Skip to main content

Door Tess


Dé Kerst punch

Dé Kerst punch

De kerstdagen zitten er al weer aan te komen en ook Oud en Nieuw moet nog gevierd worden. Sommige mensen vinden al deze feestdagen heerlijk maar af en toe kan het ook iets te overweldigend worden. Vooral als jij degene bent die alle feestgangers van eten en drinken moet voorzien. Gelukkig bestaat er een cocktailcategorie die jou heel wat werk uit handen kan nemen, namelijk punches. In dit artikel leg ik uit wat een punch precies is en geef ik je twee recepten om thuis heerlijke kerst-punches te kunnen maken.

WAT IS PUNCH?

Een punch is een cocktail die je voor meerdere mensen tegelijkertijd bereid en traditioneel in een grote punchbowl wordt geserveerd. Een grote glazen kom die je kan versieren met allerlei fruit en kruiden en waar je uiteindelijk de porties met een soort soeplepel uit opdient. Punches zijn uitstekende cocktails voor de feestdagen omdat je er veel tijd mee wint. Het grote voordeel van een punch is namelijk dat je maar één keer iets hoeft te bereiden, waar je daarna geen omkijken meer naar hebt. Wanneer je vers citrussap gebruikt, maak hem dan niet te lang van te voren of wacht met het toevoegen van het sap tot de gasten bijna arriveren. Zo behoudt je de verse en frisse smaak het beste.

5 BASISINGREDIËNTEN

Het woord ‘punch’ stamt af van het Indiase Hindi woord voor vijf, ‘panch’. Dit verwijst op zijn beurt weer naar het vijftal basisingrediënten die in een punch moeten zitten, namelijk sterke drank, citrus, suiker, water en kruiden. Met punches kun je oneindig blijven experimenteren en ook eindelijk die gekke likeur die maar niet op ging gebruiken. En als je de volgende verhouding aanhoudt zit je qua balans vaak helemaal goed. Gebruik één zuur deel, twee zoete delen, drie delen sterke alcohol en vier lichtere delen, zoals thee of vruchtensappen. De kruiden kan je hierna naar smaak toevoegen. Laat de punch in de koelkast goed koud laten worden en serveer in een punchbowl of karaf met ijsblokjes. Merry Christmas en laat die feestdagen maar komen!

GEMIXT DOOR TESS

Tess Posthumus is freelance hospitality professional. Ze reis de hele wereld over en werkt bij een van de beste cocktailbars van de wereld: Door 74 in Amsterdam. Onlangs werd ze verkozen tot Beste Bartender van Nederland! Lees meer over Tess en bekijk haar recepten op haar profielpagina.

LEKKER MIXEN

Nu weet je precies hoe je zelf een Punch maakt. Heb je nog inspiratie nodig andere cocktails maken? Ontdek de top 10 wodka cocktails, de top 10 gin cocktails of de Kerstcocktails! Je kunt ook gaan voor een Gin-TonicSex on the BeachLong Island Iced Tea of een Tequila Sunrise


OOK LEUK OM TE LEZEN:

De punch is klaar! Toch liever een glas wijn bij het kerstdiner? Ook daar hebben we tips voor. Ontdek welke wijnen passen bij het Kerstdiner.