Skip to main content

Welke wijn bij


Het Kerst diner?

Het Kerst diner?

Het organiseren van een kerstdiner is niet niks. Veel vrienden of familie over de vloer is het recept voor een paar extra grijze haren! We maken het dit jaar een stukje makkelijker voor je: Lees hier welke wijn het beste smaakt bij je kerstdiner, doe inspiratie op voor gerechten én ontdek wat goede meeneemwijnen zijn voor je gastheer- of vrouw! Zo zijn de voorbereidingen zo gepiept.

BEKIJK ALLE WIJNEN

VAN LICHT NAAR ZWAAR

In principe geldt dezelfde regel voor zowel de gerechten als de wijnen die je kiest voor je diner: ga van licht naar zwaar. Zo is een voorgerecht vaak licht van smaak en structuur, denk aan een salade of een soepje. Een hoofdgerecht brengt vaak intensere, zwaardere smaken naar voren en een dessert zoals een chocolademousse is zoet, intens en vet. Belangrijk is dat je bij elk gerecht een passende wijn drinkt, zowel qua smaak als structuur. Wil je precies weten hoe het combineren van wijn en spijs nou eigenlijk werkt, lees dan onze 6 basisregels voor wijn en spijs

Mousserende wijnen als champagne of prosecco zijn een feestelijke manier om je kerstdiner te openen of af te sluiten: ze passen namelijk goed bij lichte voorgerechten en zoete desserts!

WELKE RECEPTEN KIES JE?

Om je kerstdiner extra feestelijk en lekker te maken schenk je het liefst verschillende wijnen per gang. Of je nou gaat voor vleesvis of groente: de keuze voor een specifiek gerecht bepaalt welke wijn je hier het beste bij drinkt. Weet je al wat je gaat maken? Vul je gerecht dan in op onze wijnwijzer en vind de perfecte wijnmatch met 1 klik op de muis.

VOORGERECHTEN:

Weet je nog niet wat je gaat maken? Bekijk dan deze voorgerechten. Wij hebben meteen de geschikte wijn er achter gezet! 

Gebakken garnalen met mangosausgrüner veltlinersauvignon blanc

Mini-pie met kip en paddestoelenpinot noir zoals een spätburgunder

Salade van eend met sinaasappeldressingsyrahpinot noirchardonnay

VOORGERECHTEN:
Recept

Kerst: Gebakken garnalen met frisse mangosaus

HOOFDGERECHTEN:

Hetzelfde geldt voor deze hoofdgerechten! Eet jij één van deze gerechten met kerst? Dan doen wij alvast een suggestie voor de wijn. 

Hertenbiefstuk met pompoenpuree: syrah of een tempranillo

Zalm wellingtonrieslingchardonnay

Quiche met witte aspergespinot blanc, cortese

HOOFDGERECHTEN:
Recept

Kerst: Hertenbiefstuk met pompoenpuree

DESSERTS:

Wil je graag een dessertwijn serveren bij het toetje? Bekijk dan deze recepten met bijpassende wijn!

Frambozenijstaartmoscato d’asti of martini asti

Chocofondant: kies voor de Dow’s nirvana, een speciale port voor bij chocolade

Honing vanille pannacotta met passiefruitcoulis: moscato d’Asti, zoete riesling

EXTRA MAKKELIJK: 7X PRIJSWINNENDE WIJNEN

Om je keuze nóg makkelijker te maken, hebben we hieronder een lijstje gemaakt met 7 prijswinnende wijnen met verschillende profielen. Van een soepele rode wijn met een volle smaak (Easy Rider), tot een vergelijkbare wijn met net iets meer body (Big Red). Deze wijnen combineren ook iets beter met typische kerstgerechten van rood vlees of wild. Ben je meer van de stevige wijnen? Kies dan voor een wijn met een bite (Classic Red), of een wijn met meer verfijning (Royal Red).

BEN JE TE GAST BIJ EEN KERSTDINER?

Dan ben je vast op zoek naar de perfecte wijn om mee te nemen. Kies voor klassieke wijnen: Dit zijn vaak Franse of Italiaanse wijnen met veel verfijning en complexiteit. Een goede chianti of bordeaux bijvoorbeeld. Vaak vallen deze klassieke wijnen binnen het smaakprofiel Classic Red of Classic White. Wil je echt uitpakken, ga dan voor een wijn binnen het smaakprofiel Royal Red Let er hier wel bij op dat dit wijnen zijn met veel bite en structuur, die wil je dus drinken bij een mooi stuk rood vlees.

MEER INSPIRATIE VOOR WIJNCADEAUS

MEER LEREN OVER WIJN EN ETEN?

Met deze tips maak jij je kerstdiner tot een groot succes. Toch nog meer lezen? Bekijk eens de tips van onze wijnexpert over de 5x kerstwijnen of Kersttafel. Ben jij, of is een van je gasten in verwachting? Houd er dan rekening mee dat zij niet alles kan eten. Lees het advies voor Zwanger met de feestdagen. Wil je meer leren over wijn en spijs? Bekijk dan eens onze wijn en spijs pagina en word een expert. Ben je nou eigenlijk wel benieuwd welke wijnen jij zelf het lekkerst vindt? Doe dan onze smaakprofielen en vind de wijn van je dromen!

Bekijk alle wijnen