Skip to main content

Welke wijn bij welk gerecht?


Wijn en Spijs

Wijn en spijs
Wijn en spijs

Een diner zonder wijn is als Batman zonder Robin, je mist toch iets! Een lekker gerecht kan nog feestelijk en smakelijker worden met een bijpassende wijn én andersom. Lees hier alles over wijn en spijs en ontdek welke wijnen bij jouw favoriete gerecht (of keuken) passen. Of welk goed past bij jouw kerstdiner!

Alle recepten

VOLG DE 6 BASISREGELS

Welke wijnen en gerechten je ook kiest, met deze basisregels weet je zeker dat de maaltijd een feest gaat worden! De volgende 6 basisregels worden gehanteerd voor wijn en spijs combinaties:

  1. Strak bij strak: zoute, zilte en zure gerechten geven een ‘strak’ mondgevoel. Om er voor te zorgen dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden schenk je een wijn met een vrij hoge zuurgraad. De combinatie van het ‘strakke gerecht’ met de zuren in de wijn, maakt zowel het gerecht als de wijn ronder van smaak.  
  2. Bite bij bite: rood vlees en tannines in rode wijn  verzachten elkaar. Het eiwit in het vlees heft het stroevige (tannine)gevoel van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn, bijvoorbeeld een Classic Red of Royal Red nog mooier van smaak. Denk aan wijnen uit BordeauxChianti of een Barolo.
  3. Rond bij rond: in plaats van strak kan een gerecht rond, romig en smeuïg aanvoelen. Denk aan pasta carbonara, zalm in roomsaus, kalfsragout. Kies hierbij voor zachte wijnen die een rond gevoel in je mond achterlaten zoals een Big White voor wit (houtgelagerde Chardonnay of Pinot Gris) of een Easy Rider of Big Red(zachte Merlot en Syrah) voor rood
  4. Veel bij veel en weinig bij weinig: een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt om een wijn met een intense smaak. Kijk binnen het smaakprofiel van Royal Red of Big Red voor rood of voor Fresh Hammer bij intens smakende gerechten voor een witte wijn. Bijvoorbeeld bij vis met een pestosaus of groene kruiden
  5. Complex bij complex: een complex gerecht bestaat uit meerdere smaken. Gevulde kalkoen met gehakt, cranberries en noten of varkenshaas met paddenstoelensaus en aardappel-truffelpuree hebben bijvoorbeeld meerdere smaaklagen. Een ‘eenvoudige’ wijn (zonder verschillende smaaklagen) valt in het niet. Kijk voor de perfecte rode wijn binnen de smaakprofielen Royal Red en Big Red of voor een witte wijn binnen het Classic White smaakprofiel.
  6. Harmonie of contrast: meestal kies je bij het combineren voor evenwicht en harmonie, maar soms bereik je de beste balans juist met contrast. Bij gefrituurde gerechten vormt een wijn met knisperende zuren (sauvignon blancAlbariño, Beaujolais) een frisse tegenhanger van de vettige frituursmaak. Naast een zoute kaas doet een zoete wijn als port het perfect. Machtige gerechten als kaasfondue worden met een volle, krachtige wijn ernaast snel te zwaar; een milddroge, lichte wijn maken de fondue makkelijker verteerbaar
Lees hier meer over de 6 basisregels

VAN WIJN BIJ KAAS TOT WIJN BIJ GROENTE: DE JUISTE WIJN BIJ VERSCHILLENDE INGREDIËNTEN

Zo, nu weet je de basisregels en heb je misschien al een bepaald gerecht en specifieke wijn in gedachten (of kies je wijn met de wijnwijzer). Echter houdt wijn en spijs niet op bij de basisregels; veel wijnen worden gekozen aan de hand van de hoofdingrediënten of ingrediënten die het gerecht ‘domineren’. Zo passen er bij visgerechten, gerechten met kaas, gerechten met groente en gerechten met vlees weer allemaal andere wijnen.

WIJN EN VLEES

Rund, lam, hert of kalf; ieder stukje vlees heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Wist je bijvoorbeeld dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzachten? De bereiding van de verschillende vleessoorten kunnen ook van invloed zijn op welke wijn je schenkt.

