Skip to main content

7 x onmisbare termen voor beginnende wijnproevers

7 x onmisbare termen voor beginnende wijnproevers

Iedereen heeft er wel één in z'n vriendenkring: de wijnliefhebber. Wordt er een fles opengetrokken, dan word je bestrooid met termen als “nogal wrang”, of “Aha, rood fruit!”. Heb je geen idee wat dit betekent, maar wel benieuwd waar dit nou over gaat? Hier vind je 7 onmisbare termen voor beginnende wijnproevers!

Alle wijnen bekijken

Twee ingeschonken glazen rode wijn

1 AROMA

Draai voorzichtig rondjes met  je glas en ruik kort en krachtig in het glas. Wat ruik je? Fruit, bloemen, kruiden of aarde? Dit zijn de aroma’s in de wijn. Wat je ruikt is vaak een persoonlijke associatie. Maar vaak heeft een druif wel een specifieke geur die te maken heeft met de druif of de productie.
 

2 TANNINE

Proef je een strakke, drogende smaak op je tong? Dan bevat deze wijn waarschijnlijk veel tannines. Tannine is een natuurlijk polyfenool, een element in planten. In het geval van wijn komt het uit de druivenschillen, steeltjes en pitten of uit nieuwe houten vaten waarin wijn rijpt. Omdat witte wijn zonder schillen vergist, heeft witte wijn niet die drogende smaak in de mond.

Man die ruikt aan een glas rode wijn met gesloten ogen

3 WRANG

Trekken je wangen naar binnen na een slok wijn? Krijg je een uitdrogend gevoel in je mond? Dan is de wijn wrang. De tannines van deze wijn zijn dan waarschijnlijk nog te jong. De wijn wordt in dit geval meestal zachter na enkele jaren rijping. Ook kan het zijn dat het een hele slechte oogst was met onrijpe druiven. Dan zullen de tannines helaas voor altijd ‘wrang’ blijven.  
 

4 BALANS

Zoetheid, zuurgraad, tannine, alcohol en body. Deze basiskenmerken identificeer je wanneer de wijn je smaakpapillen raakt. Je proeft een gebalanceerde wijn wanneer er een goede balans is tussen deze bovenstaande kenmerken.

Wijn proeven in 5 simpele stappen

5 BODY

De body van een wijn geeft de structuur van de wijn weer. Neem een slok en laat de wijn in het midden van je tong liggen. Hoe voelt de wijn in je mond? Is het zwaarder dan water? Dan heeft de wijn op z’n minst medium veel body. Zo heb je het over een wijn met weinig- of juist veel body. Zoetheid, zuurgraad, tannine en alcohol zijn van invloed op de body van een wijn.
 

6 ZWAAR

Als we praten over een zware wijn, dan wordt hier een wijn met veel alcohol en weinig zuur (of veel suiker). Ook kan het zijn dat de wijn veel tannine bevat. Je vindt het alcoholpercentage op het etiket, en je proeft het natuurlijk.

7 AFDRONK

Heb je een slok genomen (of net weer uitgespuugd)? Dan is dit de smaakindruk die je direct hierna hebt gekregen. Hoe langer en intenser je de smaak van de wijn proeft, hoe langer de afdronk en hoe beter de wijn.

KLAAR OM JE NIEUWE WOORDENSCHAT IN PRAKTIJK TE BRENGEN?

Zo. Plan dat etentje maar in, en strooien met die kennis! Meer weten over wijn en hoe je het proeft? Lees ook eens hoe je in 5 stappen wijn proeft als een pro, of waar je op moet letten als je wijn proeft in een restaurant.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.