Skip to main content

Alles over


VSOP cognac

VSOP cognac

De bekende cognac is de perfecte afsluiter van een uitgebreid diner, of om mee te borrelen. Het is je vast weleens opgevallen dat niet alle cognac hetzelfde is. Er bestaan namelijk niet alleen verschillende merken, maar ook verschillende soorten cognac. De Very Superior Old Pale (VSOP) is namelijk heel anders dan VS (Very Special) cognac en XO (Extra Old) cognac. Lees hier wat VSOP cognac anders maakt!

Bekijk alle VSOP cognac

De betekenis achter VSOP

Of je VSOP nu Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale noemt, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat de cognac een lange tijd gerijpt wordt en dus oud is. De naam zegt, net als bij de andere cognac soorten, iets over de ‘leeftijd’ van het jongste bestanddeel. Een cognac krijgt deze naam namelijk alleen wanneer de jongste brandy in de cognac minimaal vier jaar in in het vat heeft gezeten. Waarom zeggen we minimaal? Omdat veel van de VSOP cognacs langer hebben gerijpt. 
 

Cognac

De achtergrond van VSOP

VSOP cognac had niet altijd deze naam. Voorheen heetten alle soorten cognac zoals we deze nu kennen simpelweg cognac, of cognac-eau-de-vie. Volgens de Britse Koninklijke Rechtbank moest cognac die niet gezoet was door suiker of karamel de naam VSOP krijgen. Niet alle cognac bevat namelijk suiker. Dit besluit is in 1817 genomen, dus kun je nagaan hoe lang cognac al gemaakt wordt.
 

VSOP: het middelste kind van de cognac soorten

Cognac wordt onderverdeeld in drie categorieën:

  • VS: Very Special
  • VSOP: Very Superior (of: Special) Old Pale
  • XO: Extra Old

VS Cognac

Very Special cognac herken je vaak aan de drie sterren op het etiket. Een cognac wordt een VS cognac op het moment dat het jongste bestanddeel minimaal twee jaar in het vat zit. Hiermee is Very Special cognac de jongste van de drie soorten.

VSOP

De smaak van VSOP is niet voor elk merk hetzelfde: iedere productie is anders en brengt een unieke smaak met zich mee. Wist je dat er na VSOP cognac niet direct Extra Old cognac volgt? Voor de verwarring bestaat er namelijk nog een soort die er net tussen valt: Napoléon XO. Waar het jongste bestanddeel van VSOP cognac minimaal vier jaar oud is, is deze in Napoléon XO zes jaar oud. 

XO

Extra Old cognac: de oudste broer. Voorheen was het jongste bestanddeel van deze cognac soort minimaal zes jaar oud, maar deze is opgeschaald naar tien jaar. Waarom? Omdat dit bestanddeel in werkelijkheid gemiddeld twintig jaar in het vat heeft gezeten, ook al mag de cognac na tien jaar al XO genoemd worden. Zes jaar zou daarom niet representatief zijn voor hoe oud de cognac echt is.
 

De smaak van VSOP is niet voor elk merk hetzelfde: iedere productie is anders en brengt een unieke smaak met zich mee.

Voor welke VSOP drank ga jij?

Wij weten welke VSOP cognac de lekkerste zijn helpen je op weg:

Rond & harmonieus

Houd jij van een ronde en zachte afdronk? Kies dan voor Courvoisier VSOP, Frapin VSOP of gouden medaillewinnaar Joseph Guy VSOP.

Fruitig

Wanneer jouw voorkeur meer uitgaat naar een fruitige cognac, dan zijn VSOP-dranken Remy Martin VSOP, Chateau Montifaud VSOP, Martell Red Barrel VSOP of Jules Bellery VSOP iets voor jou.

Licht kruidig

Ben jij meer van de kruidige smaken? Probeer Menard VSOP voor de perfecte combinatie van bloemig en kruidig.

image

Een cocktail maken met VSOP cognac?

Een VSOP cognac is ook een heel goede basis voor een lekkere, zachte cocktail! Mix bijvoorbeeld eens met Baron Otard VSOP of Marquis VSOP. Lees hier alles over hoe jij zelf de lekkerste cocktails maakt!
 

Meer weten over cognac?

Er valt nog veel meer te leren over de origine van cognac. Cognac proeven is namelijk een vak apart. Zorg bijvoorbeeld dat je het juiste glas gebruikt, je goed kijkt naar de helderheid van de cognac en je de geur goed in je opneemt. 

Benieuwd naar andere sterke dranken of digestieven? Wij vertellen er je alles over!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.