Skip to main content

Top 10


Rums voor after dinner

Rums voor after dinner

Geen enkele drank is in meer variaties te verkrijgen dan rum. Rum wordt al snel gemixt met cola of als extra kick gebruikt in een zomerse cocktail. Toch vergt het veel kennis, ervaring en een fijn palet om rum goed tot z’n recht te laten komen. Wij zetten voor jou de top 10 ‘luxe rums’ voor after dinner op een rijtje.

Bekijk hier alle rum

1. RON ZACCAPA CENTARIO

Een zachte rum met gecompliceerde smaken en een heerlijke afdronk. De Ron Zaccapa Centario bestaat uit een mix van verschillende rums, de jongste zes jaar gerijpt en de oudste 23 jaar gerijpt. Hierdoor smaakt de Ron Zaccapa Centario naar een mix van zachte honing, verschillende fruitsmaken en eikenhout. Een rum van wereldklasse dus. De Zaccapa Centario drink je puur of on the rocks.

Ron Zacapa Centenario 70CL

2. DIPLOMATICO RESERVA EXCLUSIVA

Rum om lekker te nippen. Wat de Diplomatico Reserva Exclusiva zo speciaal maakt is dat deze rum 12 jaar heeft gerijpt in whiskyvaten. Het resultaat? Deze rum heeft heerlijke ondertonen van fruit, toffee fudge , chocolade, kruiden en zelfs gebakken banaan. Een glaasje van deze tropisch smakende rum op een koude winterse dag is een prima idee om jezelf op te warmen. Wie wil dat nou niet?

Diplomatico Reserva Exclusiva 70CL

3. PAMPERO ANIVERSARIO

Een harmonieuze rum, met een intense smaak. De Pampero Aniversario mag vijf jaar rijpen in eikenhouten vaten, waar eerst whisky in werd bewaard. Daarna wordt de rum opgeslagen in grotten. Nét een piratenschat. En dat klopt, want de Pampero Aniversario is een schat onder de rums. Een prijswinnende rum in een speciale fles.

Pampero Aniversario 70CL

4. HAVANA SELECCION DE MAESTROS

Zoals de naam al zegt is deze Havana rum dé selectie van de rummeesters. De beste rums uit de selecties van alle afzonderlijke Havana club rummeersters zijn samengevoegd tot een meesterwerk van ongeëvenaarde kwaliteit. 

Havana Seleccion de Maestros 70CL

5. MATUSALEM GRAN RESERVA

Deze rum is vernoemd naar de Bijbelse Metusalem (969 jaar oud) maar is met z’n 15 jaar rijping daarbij vergeleken nog een jonkie. Voor een rum is dat al een mooie leeftijd en dat is dan ook precies wat deze rum speciaal maakt. De Matusalem Gran Reserva wordt ook wel de cognac onder de rums genoemd. Je drinkt deze rum ook net zoals cognac, koud ‘on the rocks’ of gewoon puur op kamertemperatuur. Wie wil dit 135 jaar oude recept nou niet proberen? 

Matusalem Gran Reserva 70CL

6. DIPLOMATICO MANTUANO

De Diplomatico Mantuano wordt gemaakt in de Diplomatico Distilleerderij in Venezuela. Met recht een adellijke rum. Hij proeft als zijde in je mond. De Diplomatico Mantuano is een mix van heavy rums (40%) en light rums (60%). Wat de Mantuano speciaal maakt is het rijpingsproces. De rum wordt in drie verschillende vaten gerijpt waaronder oude whisky en bourbon vaten. De fruitige, pittige smaak die hierdoor ontstaat maakt ‘m een ster om mee te mixen. Maar ook puur prima te drinken. 

Diplomatico Mantuano 70CL

7. BACARDI 8 AÑOS

Bacardi. Een merk dat rum schreeuwt. Wat is een Baco (Bacardi Cola) zonder Bacardi rum? Toch maakt Bacardi naast de makkelijk te mixen rums ook rums met complexere smaken. Met tonen van fruit, hout en specerijen, is de Bacardi 8 Años een gelaagde rum een heerlijke afdronk. Doet een klein beetje denken aan een bittere schil van sinaasappel. Ben je niet zo van de hele bittere dranken? Drink ‘m dan niet puur maar in de mix.

Bacardi Reserva Ocho 70CL

8. DON PAPA 7 YEARS

Een explosieve Filipijnse rum van vulkanisch grond, gemaakt van het beste suikerriet. Dit laatste geeft Don Papa rum een unieke smaak en een complexe afdronk. Vruchten, vanille en eiken vormende basis. Om echt de delicate smaken te ontdekken, zul je Don Papa echt wel zelf moeten proeven. 

Don Papa Baroko 70CL

9. Havana Club Añejo Especial

Havana Club is een merknaam die twee begrippen verenigt: de traditionele Cubaanse roots en het uitgaansleven waar alleen de meest smaakvolle rum wordt geschonken. Havana Club Especial combineert de lichtheid van witte rum en het robuuste aroma van donkere rum. En zoals de naam al suggereert, is het iets bijzonders. Deze rum is een blend van witte rum met oude rum (tot vijf jaar oud) wat resulteert in een warme, goudkleurige rum, die een goede basis vormt voor mixdrinks.

Havana Club Añejo Especial 70CL

10. KRAKEN BLACK SPICED RUM

Een mysterieuze Caribische rum met geheime ingrediënten. Deze rum is sterk, rijk van smaak en zacht van textuur. De Kraken Black Spiced rum is heerlijk in cocktails. Mix ‘m dan ook vooral. Weten hoe je rum gebruikt in de mix? Lees hier alles over rum of bekijk dan onze cocktailpagina voor meer inspiratie. 

Kraken Black Spiced Rum 70CL

AFTER DINNER

Je kunt deze rums natuurlijk zelf drinken, snappen we helemaal, maar het zijn ook hele mooie cadeaus en betaalbare voor tijdens de feestdagen. Meer inspiratie opdoen voor jou persoonlijke after dinner moment? Bezoek dan onze after dinnerpagina en bekijk deze top recepten voor Irish coffeeHot buttered rum en de Espresso Martini.