Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Single Malt Schotse whisky

Single Malt Schotse whisky

Schotse single malts staan te boek als de beste whisky's ter wereld. Single malt betekent o.a. dat een whisky uit één distilleerderij komt en alleen uit gerst bestaat. Maar er is meer wat deze whisky zo karakteristiek en geliefd maakt.

Bekijk hier het aanbod Schotse Single Malt Whisky's

Wat is Schotse Single Malt Whisky?

Een foto van een glas gevuld met Single Malt

Een single malt Schotse whisky is het product van één specifieke Schotse distilleerderij. Deze whisky wordt dus niet gemengd met whisky van andere distilleerderijen. In het artikel single malt whisky's lees je meer over de algemene kenmerken van malt whisky. 

Schotland kent momenteel 92 malt whisky distilleerderijen. De meeste van deze distilleerderijen liggen in de regio Speyside, in het noordoosten van Schotland. In het artikel hoe wordt Schotse single malt gemaakt, lees je meer over het productieproces van deze whisky. Door het verschil in de regio’s heeft elke single malt zijn eigen smaak en dat maakt elke fles uniek!

De smaak? Elke regio heeft zo zijn mysteries.

De herkomst van Schotse single malt whisky staat altijd op het etiket, bijvoorbeeld HighlandsLowlandsIslay, of de Speyside. Dat is niet voor niets. Elke streek of eiland heeft zijn eigen karakter, gebruiken en tradities en is daar trots op. De smaakverschillen kunnen ontstaan door:

  • het klimaat
  • de omgeving (bijvoorbeeld de zee kan een zilte smaak geven aan de whisky)
  • distillatie techniek en de houtrijping.
  • het gebruik van turf (of niet), bepaald de rokerige smaak
  • het water wat wordt gebruikt in de distillatie. Denk hierbij aan het verschil in smaken van bronwater, smeltwater uit de bergen of door turfgrond gefilterd.

ALLEMAAL UNIEK

Door de verschillende invloeden per regio krijgen Schotse single malt whisky’s hun eigen karakteristieke rijke, complexe geuren en smaak. Denk hierbij aan gedroogd fruit, bloemen, honing, karamel, vanille, tabak, gember, hooi, cacao, noten, koffie, kruidnagel, nootmuskaat, laurier of kaneel.


Zelf proeven? Bekijk hier ons aanbod Schotse Single Malt Whisky's. Maar pas op! Als je er eenmaal aan begint, ben je voorlopig niet uit geproefd!

Bekijk hier het aanbod Schotse Single Malt Whisky's

Meer weten over de soorten Whisky?