WIJN BIJ KIP EN GEVOGELTE

Gebraden, gebakken of gefrituurd, sterk gekruid of juist niet: kip en gevogelte bereid je op allerlei manieren. Dit brengt weer een hoop verschillende smaken en structuren met zich mee. Bij deze verschillende smaken passen verschillende witte én rode wijnen. 

WIJN EN VIS

Bij vis denken de meeste mensen aan witte wijn. Maar wist je dat dit niet altijd de perfecte keuze hoeft te zijn? Rode wijnen gaan bijvoorbeeld ook heel goed samen met gegrilde vis.  Bij verschillende soorten vissen passen verschillende wijnen.

WIJN EN GROENTE

Of je nu gaat voor een knisperende zomerse salade, geroosterde herfstige pompoen of een winterse spruitjesstamppot, elk van deze gezonde gerechten heeft zo zijn eigen perfecte wijnmatch. Ook de bereidingswijze van de groente  kan van invloed zijn op de wijncombinatie.

WIJN EN KAAS

Natuurlijk mag deze klassieke combinatie niet ontbreken. Wijn en kaas combineren is nou eenmaal een goed idee. Een nog beter idee is om je wijnen en kazen op elkaar af te stemmen. Zo gaan kaas en wijn uit dezelfde streek vaak fantastisch met elkaar samen! 

WIJN EN SPIJS VOOR VERSCHILLENDE INTERNATIONALE KEUKENS

Je kunt de wijn niet alleen kiezen op basis van ingrediënten als vlees, vis of kaas maar ook op basis van het type (internationale) keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Aziatisch, Spaans, Frans, Italiaans, Hollands of Mexicaans vanavond? Elke van deze keukens vragen om hun eigen bijpassende wijnen. 

WIJN EN AZIATISCHE GERECHTEN

De Aziatische keuken is een paradijs van geuren, kleuren en smaken. Niet gek dus dat deze zo geliefd is. En alhoewel mensen deze keuken niet vaak met wijn associëren, kan een goed glas wijn de gerechten nog smaakvoller maken. Of je nu een wijn met een licht zoetje kiest om de hete Indiase curry te blussen, of een droge wijn schenkt bij pad thai, de wijnkeuze is reuze!

WIJN EN SPAANSE GERECHTEN

Jezelf in de Spaanse sferen onderdompelen wie wil dat nu niet? Of je nu voor paella, tapas of gazpacho gaat, de wijn kies je aan de hand van de belangrijkste ingrediënten. Wat je ook kiest, met de juiste wijn wordt de avond zeker een succes!

WIJN EN FRANSE GERECHTEN

Dat Franse kazen het goed doen met wijn is vast niet onbekend, maar de Franse keuken heeft nog veel meer te bieden. Wat dacht je van de beroemde quiche lorraine, bouillabaisse soep of de lekkere salade niçoise? Genoeg keuze qua gerechten en wijnen dus!

WIJN EN ITALIAANSE GERECHTEN

Bella Italia staat bekend om haar pasta, risotto en pizza. En bij deze heerlijke gerechten past natuurlijk ook een goed glas (Italiaanse) wijn. Ook hier stem je de wijnen af op de belangrijkste ingrediënten van de Italiaanse maaltijd.  

WIJN EN HOLLANDSE GERECHTEN

Laten we ons eigen kikkerlandje niet vergeten! Onze keuken heeft ook genoeg te bieden; van pannenkoeken tot boerenkool, of een lekker stuk appeltaart. Ook bij deze gerechten passen genoeg heerlijke wijnen.

WIJN EN MEXICAANSE GERECHTEN

Ook de mexicaanse keuken wordt vaak niet geassocieerd met wijn; eerder met een cerveza of tequila. Toch kun je bij die enchiladas, fajitas of chili heerlijke wijnen serveren. En vergeet vooral de guacemole niet!

NOG MEER WIJN EN SPIJS

Naast de bovenstaande wijn en spijs combinaties zijn er natuurlijk nog tal van andere gerechten en ingrediënten die heerlijk samen gaan met een goed glas wijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van het altijd populaire sushi? Of een heerlijk dessert na de maaltijd? Genoeg keuze! Wil je inspiratie op doen voor gerechten met lekkere wijn? Bekijk dan eens onze receptenpagina met meer dan 400 recepten. Eet smakelijk!