Top 10 Rums voor after dinner

Geen enkele drank is in meer variaties te verkrijgen dan rum. Rum wordt al snel gemixt met cola of als extra kick gebruikt in een zomerse cocktail. Toch vergt het veel kennis, ervaring en een fijn palet om rum goed tot z’n recht te laten komen. Wij zetten voor jou de top 10 ‘luxe rums’ voor after dinner op een rijtje.

1. Ron Zaccapa Centario

Een zachte rum met gecompliceerde smaken en een heerlijke afdronk. De Ron Zaccapa Centario bestaat uit een mix van verschillende rums, de jongste zes jaar gerijpt en de oudste 23 jaar gerijpt. Hierdoor smaakt de Ron Zaccapa Centario naar een mix van zachte honing, verschillende fruitsmaken en eikenhout. Een rum met wereldklasse dus. De Zaccapa Centario drink je puur of on the rocks.

3. Pampero Aniversario

Een harmonieuze rum, met een intense smaak. De Pampero Aniversario mag vijf jaar rijpen in eikenhouten vaten, waar eerst whisky in werd bewaard. Daarna wordt de rum opgeslagen in grotten. Nét een piratenschat. En dat klopt, want de Pampero Aniversario is een schat onder de rums. Een prijswinnende rum in een speciale fles.

5. Matusalem gran Reserva

Deze rum is vernoemd naar de Bijbelse Metusalem (969 jaar oud) maar is met z’n 15 jaar rijping daarbij vergeleken nog een jonkie. Voor een rum is dat al een mooie leeftijd en dat is dan ook precies wat deze rum speciaal maakt. De Matusalem Gran Reserva wordt ook wel de cognac onder de rums genoemd. Je drinkt deze rum ook net zoals cognac, koud ‘on the rocks’ of gewoon puur op kamertemperatuur. Wie wil dit 135 jaar oude recept nou niet proberen?

7. Bacardi 8 Años

Bacardi. Een merk dat rum schreeuwt. Wat is een Baco (Bacardi Cola) zonder Bacardi rum? Toch maakt Bacardi naast de makkelijk te mixen rums ook rums met complexere smaken. Met tonen van fruit, hout en specerijen, is de Bacardi 8 Años een gelaagde rum een heerlijke afdronk. Doet een klein beetje denken aan een bittere schil van sinaasappel. Ben je niet zo van de hele bittere dranken? Drink ‘m dan niet puur maar in de mix.

9. El Dorado 12 years

De El Dorado is vernoemd naar de legendarische gouden stad. Deze rum is gemaakt uit een blend van aged rums en geeft je tijdens het drinken een heerlijke spicy kick. Elke rum in de blend is minimaal 12 jaar oud. De El Dorado wordt gedistilleerd in een destilleerderij met meer dan 300 jaar ervaring. Geen wonder dat deze rum tot de top 10 behoort!

After dinner

Je kunt deze rums natuurlijk zelf drinken, snappen we helemaal, maar het zijn ook hele mooie cadeaus en betaalbare voor tijdens de feestdagen. Meer inspiratie opdoen voor jou persoonlijke after dinner moment? Bezoek dan onze after dinnerpagina en bekijk deze top recepten voor Irish coffee, Hot buttered rum en de Espresso Martini.