Collins
Perfect voor een zonnige dag in de tuin, of als frisse brunchcocktail. Er bestaan inmiddels legio varianten op deze tijdloze en dorstlessende cocktail. Wij gaan hier voor vrij klassiek, door de voorloper van gin te gebruiken, onze oer-Hollandse jenever.
5 min bereiden
4 ingrediënten
1 glas
178 kcal
€2,45 per glas
€1,87 per glas
Ingrediënten
- 60 ml jonge jenever
- 10 ml suikersiroop
- 60 ml sodawater
- 30 ml citroensap
- 1 schijfje citroen
- Maraschinokers (of een verse kers)
- IJs
- Cocktailshaker
- Short tumbler glas
Zo maak je de Collins
- Vul een shaker met ijsblokjes.
- Voeg de jenever, citroensap en suikersiroop toe en shake totdat de shaker goed koud aanvoelt.
- Schenk uit in je met ijsblokjes gevulde glas.
- Vul aan met het sodawater.
- Garneer met de citroen.
- Drop er de klassieker der cocktailgarnituren op. Omdat de maraschinokers het leven van onze Collins gewoon vrolijker maakt.
Alcoholvrije Collins
Om een alcoholvrije Collins te maken vervang je de jenever door de alcoholvrije Hooghoudt Zero Zero no 24.
Je kunt de Collins ook maken met de deze ingrediënten: 30 ml vers citroensap, 20 ml suikersiroop (of honing/agavesiroop naar smaak),100 ml bruiswater, eventueel een paar druppels bitter (zonder alcohol), ijsblokjes en als garnering een schijfje citroen en een kers.
Bereiding: vul een longdrinkglas met ijsblokjes en voeg de citroensap en suikersiroop toe. Roer even door en vul aan met bruiswater. Maak het af met een schijfje citroen als garnering.
Om de smaak van jenever te benaderen kun je in plaats van bruiswater ook koude groene thee of tonic gebruiken.
Van Collins naar Tom Collins
In het begin van de 19de eeuw werd deze cocktail geboren. Hij werd voor het eerst gemengd in het Limmer's hotel in Londen, door een barman die Collins heette. De basis was oorspronkelijk jenever. Maar later werd deze vervangen door Old Tom Gin. Daarna werd er vaak gerefereerd naar de Collins als Tom Collins.
Maar dit zijn dus 2 verschillende cocktails: de Tom Collins wordt gemaakt met gin en bij de Collins is jenever het hoofdingrediënt.
Blackberry Collins
Ingrediënten:
- 60 ml gin
- 30 ml vers citroensap
- 15 ml eenvoudige siroop
- Handvol verse bramen
- Spuitwater
- IJs
- Bramen en een schijfje citroen, ter garnering
Bereiding:
- Muddle de bramen in een shaker.
- Voeg gin, vers citroensap en eenvoudige siroop toe.
- Voeg ijs toe, schud goed en zeef in een Collins-glas gevuld met ijs.
- Vul aan met spuitwater.
- Garneer met bramen en een schijfje citroen.