Skip to main content

Sterke drank van A tot Z


Alles over Rum

Alles over Rum

Rum. Ooit de favoriete drank van mariniers en zeerovers die de woeste Caribische Zee afschuimden. Tegenwoordig is deze sterke drank geliefd bij velen. En dat is logisch, want rum is enorm veelzijdig. Maar weet jij hoe rum gemaakt wordt, en welke soorten er nu allemaal eigenlijk zijn? Puur of in je favoriete cocktail: wij vertellen je alles dat je moet weten als liefhebber.

Bekijk onze rum

OORSPRONG: SPAANSE EN PORTUGESE KOLONISTEN IN BRAZILIË

Oorspronkelijk komt rum waarschijnlijk uit Brazilië. In de 16e eeuw plantten Spaanse en Portugese kolonisten daar suikerriet aan. De Brazilianen noemen hun rum cachaça. Vanuit Brazilië verspreidde de kunst van het rum stoken zich over zee naar andere landen in het Caribische gebied. 

Nog steeds worden er veel rums gemaakt in de Cariben. Een van de beroemdste Caribische rumlanden is waarschijnlijk wel Cuba (de bakermat van Bacardi en Havana Club). Rum wordt ook geproduceerd in een groot aantal andere delen van de wereld, waaronder Centraal- en Zuid-Amerika, Europa en zelfs Azië. Er zijn in totaal ruim 40 landen, die allerlei verschillende soorten rum produceren. 

Waar komt de naam rum vandaan?

Er bestaan verschillende theorieën waar deze drank zijn naam vandaan heeft. De meest gangbare mogelijkheid is dat het woord afstamt van de latijnse benaming voor suiker, namelijk saccharum. Anderen denken dat het woord een verbastering is van het Franse ‘arome’. Of wat dacht je van de theorie dat rum vernoemd is naar de grote drinkglazen waar Nederlandse zeelui uit dronken (=roemer)?

WAAR WORDT RUM VAN GEMAAKT?

Suikerriet

Als basis heb je melasse van suikerriet nodig. De kwaliteit van rum hangt af van het soort suikerriet dat gebruikt is. Hier wordt gist en water aan toegevoegd om vervolgens te fermenteren. 

Na de distillatie rijpt rum minstens een jaar. Door de warmte van de tropische landen waar rum wordt gestookt is het rijpingsproces van rum veel sneller.

Hoe de rum rijpt bepaalt overigens de kleur van rum. Rijpt de rum op:

  • Stalen tanks: dan blijft de rum kleurloos
  • Eiken vaten: dan krijgt de rum een bruine kleur

WELKE RUMSOORTEN ZIJN ER EN WAT ZIJN DE VERSCHILLEN?

Een beetje rum kenner weet het wel, er zijn verschillende soorten rum, van heldere witte tot rijpere bruine rums. Wat de rums gemeen hebben is de zoete smaak. Afhankelijk van de soort varieert de smaak tussen lichtzoet tot nootachtig vol specerijen. De soorten en verschillen voor je op een rij:

  • Witte rum: heldere witte rum. Bevat vrij weinig smaken naast de algemene zoete smaak van rum. 
  • Bruine rum: door rijping op houten vaten heeft de rum een bruine kleur. Smaken die je terugvindt zijn vol aroma’s zoals bijvoorbeeld specerijen.
  • Flavored rum: ofwel, rum met een smaakje. En die smaken komen vooral uit fruit dat mee-gedistilleerd tijdens het productieproces. Denk aan banaan, mango, sinaasappel of bijvoorbeeld kokos.
  • Overproof rum: = rum met een alcoholpercentage van minstens 75%. Bijvoorbeeld strohrum.
  • Gold rum: zitten tussen witte en bruine rum in. Gold rum heeft zijn kleur gekregen door de eiken vaten en zit qua smaken tussen de lichte witte rum en zwaardere bruine rum. 
  • Spiced rum: met gold rum als basis, maar dan met extra toegevoegde specerijen waardoor je een donkere rum krijgt met smaken als kaneel, anijs of peper. 
  • Cachaca: de Brazilliaanse variant van rum, een distillaat op basis van suikerriet. Hoe dit verschilt van rum lees je hier.

Hoe drink je rum?

Rum is een van de meest veelzijdige sterke dranken die er zijn. Rum kun je prima puur drinken, vooral de oudere rumsoorten. Jonge heldere rums zijn de perfecte basis voor ontelbare cocktails, maar oude rums zijn zeker niet mis in een goede cocktail. De oneindige cocktails die je kunt maken met rum spreken voor zich: van mojitocuba libre tot een donkere zoete dark & stormy. Ontdek de wereld van rumcocktails!

ONTDEK MEER!

Meer ontdekken over sterke dranken? Lees alles over de verschillende sterke dranken! Ontdek alles over tequilaginwodka of limoncello. Meer een fan van cocktail? Deze dranken zijn de basis zijn van jouw favoriete cocktails! Bekijk alle cocktails

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.