Skip to main content

De lekkerste wijn en spijs combinaties

Je diner wordt nog lekkerder met een bijpassende wijn én andersom. Hier ontdek je de basis regels van wijn spijs combinaties, maar ook welke wijnen bij jouw favoriete gerecht passen. Gebruik de wijnwijzer, ontdek welke wijn goed samen gaat met welke ingrediënten of welke wijnen perfect passen bij gerechten uit bepaalde landen.

Wijn spijs combinaties van vlees, tot kaas en groente

Veel wijnen worden gekozen aan de hand van de hoofdingrediënten of ingrediënten die het gerecht ‘domineren’. Zo passen er bij visgerechten, gerechten met kaas, groentegerechten en vleesgerechten weer allemaal andere wijnen. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar wij zetten het voor je op een rijtje!

Wijn en vlees

Rund, lam, hert of kalf; ieder stukje vlees heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Wist je bijvoorbeeld dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzacht? En de verschillende manier van bereiding heeft ook invloed.
Lees over wijn &
vlees >

Wijn bij kip

Gebraden, gebakken of gefrituurd, sterk gekruid of juist niet: kip en gevogelte bereid je op allerlei manieren. Hierdoor smaakt elk stukje gevogelte weer anders. Bij deze verschillende smaken passen verschillende witte én rode wijnen. 
Lees over wijn & kip >

Wijn en vis

Bij vis denk je meestal aan witte wijn. Maar wist je dat dit niet altijd de perfecte keuze hoeft te zijn? Rode wijnen gaan bijvoorbeeld ook heel goed samen met gegrilde vis. Bij verschillende soorten vissen passen verschillende wijnen.
Lees over wijn & vis >

Wijn en groente

Eet je vandaag een frisse salade, geroosterde pompoen of spruitjesstamppot? Elk van deze gerechten heeft zijn eigen perfecte wijnmatch. En ook hoe je de groente bereid is van invloed zijn op de wijncombinatie.
Lees over wijn & groente >

Wijn en kaas

Deze klassieke combinatie mag niet ontbreken. Wijn en kaas passen gewoon heel goed bij elkaar. Nog beter idee is om je wijnen en kazen op elkaar af te stemmen. Bijvoorbeeld door wijn en kaas uit dezelfde streek te kiezen!
Lees over wijn & kaas >

Wijn en barbecue

En toen ging de barbecue aan: kies je voor verschillende groente, of helemaal voor vlees of vis? En dan hebben we nog de mixers. Wat drink je daar nu weer bij? Wij hebben alles overzichtelijk op een rijtje gezet.
Lees over wijn & bbq >

Internationale keukens en de ideale wijn spijs combinatie

Je kunt de wijn niet alleen kiezen op basis van ingrediënten, maar ook op basis van het type (internationale) keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Aziatisch, Spaans, Frans, Italiaans, Hollands of Mexicaans vanavond? Elke van deze keukens vragen om hun eigen bijpassende wijnen. 

Wijn en Aziatische gerechten

De Aziatische keuken kent veel geuren, kleuren en smaken. En een goed glas wijn maakt de gerechten nog smaakvoller. Kies bijvoorbeeld een licht zoete wijn bij hete Indiase curry, of een droge wijn bij pad thai. De wijnkeuze is reuze!
Lees over wijn & Aziatische gerechten >

Wijn bij Spaanse gerechten

Dompel jezelf onder in Spaanse sferen met een heerlijke paella, een schaal tapas of glas gazpacho. De wijn kies je aan de hand van de belangrijkste ingrediënten. Met de juiste wijn wordt de avond zeker een succes!
Lees over wijn & Spaanse gerechten >

Wijn en Franse gerechten

Franse kazen en wijn zijn een perfecte combinatie. Maar de Franse keuken heeft nog veel meer te bieden, zoals quiche lorraine, bouillabaisse soep of de lekkere salade niçoise. Genoeg keuze qua gerechten en wijnen dus!
Lees over wijn & Franse gerechten >

Wijn en Italiaanse gerechten

Bella Italia staat bekend om haar pasta, risotto en pizza. En bij deze heerlijke gerechten past natuurlijk een goed glas (Italiaanse) wijn. Stem je de wijnen af op de belangrijkste ingrediënten van de Italiaanse maaltijd.  
Lees over wijn & Italiaanse gerechten >

Wijn en Hollandse gerechten

Laten we ons eigen kikkerlandje niet vergeten! Onze keuken heeft ook genoeg te bieden; van pannenkoeken tot boerenkool, of een lekker stuk appeltaart. Ook bij deze gerechten passen genoeg heerlijke wijnen.
Lees over wijn & Italiaanse gerechten >

Wijn en barbecue

En toen ging de barbecue aan: kies je voor verschillende groente, of helemaal voor vlees of vis? En dan hebben we nog de mixers. Wat drink je daar nu weer bij? Wij hebben alles overzichtelijk op een rijtje gezet.
Lees over wijn & bbq >

Uitgelichte gerechten

Er zijn nog wat bijzondere gerechten waarbij de juiste wijn-spijs combinatie heel belangrijk is. Lees alles over:

Volg de 6 basisregels

Welke wijnen en gerechten je ook kiest, met deze basisregels weet je zeker dat de maaltijd een feest gaat worden! De volgende 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties:

1. Strak bij strak

Zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Een wijn met een hoge zuurgraad zorgt ervoor dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van rieslingsauvignon blancpinot noir of gamay.

2. Bite bij bite

Rood vlees en tannines in rode wijn verzachten elkaar. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een Classic Red of Royal Red nog mooier van smaak. Denk aan wijnen uit BordeauxChianti of een Barolo.

3. Rond bij rond

Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout. Kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit of een Easy Rider of Big Red voor rood.

4. Veel bij veel en weinig bij weinig

Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Bijvoorbeeld bij vis met een pestosaus, groene kruiden of rode wijnsaus. Kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor de perfecte rode wijn of voor wit bij Fresh Hammer.

5. Complex bij complex

Een complex gerecht bestaat uit meerdere smaken. Gevulde kalkoen met gehakt, cranberries en noten bijvoorbeeld. De perfecte rode wijn vind je bij Royal Red en Big Red of voor wit bij Classic White. Dan kom je uit bij wijnen uit de Bourgogne, Rioja of Toscane. Of Australië en Zuid-Afrika.

6. Harmonie of contrast

Soms bereik je de beste balans juist met contrast. Bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren (sauvignon blancAlbariñoBeaujolais) een perfecte tegenhanger. Naast zoute kaas doet port het perfect. En kaasfondue wordt met milddroge, lichte wijn makkelijker verteerbaar.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.