Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij Mexicaanse gerechten?

Mexicaans gerecht
Mexicaans gerecht

Enchiladas, chili con carne, fajitas ... loopt het water je al in de mond? Een Mexicaanse avond wordt natuurlijk extra feestelijk met een drankje. En wie zegt dat je bij deze gerechten tequila moet schenken? Een goed glas wijn kan net zo smakelijk zijn! Daarom zetten wij de beste Mexicaanse wijn-spijs combinaties op een rijtje. Zo waan jij je even helemaal in Mexico.

Bekijk alle wijnen bij Mexicaanse gerechten

WIJN BIJ MEXICAANS IN HET KORT

Enchilada's  Pinot grigiomerlotprimitivogranacha
Fajita's Pinot grigio, merlot, primitivo, garnacha, carmenère
Chili con carne Carmenère, merlot, cabernet sauvignon
Guacamole Pinot grigio, chardonnaygrüner veltliner

WIJN BIJ ENCHILADAS

Deze wraps zijn een feestelijk genot van verschillende smaken en geuren. En goed nieuws: zowel witte wijnen als rode wijnen kunnen prima. Onze suggesties: 

  • Witte wijnen: zijn vooral heel lekker bij enchilada’s met kip. Kip heeft van nature een lichte smaak en gaat daarom goed samen met lichte, zachte, witte wijnen. Schenk bijvoorbeeld een pinot grigio in voor een feestelijke avond. 
  • Rode wijnen: smaken goed bij elke soort enchilada. Kies wel voor soepele, fruitige, rode wijnen om de uitgesproken smaak van chilipeper een beetje te blussen. Merlot uit Chili is een top keuze (om in Zuid-Amerikaanse sferen te blijven). Ben je meer van de wijnen uit de oude wijnwereld? Schenk dan een primitivo uit Italië of een garnacha uit Spanje bij je gerecht.

Wijn bij fajitas

De wijnen die je combineert met enchilada’s doen het ook goed bij fajita’s. Omdat dit gerecht vaak knapperige paprika’s bevat is carmenère ook nog een goede optie! In deze wijnen proef je namelijk ook tonen van paprika, waardoor de gerookte paprika’s in de fajitas extra tot hun recht komen.

WIJN BIJ CHILI CON CARNE

De combinatie van kruiden, tomaten, vlees en een saus die cacao bevat maakt chili con carne een populair en vooral smakelijk gerecht. Die intense smaak komt het best tot zijn recht met volle, rode wijnen uit Chili of Argentinië. En met de juiste wijnkeuze kun je verschillende ingrediënten in het gerecht extra benadrukken:

  • Komijn. Een, kruidige, carmenère uit Chili gaat goed samen met de kruidige tonen van komijn. Door deze wijn te schenken leg je namelijk de nadruk op deze kruidige elementen en zo komt de komijn extra tot zijn recht. 
  • Cacao. Wil je de cacao smaak van de saus meer benadrukken? Schenk dan een merlot. Een merlot bevat eveneens tonen van chocolade en accentueert daardoor de cacao smaak.  
  • Vlees. Het vlees element van de chili con carne gaat goed samen met een rode wijn. Vlees geeft een stevige structuur en smaak aan de chili con carne. Dit gerecht vraagt dan ook om een stevige wijn met veel tannines. De tannines worden namelijk soepel van smaak door de eiwitten van het vlees. Met een cabernet sauvignon behoud je de soepele smaak van de wijn en de stevige smaak van van het vlees. Zo geniet je optimaal van deze chili con carne. 
Chili con carne
Recept

Chili con carne met rundvlees

WIJN BIJ GUACAMOLE

Guacamole is de koning onder de Mexicaanse dip sauzen die bij bijna elk Mexicaans gerecht past! Daarom verdient deze dipsaus zijn eigen troon. De Mexicanen maken hun guacamole met avocado’s, jalapenos, limoen en koriander. En daar kunnen veel verschillende wijnen bij gedronken worden, afhankelijk van welke ingrediënten er worden toegevoegd en hoe erg deze ingrediënten gaan overheersen. 

Hieronder een kort overzicht: 

  • Avocado. Algemene goede keuzes bij avocado (wat natuurlijk hét steringredient is in guacamole) zijn pinot grigio of chardonnay. Dit zijn wijnen die goed aansluiten bij de subtiele, crème smaak van de avocado. 
  • Koriander. You love it or hate it! Verse koriander gaat goed samen met een grüner veltliner. 
  • Limoen. Fan van veel limoen in de guacamole? Als de limoen gaat overheersen kies je een wijn die flink wat zuur heeft zoals een riesling. Pinot grigio, het subtielere zusje met een licht zuurtje, sluit goed aan bij guacemole waar de limoen niet teveel overheerst.

MEER LEZEN OVER WIJN?

Zin gekregen in een lekkere wijn en spijs combinatie en benieuwd welke wijnen bij jou passen? Onze smaakprofielentest helpt je op weg! 

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.