Skip to main content
0
€ 0.00

Recept en inspiratie


Eggnog

Eggnog
Eggnog

Eggnog is iets wat je vast wel kent uit alle Amerikaanse films. Hele families om de tafel met Thanksginving allemaal aan de homemade eggnog. Maar wat is eggnog eigenlijk? Hoe maak je het? En is het nou hetzelfde als de oer Hollandse advocaat? Wij brengen het in kaart.

EGGNOG RECEPT

Dit heb je nodig:

  •   175 ml bourbon of rum
  •   700 ml volle melk
  •   240 ml room
  •   5 eieren, gescheiden
  •   130 gram suiker
  •   3 kaneelstokjes
  •   1 vanillestokje
  •   1 tl vers geraspte nootmuskaat

Old Captain Bruine Rum 100CL

Zo maak je ‘m:

  1. Verhit in een steelpannetje de melk en room met de kaneelstokjes. 
  2. Haal de zaadjes uit het vanillestokje en voeg vervolgens de het lege vanillestokje, de vanillezaadjes en de geraspte nootmuskaat toe aan het mengsel.
  3.  Breng het geheel kort aan de kook. Haal van het vuur en laat rusten.
  4. Meng in een grote kom de eidooiers en suiker met een mixer tot een een plakkerig geheel. 
  5. Zeef het melk mengsel en roer vervolgens de melk door de eidooier mix. Mix het geheel tot het helemaal glad is en zachte pieken vertoont.
  6.  Voeg als laatste de bourbon of rum toe en roer door. 
  7. Laat het geheel het liefst een nacht in de koelkast staan, zo kunnen de smaken goed samenkomen. 
  8. Spatel vlak voor het serveren voorzichtig het opgeklopte eiwit door het mengsel: je fluffy eggnog is ready to go.
  9.  Garneer met nootmuskaat en smullen maar. 

Dit is een super lekker recept voor de feestdagen! Hou wel even in je achterhoofd dat een glas eggnog al snel 400 calorieën bevat. Let op. Dit recept bevat rauwe eieren. De alcohol zou eventuele bacteriën kunnen doden maar let altijd op dat je verse eieren gebruikt.

Bekijk hier alle bourbon

eierpunch

WAT IS EGGNOG?

In het Nederlands noemen we eggnog ook wel eierpunch. Het is een rijk, gekoeld, romig drankje dat traditioneel gezien gemaakt wordt met melk, room, suiker, opgeklopte eiwitten en eigeel. Soms worden ook sterke dranken als brandy, bourbon of rum toegevoegd.

Eggnog vs. advocaat

Advocaat wordt vaak gezien als de Nederlandse eggnog. Er is echter een verschil. Om advocaat te maken wordt alleen gebruik gemaakt van de eidooiers. Hierdoor krijgt het een wat diepere en rijkere smaak dan eggnog. Maar laten we eerlijk zijn. De twee dranken lijken wel erg veel op elkaar.

BEKIJK HIER ALLE ADVOCAAT

GESCHIEDENIS VAN EGGNOG

De meeste historici zijn het erover eens; eggnog komt uit de vroege Middeleeuwen. Toen was het nog een warm, melkachtig drankje gemengd met bier. Monniken in Engeland dronken deze voorloper op de eggnog vaak met vijgen of sherry. Echte luxe producten in die tijd. 

In 1700 is het drankje overgewaaid naar de VS waar het al snel populair werd. Tegenwoordig wordt het drankje daar vaak van Thanksgiving tot en met de Kerstdagen gedronken. 

De naam eggnog is waarschijnlijk een samentrekking van noggin, dat houten beker betekent en grog, dat sterk bier of dikke drank betekent. Voeg daar nog de eggs aan toe en je hebt de naam.

HOE EN WANNEER SERVEER JE HET?

Eggnog, vaak homemade, serveer je met wat kaneel, nootmuskaat. Variëren? Voeg wat slagroom en chocolade snippers toe. Vaak wordt het het drankje gekoeld geserveerd maar op koude dagen soms ook verwarmd. Schenk de eggnog in een snifter glas of een punch glas.

Eggnog kan trouwens ook geserveerd worden bij ijs, koekjes en verschillende toetjes of andere zoetigheden. 

Serveer eggnog als aperitief of als digestief toetje na een feestmaaltijd. Wil je meer inspiratie doen voor digestieven? Bekijk dan onze digestieven pagina

Ga jij ‘m maken? Voor de feestdagen of gewoon zomaar? Eggnog is een super feestelijk drankje dat geschikt is voor veel gelegenheden. Maar ‘m eventueel ook zonder alcohol voor de mensen die moeten rijden of geen alcohol drinken. Meer lezen over tweelingbroer advocaat? Dat doe je hier. Benieuwd geworden naar nog meer cocktails? Neem eens een kijkje tussen deze cocktailrecepten.

Maak zelf de lekkerste

Cocktails!

Instructie thuis cocktails maken Maak zelf de lekkerste cocktails | Gall & Gall