Skip to main content

Alles over


Kerstfeest zonder kerststress

Kerstfeest zonder kerststress

Vrolijk kerstfeest zonder kerststress: zo houd je je als gastheer of gastvrouw gaande tijdens de feestdagen. Uit een enquête van Gall & Gall blijkt dat 96 procent van de mensen vrienden en familie verwelkomen tijdens de feestdagen. Dat is gezellig, en ook wel spannend: als gastheer of gastvrouw wil je dat iedereen kan genieten en ren je de hele avond heen en weer om iedereen te bedienen. Hoe beperk je de kerststress en houd je het leuk voor jezelf?

Kan het ook zonder kerststress?

Iedereen ontvangt wel eens gasten, en bijna iedereen vindt dat leuk: in een onderzoek van Gall&Gall onder een 600-tal respondenten zegt de helft van de ondervraagden het fijn te vinden om tijdens de feestdagen voor anderen te kunnen zorgen. Ook vindt een groot deel (79 procent) van de respondenten het belangrijk om een gezellige sfeer te creëren. Bovendien is Kerst hét moment om eens goed uit te pakken met heerlijke wijnen en lekkere gerechten. Maar het gastheer-gastvrouwschap brengt ook de nodige druk met zich mee. Er valt veel te regelen en omdat Kerstmis net wat chiquer is dan alle andere feestdagen van het jaar, wil je dat alles goed georganiseerd is. Het eten moet bijzonder zijn, er moet genoeg drank in huis zijn, je wilt dat de tafel feestelijk gedekt is en dat het geheel er mooi uitziet en gezellig aanvoelt. Aan het eind van het feest besef je dat je eigenlijk niemand hebt gesproken omdat je alleen maar bezig bent geweest met het organiseren en goede verloop van de avond. (49 procent van de ondervraagden vindt dit het minst leuke aspect aan ontvangen voor kerst). Kan het ook anders?

Focus op slimme oplossingen!

Allereerst is een perspectiefwisseling op zijn plaats. Etnograaf John Helsloot, verbonden aan het Meertens Instituut, onderzocht in 2011 in hoeverre mensen stress ervaren tijdens de drukke decembermaand. Wat blijkt? Ruim de helft voelt zich in de aanloop naar (en tijdens) de feestdagen nerveus, onrustig, geïrriteerd of onzeker – een gevolg van het gevoel niet te kunnen voldoen aan alle zogenaamde verwachtingen van buitenaf. De andere groep ervaart nauwelijks stress. Deze mensen verwelkomen de decemberstress als een fijne en zelfs gezonde ervaring, die zorgt voor de juiste hoeveelheid adrenaline om alles geregeld te krijgen. ‘Zonder stress, geen succes,’ is hun motto

Hoe maak jij het jezelf makkelijk?

Hier enkele simpele trucjes om je op weg te helpen. Houd je doel voor ogen: het belangrijkste is dat iedereen gezellig bij elkaar is tijdens Kerst. Dat vinden ook de respondenten van de Gall-enquête: 58 procent wil het liefst bijkletsen met andere gasten tijdens de feestdagen. Concentreer je daar dan ook op en besteed niet te veel aandacht aan randzaken. Zorg dat je daar ook onderdeel van kan uitmaken door vooraf tijdens de voorbereidingen slimme keuzes te maken:

  • Kies voor flexibiliteit: kies voor dranken die overal bij passen. Dan hoef je niet het hele menu weer om te gooien als blijkt dat de door jou zorgvuldig uitgekozen wijn niet goed bij het hoofdgerecht past.
  • Kies voor de perfecte match: gebruik de wijnwijzer om te zien welke wijn bij jouw gerecht past. Zoek op ingrediënt of recept en bekijk direct welke wijn jouw diner compleet maakt.
  • Maak het je gemakkelijk: ga naar onze online winkel. Daar vind je gemakkelijk welke fles bij jouw gerechten past en dan kan je vlot blijven voorbereiden terwijl de drank bij jou aan de deur wordt bezorgd. Dan heb je weer wat tijd gewonnen

Doe het samen, lekker gezellig en gemakkelijk!

Uit het onderzoek van Gall&Gall blijkt dat 16 procent van de ondervraagden moeite heeft om te bedenken wat voor eten er op tafel moet komen. Het is ook niet makkelijk: in een groot familiegezelschap is er altijd wel een tante met een allergie of een nichtje dat geen vlees eet. Bedenk dat je altijd om hulp kunt vragen. Er is vast iemand die het leuk vindt om mee te denken over het menu. En je kunt nog meer taken verdelen: misschien wil je creatieve schoonzoon zich wel buigen over de versiering. En je oom is toch grafisch ontwerper? Kan hij mooi de menukaartjes maken. Wees ook niet verlegen om de genodigden te vragen iets mee te nemen. Met Oud&Nieuw is ‘bring something along’ een algemeen plezierig ervaren concept, omdat iedereen persoonlijk kan bijdragen aan het feest. Waarom niet proberen met Kerst?

Doe het eens anders: laat de wijn inspiratie zijn voor je menu

Na veel nadenken en overwegen heb je de recepten eindelijk rond. Maar dan komt het volgende uitzoekwerk: wat moet je erbij drinken? Je kunt het ook omdraaien: bedenk eerst welke drank je graag wilt serveren. Kies bijvoorbeeld aperitief voor bij de borrel, een witte wijn voor bij het voorgerecht, een glas rood voor bij het hoofdgerecht en eventueel nog een dessertwijn. Kijk vervolgens wat voor gerechten daar goed bij passen. Laat je adviseren in een Gall-winkel of kijk op de website. Je zult merken dat er heel wat inspiratie is en dat dit meteen de keuzestress aanzienlijk beperkt.

Beter een beetje meer dan te weinig

‘Ik vind het lastig om te bepalen hoeveel drank ik nodig heb,’ zegt 14 procent van de ondervraagden in de Gall&Gall-enquête. Wanneer heb je nou genoeg in huis? Over het algemeen geldt: beter te veel dan te weinig. Je wilt niet om tien uur ’s avonds al met lege glazen zitten. Reken voor het eerste uur ongeveer 2 tot 3 drankjes per persoon en voor alle uren daarna 1 tot 2 drankjes per persoon. Heb je veel over? Dan kan je die opnieuw inzetten bij een volgende feestdag, of je kan de bezorgde flessen kan je altijd weer retour zenden naar Gall&Gall.