Skip to main content

Wijn en spijs

Welke wijn past bij mijn gerecht

image

Je diner wordt nog lekkerder met een bijpassende wijn én andersom. Ontdek welke wijn er het beste smaakt bij vlees of groente en bij internationale keukens. En natuurlijk leggen we je de basis regels van wijn spijs combinaties uit. Of gebruik onze superhandige wijnwijzer!

Wijn spijs combinaties van vlees, tot kaas en groente

Veel wijnen worden gekozen aan de hand van de hoofdingrediënten of ingrediënten die het gerecht ‘domineren’. De perfecte wijn bij elk gerecht hebben wij voor je! Lees snel meer over de juiste combinaties.

Wijn en vlees

Ieder stukje vlees heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Wist je dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzacht? 
Lees over wijn &
vlees >

Wijn bij kip

Kip en gevogelte bereid je op allerlei manieren waardoor je allerlei smaken krijgt. Bij deze verschillende smaken passen verschillende witte én rode wijnen. 
Lees over wijn & kip >

Wijn en vis

Bij vis denk je meestal aan witte wijn. Maar rode wijnen gaan bijvoorbeeld heel goed samen met gegrilde vis. 
Lees over wijn & vis >

Wijn en groente

Hoe je de groente bereid is van invloed zijn op de wijncombinatie. Elk gerecht heeft zijn eigen perfecte wijnmatch.
Lees over wijn & groente >

Wijn en kaas

Wijn en kaas passen gewoon heel goed bij elkaar. Nog beter idee is om je wijnen en kazen op elkaar af te stemmen.
Lees over wijn & kaas >

Wijn en gourmet

Gourmetten doe je vaak met allerlei groente, vlees of vis. Én sausjes. Welke wijn past er bij al deze verschillende smaken?
Lees over wijn & gourmet >

Internationale keukens en de ideale wijn spijs combinatie

Je kunt de wijn niet alleen kiezen op basis van ingrediënten, maar ook op basis van het type (internationale) keuken. Elk van deze keukens vragen om hun eigen bijpassende wijnen. 

Wijn en Aziatische gerechten

De Aziatische keuken kent veel geuren, kleuren en smaken. Vind de wijn die de gerechten nog smaakvoller maakt.
Lees over wijn & Aziatische gerechten >

Wijn bij Spaanse gerechten

Een Spaanse paella of een schaal tapas. Aan de hand van de belangrijkste ingrediënten kies je de perfecte wijn.
Lees over wijn & Spaanse gerechten >

Wijn en Franse gerechten

Niet alleen Franse kazen, maar ook quiche lorraine of salade niçoise gaan nog lekkerder smaken met de juiste wijn.
Lees over wijn & Franse gerechten >

Wijn en Italiaanse gerechten

Bella Italia staat bekend om haar pasta, risotto en pizza. En bij deze gerechten past natuurlijk een goed glas (Italiaanse) wijn.
Lees over wijn & Italiaanse gerechten >

Wijn en Hollandse gerechten

Onze keuken heeft ook genoeg te bieden; van pannenkoeken tot boerenkool, of een lekker stuk appeltaart. Vind de perfecte wijn!
Lees over wijn & Hollandse gerechten >

Wijn en Mexicaanse gerechten

Mexicaans eten wordt vaak niet geassocieerd met wijn. Toch kun je bij die enchiladas, fajitas of chili heerlijke wijnen serveren.
Lees over wijn & gerechten uit Mexico>

Uitgelichte gerechten

Er zijn nog wat bijzondere gerechten waarbij de juiste wijn-spijs combinatie heel belangrijk is. Lees alles over:

image

Volg de 6 basisregels

Welke wijnen en gerechten je ook kiest, met deze basisregels weet je zeker dat de maaltijd een feest gaat worden! De volgende 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties:

1. Strak bij strak

Zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Een wijn met een hoge zuurgraad zorgt ervoor dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van rieslingsauvignon blancpinot noir of gamay.

2. Bite bij bite

Rood vlees en tannines in rode wijn verzachten elkaar. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een Classic Red of Royal Red nog mooier van smaak. Denk aan wijnen uit BordeauxChianti of een Barolo.

3. Rond bij rond

Een gerecht kan ook rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus en kalfsragout. Kies dan voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit of een Easy Rider of Big Red voor rood.

4. Veel bij veel en weinig bij weinig

Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Bijvoorbeeld bij vis met een pestosaus, groene kruiden of rode wijnsaus. Kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor de perfecte rode wijn of voor wit bij Fresh Hammer.

5. Complex bij complex

Een complex gerecht bestaat uit meerdere smaken. Gevulde kalkoen met gehakt, cranberries en noten bijvoorbeeld. De perfecte rode wijn vind je bij Royal Red en Big Red of voor wit bij Classic White. Dan kom je uit bij wijnen uit de Bourgogne, Rioja of Toscane. Of Australië en Zuid-Afrika.

6. Harmonie of contrast

Soms bereik je de beste balans juist met contrast. Bij gefrituurde gerechten is een wijn met knisperende zuren (sauvignon blancAlbariñoBeaujolais) een perfecte tegenhanger. Naast zoute kaas doet port het perfect. En kaasfondue wordt met milddroge, lichte wijn makkelijker verteerbaar.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.