Skip to main content
Alleen deze week nog alle whisky's met korting!

Ja of nee?


IJs in je whisky

IJs in je whisky

IJs in je whisky of juist niet? Daar valt over te twisten. De een vindt het heiligschennis, de ander kan het juist waarderen. Waarom voeg je nu eigenlijk ijs toe aan je whisky? En, als je geen ijs wilt gebruiken, wat zijn de alternatieven? Wij geven antwoord op deze vragen. Zo beslis je zelf waar jouw voorkeur naar uitgaat.

Bekijk alle whisky
Mag er nou wel of geen ijs in whisky?

IJs toevoegen aan je whisky?

glas whisky ijs

IJs heeft om te beginnen een heel ander effect op whisky dan water. Water zorgt ervoor dat de aroma's in de whisky wat meer los komen. Aroma's die je normaal niet zou proeven wanneer je geen water toevoegt. Meer weten? Lees wat water met je whisky doet.  

IJs koelt en verzacht
IJs maakt whisky simpelweg kouder. Een makkelijke manier om een verfrissend drankje te maken. Maar een lagere temperatuur sluit ook de aroma's in en onderdrukt de (alcohol) smaak. Met koudere whisky haal je dus de scherpe randjes ervan af en voorkom je een branderige keel. 

Hoe kouder de whisky, hoe meer je de smaken en geuren dempt. Let hierbij dus op. Je kan whisky ook over-koelen. De whisky wordt minder vol en rijk van smaak. Je wilt dus je whisky zeker niet te koud drinken. Tegelijkertijd wil je wellicht wél de scherpe randjes van je whisky. En belangrijker, je wilt ook niet dat ijs je whisky verdunt. Of toch wel?

WEL IJS, GEEN SMELTPROCES

We weten allemaal dat ijs smelt in het glas. Het water verdunt de whisky waardoor het smaakprofiel verandert. Het ijs koelt de whisky én verandert naarmate het smelt de smaak. Volgens whisky-puristen voeg je hierom dus geen ijs toe! Maar dat hoeft niet. Je kunt hier 2 kanten op. 

VERKOELING ÉN VERDUNNING VAN JE WHISKY

Wil je de scherpe randjes van je whisky én een beetje water bij de whisky? Voeg dan ijs toe. Maar hoeveel ijs voeg je toe? Een klein beetje water (gesmolten ijs) is al genoeg om de smaken en aroma's van de whisky intenser te maken. Door teveel water verdwijnt de smaak. Je wilt dus niet dat het ijs te snel smelt en dus teveel water bij de whisky komt. 

Mikasa Whisky Glazen set van 4 1ST.

De perfecte ijs hoeveelheid en grootte
Het liefst gebruik je 1 groot ijsblok of een glas vol met ijsblokjes. Voor ijsblokjes geldt. Hoe meer ijs de inhoud van het glas beslaat, hoe beter een ijsblokje helpt om alle andere ijsblokjes koud te houden. De ijsblokjes hebben namelijk een isolerend effect. Hoe werkt dit? 

De ruimte tussen de ijsblokjes is kleiner waardoor de kou moeilijker ontsnapt. De temperatuur in het glas blijft dus koud zonder dat het ijs snel smelt. De authentieke smaak van je whisky blijft behouden.

Liever weinig ijs in je glas? 
Een enkel groot ijsblok werkt dan het beste. Een groot blok duurt het langst om te smelten. Ook hier zorgt het grote stuk ijs ervoor dat de kouder atmosfeer in het glas langer behouden blijft.

Contact met de whisky
Een aanverwante factor is de hoeveelheid ijsblokjes die in contact staan met de whisky. IJs dat volledig is ondergedompeld onder het oppervlak heeft een grotere impact dan ijs dat slechts gedeeltelijk is omringd door whisky. 

Verkoeling zonder verdunning van je whisky

Wil je nu wel het koeleffect van ijs, maar ben je geen liefhebber van verdunde whisky? Probeer dan een van de volgende alternatieven!

 

1. Whisky Stones
Een zeer praktische oplossing: de whisky stones. Dit zijn “stenen” (in de vorm van ijsblokjes) die je kunt koelen en hergebruiken. Zo komt er dus geen water in je glas. 

2. Whisky bullets
Deze whisky kogels doen hetzelfde als de stenen; koelen. Maar, zeg nou zelf, een paar kogels in je whisky glas, dat ziet er super cool uit. 

Whisky Stones Set 1ST.

roestvrijstalen ballen

3. Balls of steel
Dit zijn daadwerkelijk roestvrijstalen ballen met ingebouwde verkoeling. Net als stenen en kogels, verdunnen deze ballen je whisky niet. De ingebouwde verkoeling zorgt voor een sterk verkoelend effect en tegelijkertijd een langdurige werking. 

4. Glas in de vriezer
Je kan natuurlijk ook het glas in de vriezer zetten. Dit koelt het glas.

5. Verhuis naar een koud land 

Een laatste optie is je biezen pakken en naar een koud land te verhuizen. Je whisky collectie in een kou-bestendige kast in de tuin. Elk moment van de dag de lekkerste whisky op de juiste temperatuur. 

ANDERE EFFECTEN

Er bestaan nog velen andere factoren die een rol spelen. Zo smelt ijs sneller als het whisky glas en de whisky zelf al relatief warm zijn. Dit hangt dus af van hoe je je whisky opslaat en bewaart. Een andere praktische factor is dat dezelfde hoeveelheid ijs veel meer invloed heeft op een normale whisky dan op een dubbele.

TEST ZELF!

Wel of geen ijs hangt dus af van je eigen voorkeur. Ons advies? Schenk 2 glazen met whisky in. Proef eerst een glas whisky zonder ijs. Voeg dan bij het ene glas een ijsblokje toe. Zo kan je vergelijken. En beslis je uiteindelijk zelf wat je lekker vindt: ijs of geen ijs. 

Bekijk hier alle whisky's