Skip to main content

Schotse


Whisky uit de Lowlands

Whisky uit de Lowlands

Schotland telt vele tientallen distilleerderijen, elk met hun eigen verhaal en productieproces. Dit maakt dat de whisky vaak een totaal andere smaak hebben en dat de smaken van elke regio duidelijk te proeven zijn. In het zuiden van Schotland, onder de lijn tussen Dumbarton in het westen en Dundee in het oosten, strekken de vlakke Lowlands zich uit. Dit wordt ook wel de tuin van Schotland genoemd. De Lowlands tellen een kleine 10 distilleerderijen. Meer over de Lowlands lees je hieronder, of ga gelijk proeven!

Bekijk alle Whisky uit de Lowlands

De kenmerken van de lowlands: grassig, graan en bloemen

De Lowlands bestaan voornamelijk uit velden die ideaal zijn voor het verbouwen van graan. Wat weer goed gebruikt kan worden voor het maken van whisky.

De whisky’s uit de Lowlands zijn wat lichter van kleur en smaak dan de stevige whisky’s uit de Highlands. Ze hebben typische zachte aroma’s van gras, graan en bloemen en een droge afdronk. In de Lowlands is geen lokale turf beschikbaar, waardoor de turfsmaak die veel Highland whisky’s (en Schotse whisky vaak om bekend staat) wel hebben ontbreekt.

De verschillende destilleerderijen

Vrijwel alle Schotse grain whisky-producenten zijn gevestigd in de Lowlands. 

Auchentoshan

Een bekende distilleerderij uit de Lowlands is Auchentoshan. Auchentoshan ligt iets ten oosten van Dumbarton, aan de rivier de Clyde. Het is de enige distilleerderij in de Lowlands die de whisky 3 keer distilleert. Daardoor zijn de whisky’s van Auchentoshan heel zacht van smaak. Nieuwsgierig naar het hele productieproces van whisky? Bekijk dan het artikel Hoe wordt whisky gemaakt? 

Bekijk hier alle Auchentoshan whisky.

Glenkinchie

Een andere beroemde distilleerderij is Glenkinchie. Glenkinchie ligt in de buurt van Edinburgh, in de regio Lothian. De whisky’s van Glenkinchie zijn licht en fris van karakter, doordat er maar een lichte turf smaak aan zit.

Bekijk hier alle Glenkinchie whisky.

Glenkinchie 12 Years 70CL

wat zijn de schotse whisky regio’s?

Schotland telt, naast de Lowlands, nog 4 bekende whisky regio’s. Meer lezen over de verschillende regio’s? Lees dan de artikelen over de HighlandsSpeysideCampbeltown en Islay. De Islands wordt ook vaak beschouwd als apart regio, maar is officieel onderdeel van de Highlands.

Elk van deze regio brengt een eigen whisky’s voort, die zich kenmerken door een eigen en unieke smaak. Allemaal lekker en verschillend. Genoeg te proeven dus! 

Bekijk hier alle Schotse Whisky's
een natuurfoto van de Lowlands