Skip to main content

Single Grain Whisky

Single Grain Whisky

Vaak worden single grain whisky’s gebruikt als mix in de blended whisky’s. Ze zijn de basis van vele blends. Ze geven een specifieke smaak en textuur aan de blends en verbinden de smaken. Maar deze whisky's zijn zeker ook los het proberen waard.

BEKIJK ALLE GRAIN WHISKY'S

WAT IS SINGLE GRAIN WHISKY?

whisky glas ingeschonken

Je hebt single grain en blended grain whisky. Het verschil is eigenlijk heel simpel. Net als bij single malt komt een single grain ook uit één distilleerderij, maar bestaat een single grain niet uitsluitend uit enkel gerst. Een single grain bestaat namelijk uit een combinatie van water, gemoute gerst en een andere gemoute of ongemoute graansoort. Hier wordt  meestal maïs, tarwe of rogge voor gebruikt. Een blended grain is juist weer niet afkomstig uit één distilleerderij en bestaat uit meerdere single grains. Doordat het rijpingsproces sneller is dan bij single malt whisky, is single grain whisky ook relatief goedkoper in productie. Benieuwd naar wat malt whisky dan precies is? Lees dat het artikel Malt whisky’s.

Het distillatieproces van grain whisky verschilt ook van dat van malt whisky. Waar malt whisky 2 of 3 keer wordt gedistilleerd in een koperen ketel, wordt grain whisky continu gedistilleerd in een speciaal kolommen distilleerapparaat. Meer informatie over het productieproces van whisky vind je in het artikel Hoe wordt whisky gemaakt?

 

DE SMAAK?

Single grain of grain whisky’s zijn vaak wat lichter, maar scherper van smaak. Zeker waard om een keer te proeven! Ga bijvoorbeeld voor de Teeling Single Grain, de Loch Lomond of de Borders Single Grain.

BEKIJK HIER HET GEHELE ASSORTIMENT GRAIN WHISKY’S

MEER WETEN OVER WHISKY?

Lees hier meer over de verschillende soorten en smaken:

Single Malt Whisky >

Blended whisky's >

Schotse Whisky >

Welke whisky smaken zijn er? >