Alles over Tequila
Tequila. Een drank die zo populair is dat het zijn eigen muzieknummer heeft en vooral beroemd is als puur shotje. Of berucht. Eigenlijk zonde, want tequila is veel meer dan alleen zout op je hand en een hap citroen achteraf. Benieuwd waarom Mexico zo trots is op hun tequila? Alles over oorsprong en hoe je een tequila drinkt zoals hij bedoeld is lees je hier.
De trots van Mexico
Geen land ter wereld is zo nauw verbonden met sterke drank als Mexico met tequila. Mexico is het land van de zon, taco’s, azteken en guacamole, maar bovenal het land van tequila. Tequila is een Mexicaans distillaat op basis van het sap van de blauwe agave. Deze grote vetplant met stekelige bladeren komt van nature veel voor in bepaalde delen van Mexico. Het hart van de tequilaproductie ligt van oudsher in de midwestelijke staat Jalisco, rondom de stad Tequila, waarnaar de drank vernoemd is.
Elixer van de goden
Tequila heeft een lange historie! Het ontstaan gaat terug naar de Azteken, die al duizenden jaren pulque maakten, een gefermenteerde drank van de plant agave. Mythes spreken van een blikseminslag die een agaveplant openspleet, het agavesap kookte en uit de plant deed stromen: ‘the elixer of the gods’. De geschiedenis van tequila gaat terug tot de 16e eeuw, toen Spaanse conquistadores Mexico veroverden. Tegenwoordig worden er per jaar meer dan 300 miljoen agaves geoogst voor de productie van tequila.
Het heet niet zomaar tequila
Tequila is lid van de mescalfamilie. Deze drank mag alleen tequila heten als het van de blauwe weber-agave (ook wel agave tequilana) en in een van de vijf tequilaregio’s in Mexico wordt geproduceerd. Om wettelijk tequila te mogen heten moet het voor 51% uit agave bestaan. Dit wordt dan aangevuld met een distillaat van suikerriet. Kwaliteitstequila’s worden altijd van 100% agave gemaakt. Het centrale middelpunt is het plaatsje Tequila in de regio Jalisco. Een echte Tequila moet dus voeldoen aan veel eisen.
Soorten en smaken
Tequila komt in een aantal soorten en dus ook smaken. Die agaveplant hoor je trouwens altijd in je tequila te proeven, ongerijpt of gerijpt. En die plant, die proef je: een pittige, peperachtige smaak die zich, afhankelijk van de soort, verder ontwikkelt.
- Blanco/silver/white: witte, doorzichtige tequila die direct na distillatie gebotteld wordt. In een blanco proef je voornamelijk de scherpe smaken van de agave plant.
- Joven/golden/ oro: een blanco tequila (dus ongerijpt), gekleurd met karamel of eik extract.
- Reposado: minimaal 2 maanden gerijpt op eikenhouten vaten. Door de rijping smaakt hij wat soepeler dan de ongerijpte variant.
- Añejo: tequila die minstens een jaar gerijpt is. Heeft een subtiele en complexere smaak dan de standaard blanco tequila.
- Extra Añejo: extra vintage tequila. En dat betekent een rijping van minstens 3 jaar. Door de houten vaten is de smaak zacht, complex en vol karakter.
Hoe drink je Tequila?
Wil je een tequila op de traditionele manier drinken, dan drink je hem puur. Geen limoen, geen zout. Do as the Mexicans do, en dat is zeker het proberen waard. Kies een gerijpte tequila en schenk deze op kamertemperatuur in een tumbler. Niet in 1 keer achterover slaan, maar nippen en genieten.
Sangrita
In sommige regio’s wordt je tequila geserveerd met sangrita: een pittige tomaten-citroensap. Die 2 drankjes krijg je allebei geserveerd in shotglaasjes. Wil je helemaal in Mexicaanse stijl gaan, dan ga je voor de Spaans voor vlag. Dan vul je een shot glaasje met tequila, sangrita en puur limoensap. Samen vormen ze de Mexicaanse vlag, vandaar.
En die lik zout en citroen dan?
Die combinatie (eerst zout, dan tequila en eindigen met wat citroen) is overal ter wereld populair, behalve in Mexico dus. De theorie erachter is dat het zout het branderige gevoel zou verminderen en de citroen de smaken in de tequila benadrukken. Wil je deze toch in Mexico bestellen, vraag dan om een tequila cruda.
Tequila cocktails
Natuurlijk zijn er ook cocktails waarin Tequila wordt gebruikt. Wil je ze allemaal ontdekken, kijk dan bij top 5 Tequila Cocktails. Of kies hieronder meteen je favoriet!