicy Roger is er speciaal voor de daredevils. De pittige smaak komt door de toevoeging van een rode peper. Durf jij het aan?

4. Vedett Extra IPA

Fruitig, maar toch bitter. Dat is hoe je Vedett Extra IPA omschrijft. Niet je standaard IPA biertje, maar extra soepel en heerlijk fruitig. Met dit bier maak je jouw avond compleet.

5. Brewdog Dead Pony Club IPA

Bevalt Brewdog jou wel? Dan hebben we nog zo’n fruitige IPA voor je. Probeer Dead Pony Club IPA eens bij de aperitief. Zo start je de maaltijd goed!

ONZE BESTE IPA

Ga je liever voor alcoholvrij? Dan kun je ook kiezen voor IPA alcoholvrij. Je krijgt dezelfde hoppige smaak, maar dan met een minimale hoeveelheid alcohol. Zo kun je gewoon blijven proosten met je vrienden! Probeer bijvoorbeeld Jopen Non IPA.

Dubbel zo leuk: de ipa bierbox

Last van keuzestress? Of gewoon zin om verschillende IPA biertjes te proberen? Dan is de IPA bierbox met 12 verschillende IPA's het perfecte cadeau (voor jezelf of voor een ander). Van 'Ale' tot 'Kwak': deze box bevat genoeg leuks om te proberen. Wij zeggen alvast, proost! Ben je toch meer fan van ander speciaalbier? Er zijn nog genoeg andere leuke bierboxen om te proberen. Bekijk hier alle bierboxen!

IPA glas

Voor een Amerikaanse en een Imperial IPA gebruik je een tulpglas. De Engelsen pakken voor de Engelse IPA ook nog wel eens een pint glas. Doordat je het bierglas om de bolling van het glas vastpakt, verwarmt je hand het bier. Terwijl je tong geniet van de smaken, ruik je de heerlijke geur van IPA wanneer de aroma’s vrijkomen.

Schenken
Een flesje IPA bier schenk je in één keer leeg in het glas. Past precies. Laat het schuim van het bier een beetje over de rand lopen. Zo ontstaat er een stevige schuimkraag die lang op het bier blijft staan.

Afschuimen
Schuim je IPA bier niet af. Laat de schuimkraag zijn eigen gang gaan.

IPA bier & eten

IPA bier is door de grote hoeveelheid hop een bitter bier. Niet gevreesd, de hop zorgt ook voor een fruitige en tropische smaak. IPA bier drinkt lekker weg bij:

  • Sterke, pittige smaken zoals in een curry.
  • Het kruidige van de hopgeur past ook heel goed bij de complexe smaak van een blauwe kaas. Denk hier bijvoorbeeld aan een heerlijke BBQ-pizza met blauwe kaas
  • IPA bij het dessert? Zeker! Combineer je IPA met bijvoorbeeld een carrot cake.

Dorst gekregen?

Inmiddels kun je iedereen vertellen waar de naam India Pale Ale vandaan komt, hoe het bier zich onderscheidt en met welk eten het goed combineert. Bekijk ook eens ons assortiment aan IPA's. Ken je iemand die helemaal verzot is op IPA bier en wil je hem of haar IPA bier cadeau geven? Kijk dan eens op onze bier cadeau pagina!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.