Skip to main content

Schotse whisky regio's


Islay

Islay

De zuidelijkste van de Schotse eilandketen, Islay, staat bekend als dé regio voor de rokerige turfstijl single malt whisky. Islay huisvest maar liefst 8 distilleerderijen, waaronder de wereldberoemde Laphroaig, Bowmore en Caol Ila. Maar er is nog meer met dit kloppende hart van de typische rokerige whisky. Ontdek Islay whisky in 3 minuten!

Alle whisky uit Islay

WHISKY UIT ISLAY: KRACHTIG, DROOG EN ROKERIG

Van het eiland Islay komen de meest uitgesproken Schotse whisky’s. Het bijzondere karakter van Islay whisky komt voort uit de harde zeewinden en regenbuien die het eiland treiteren. Daardoor is de turf van Islay in de loop van de eeuwen doordrenkt geraakt van zout zeewater. Het bevat veel jodium en resten van zeewier. De whisky’s krijgen door het gebruik van deze turf een typisch medicinaal karakter en een zilte geur en smaak.

ISLAY WHISKY

Laphroaig, Lagavulin, Ardbeg en Coal Ila

De whisky's van de distilleerderijen langs de zuidoostelijke kust van het eiland, Laphroaig, Lagavulin en Ardbeg, hebben een rookachtig karakter met turf. Zij zijn het centrale kenmerk van de Islay malts, dat wordt toegeschreven aan het water waarvan de whisky is gemaakt en het turfgehalte van de gerst. Het kan gebeuren dat je de smaak ervaart als medicinaal, vanwege de tonen van jodium, zeewier en zout. Caol Ila, aan de noordkant van het eiland, tegenover Jura, produceert ook een sterke turf whisky's. Bomen op deze eilanden zijn verspreid en de turf is vrij van rottend hout. 

Andere merken

De andere distilleerderijen op het eiland maken whisky in een verscheidenheid aan stijlen. Bunnahabhain maakt veel lichter whisky's, die over het algemeen weinig turf bevatten. Bowmore produceert whisky die goed uitgebalanceerd is, met een medium sterk turfniveau (25 ppm), maar past wel rijping toe op sherry vaten. De nieuwste distilleerderij, Kilchoman, begon eind 2005 te produceren. Als enige is deze distilleerderij niet gevestigd aan de zee, terwijl dit bij de 7 anderen wel het geval is!

 

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.