Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

WIJN ALS EEN PRO


Je eigen wijnproeverij organiseren: hoe doe je dit?

Wijnflessen
Wijnflessen

Zijn jij en je vrienden ook zo dol op wijn? Organiseer dan eens je eigen wijnproeverij! Met goed gezelschap en een aantal lekkere wijnen ben je al een heel eind. En de proeverij zelf? Die leggen we je uit in een paar simpele stappen. Proost!

1. NODIG JE VRIENDEN UIT

Het allerbelangrijkste aan je wijnproeverij is natuurlijk goed gezelschap. Let wel even op het volgende:

Kennisniveau

Voorkennis is niet nodig, maar we handig. Geen kennis in de vriendenkring? Geen paniek! Lees hier meer over hoe je wijn proeft als een pro.

Hoeveel flessen?

Tijdens het proeven drink je verschillende wijnen in kleine porties. Reken ongeveer 1 fles per 10 tot 12 personen. Om een goede variatie aan wijn te kunnen klaarzetten, is het handig om met minstens 6 deelnemers te zijn. 

2. KIES EEN SPANNENDE WIJNCOMBINATIE

Want welke wijnen ga je proeven? Het is leuk om een thema te kiezen voor je wijnproeverij om zo samenhang te creëren. Heb je een beperkt budget? Vraag je gasten dan om allemaal een (verschillend) flesje wijn binnen dit thema mee te nemen. Zo ben je niet totaal blut na je wijnproeverij!

Glazen wijn
Glazen wijn

Geen inspiratie? Wat dacht je van deze thema's:

 • Land. Er zijn een groot aantal landen die wijnen produceren. Kijk eens naar het overzicht vanpopulairste wijnlanden
 • Regio. Ben jij echt een fan van wijnen uit een specifiek gebied? Ga hier dan voor! En dan is het direct leuk om hier een goed verhaal bij te hebben. 
 • Druif. Druivenrassen variëren enorm in smaak en kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een van de rode druiven zoals merlot of pinot noir. Lees hier mee roverde edele rode druiven
 • 1 druif in verschillende stijlen. Sommige druiven worden vaak als mengdruif gebruikt. Zo worden er meerdere soorten wijnen van deze druiven gemaakt. Ultiem voorbeeld: de grenache druif 

3. ZORG VOOR EEN LOGISCHE VOLGORDE

Flessen wijn
Flessen wijn

Zorg voor een logische volgorde tijdens je wijnproeverij. Zo haal je het maximale uit de smaak van je wijn! Over het algemeen gelden de onderstaande regels wanneer je de volgorde van je wijn kiest. Ga van:

 • Licht naar zwaar
 • Wit naar rood
 • Jong naar oud
 • Koud naar warm

4. ZET AL JE BENODIGDHEDEN OP TAFEL

Je wijn en je gezelschap heb je bij elkaar: Nu nog een grote eettafel om met z’n allen omheen te staan. Zet de wijn klaar en zorg dat je de volgende dingen op tafel hebt staan: 

 • Glazen. Zorg dat je wijnglazen groot genoeg zijn om de wijn in te kunnen walsen. Dit is namelijk een belangrijk aspect om de aroma’s vrij te laten komen! Lees dan nu meer over welke glazen je gebruikt voor welke wijn!
 • Een wit tafelkleed. Door het wit van het tafelkleed komen de kleuren van de wijnen extra goed uit de verf.
 • Karafje met water. Zo kan je even afblussen na elke slok en je smaak neutraliseren. Let er op dat dit water zonder koolzuur is!

 

6. ZET EEN SPUUGBAK GEREED

Een spuugbak (optioneel). Afhankelijk van het aantal wijnen dat je gaat drinken, kun je ervoor kiezen ze uit te spugen. Wellicht wat zonde, maar zo kan je wel meer wijnen proeven!

Blind proeven? Doe aluminiumfolie rond de flessen!

7. SERVEER LEKKERE HAPJES

Tijdens je wijnproeverij gaat het natuurlijk vooral om de wijn. Daarom is het slim om er niet al te veel eten bij te serveren. Zo focus je het beste op de smaak van de wijn. Mocht je het toch wel fijn vinden om wat te eten tussendoor, zet dan wat crackers of stukjes brood klaar voor tussendoor. Dit helpt trouwens ook goed in het neutraliseren van je smaakpapillen zodat je je volgende slok wijn weer extra goed proeft.

8. BEOORDEEL SAMEN DE WIJN

Er zijn online enorm veel proefformulieren voor wijn te vinden. Kies er een uit, print ze vooraf voor iedereen en leg ze klaar op tafel. Door de proeven kom je op de bevindingen. 

Mocht je het leuk vinden om blind te proeven, doe dan aluminiumfolie om de flessen heen en probeer te raden wat je proeft! Da’s pas een echte uitdaging.

Meer wijn?

Nu weet je he-le-maal hoe je je eigen wijnproeverij tot een succes maakt. Wil je meer leren over wijn? Hier vind je nog veel meer interessant leesvoer over wijn. Bijvoorbeeld welke wijn je waarbij drinkt. Super interessant én nuttig!

De grootste wijnlanden
De bekendste wijnsoorten

ZELF PROEVEN?

Probeer een proefpakket, of stel zelf een pakket samen uit met de wijnen uit ons assortiment!

Bekijk alle wijnen