Skip to main content

De 5 populairste


Kerst cocktails

Verschillende cocktails
Verschillende cocktails

Kerst komt eraan en jij stresst ‘m nu al. Straks heb je een huis vol gasten, maar wat geef je ze te drinken? Weet je niet wat je moet schenken en wil je liever iets anders dan een standaard wijntje? Probeer dan de favoriete kerstcocktails van Nederland. Daarmee zit je altijd goed!

1. SCROPPINO

Met de feestdagen wil je een bruisend en feestelijk drankje aan je gasten serveren. Een standaard glaasje champagne of prosecco kan een optie zijn maar wil je er echt een feestje van maken dan ga je voor een Scroppino. Deze cocktail brengt het beste van bubbels en zoet samen in een heerlijke witte cocktail. Of je ‘m nu serveert als aperitief, tussengerecht of als nagerecht, de Scroppino doet het altijd goed. Benieuwd naar hoe je deze cocktail maakt?

Recept en inspiratie

Scroppino

2. MARGARITA

Wat de Margarita zo’n geschikte cocktail maakt voor kerst is z’n uiterlijk. Deze met zout gegarneerde wit-heldere cocktail doet meteen denken aan een winterse dag met sneeuw. Omdat wij in Nederland niet altijd een witte kerst hebben, is een cocktail die er besneeuwd uitziet misschien daarom wel zo’n succes. We halen gewoon zelf die kerstsfeer in huis. De smaak doet trouwens ook niet onder voor het uiterlijk. Benieuwd naar meer witte cocktails voor een ‘witte kerst’? Bekijk ze hier allemaal.

Recept en inspiratie

Margarita

3. GIN-TONIC

Misschien wel de meest bekende cocktail van allemaal! Omdat er verschillende soorten gin’s zijn die elk weer met verschillende tonics en garneringen gecombineerd kunnen worden, kun je eindeloos variëren met de Gin-Tonic. Voor elke smaak is er een passende gin-tonic combinatie. Benieuwd naar de verschillende variaties?

Gin tonic cocktails maak je zo

Gin-Tonic

4. OLD FASHIONED

Oud en vertrouwd. De naam zegt het eigenlijk al. De Old Fashioned is een echte klassieker. Heb je gasten over de vloer die nou niet bepaald echte zoetekauwen zijn, dan is de Old Fashioned een goed idee. Sterk, maar niet té sterk, zoet maar niet té zoet. Als je ‘m goed maakt zijn alle smaken in balans. En wat nog het leukste is voor jou als gastheer/vrouw? Hij is in een handomdraai gemaakt! Ontdek hoe jij dé perfecte Old Fashioned maakt. 

Recept en inspiratie

Old Fashioned Cocktail

5. ESPRESSO MARTINI

Heb je koffieliefhebbers als gasten? Serveer dan koffie met een kick! De beste optie daarvoor is een Espresso Martini. Deze cocktail is het beste van koffie en drank in één glas. Serveer de Espresso Martini als een heerlijk after dinner drankje om de maaltijd te laten zakken. Ken je de Espresso Martini al en wil je eens een variatie daarop serveren? Bekijk dan het recept voor de Flat White Martini met Baileys.

Recept en Inspiratie

Espresso Martini

WITTE KERSTCOCKTAILS

In Nederland hebben we helaas niet vaak een witte Kerst. Dat is natuurlijk jammer want er is niets leukers dan Jingle Bells zingen terwijl buiten de dikke witte vlokken naar beneden dwarrelen. Om met Kerst toch nog een beetje dat witte Kerstgevoel te krijgen hebben wij voor jou 5 witte cocktail recepten. Witte kerst gegarandeerd! 

Alcoholvrije kerst?

Misschien wil je liever alcoholvrije cocktails drinken omdat je zwanger bent, nog moet rijden of simpelweg geen alcohol wil drinken. Gelukkig hebben wij ook voor jou genoeg alcoholvrije cocktails! Probeer de Cider, Thyme + Tonic Mocktail of een van onze andere mocktails!

mocktail sinasappel

Cider, Thyme + Tonic Mocktail 

Ingrediënten

 • 85ml appelsap
 • 15 ml citroensap
 • 15 ml tijmsiroop*
 • 65 ml tonic
 • Ijs
 • Tijm en schijfje citroen voor garnering

Zo maak je 'm 

 1. Doe de appelsap, limoensap en tijmsiroop in een glas
 2. Roer dit goed door
 3. Voeg het ijs en de tonic toe 
 4. Garneer met een schijfje citroen en een takje tijm

tijm siroop

*Tijmsiroop

Ingrediënten:

 • 100g suiker
 • 100ml water
 • 3 à 4 takjes tijm

Zo maak je 'm: 

 1. Was de tijm takjes 
 2. Breng de takjes tijm en het water in een pannetje aan de kook. 
 3. Laat voor een paar minuten op een laag vuurtje koken. 
 4. Zet het vuur uit en laat het tijmwater afkoelen. Laat het een nachtje trekken (optioneel). 
 5. Zeef de tijm uit het water. Breng vervolgens het tijmwater met het suiker in een pannetje aan de kook. 
 6. Kook op een laag vuurtje tot het siroop is geworden. 

 

 


Meer inspiratie?

Nu weet je precies wat je kunt maken als je geen inspiratie hebt. Ben je benieuwd naar andere cocktails? Bekijk dan nu de cocktailpagina! of bekijk ook meerdere recepten en variaties op de populaire Gin-TonicBloody MaryMojitoCaipirinha en Pina Colada pagina’s. Toch liever wijn bij het Kerstdiner? Bekijk het advies. Of lees onze tips over hoe je de kerstagen doorkomt.