Skip to main content

WIJN ALS EEN PRO


Je eigen wijnproeverij organiseren: hoe doe je dat?

Wijnflessen
Wijnflessen

Zijn jij en je vrienden ook zo dol op wijn? Organiseer dan eens je eigen wijnproeverij bij jou thuis! Met goed gezelschap en een aantal lekkere wijnen ben je al een heel eind. En de proeverij zelf? Die leggen we je uit in een paar simpele stappen. Proost!

image

1. ORGANISEER DE WIJNPROEVERIJ

Het allerbelangrijkste aan je wijnproeverij is natuurlijk goed gezelschap. Kun je niet bij elkaar komen? Daar zijn oplossingen voor! Zo ben je met Zoom, Skype of Google Hangouts. virtueel samen met je vrienden. Let wel even op het kennisniveau. Voorkennis is niet nodig, maar wel handig. Geen kennis in de vriendenkring? Geen paniek! Lees hier meer over hoe je wijn proeft als een pro.

2. KIES EEN WIJNTHEMA

Want welke wijnen ga je proeven? Het is leuk om een thema te kiezen voor je wijnproeverij om zo samenhang te creëren. Weet je zelf niet goed welke je moet kiezen? Laat iedereen uit de groep een wijn uitkiezen of ga voor een wijnbox. 

Glazen wijn
Glazen wijn

Geen inspiratie? Wat dacht je van deze thema's:

 • Land. Er zijn een groot aantal landen die wijnen produceren. Kijk eens naar ons overzicht van populairste wijnlanden en ontdek nieuwe wijnlanden!
 • Regio. Ben jij echt een fan van wijnen uit een specifieke streek? Ga dan hier voor! 
 • Druif. Druivenrassen variëren enorm in smaak en kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een van de rode druiven zoals merlot of pinot noir. Lees hier mee roverde edele rode druiven
 • 1 druif in verschillende stijlen. Sommige druiven worden vaak als mengdruif gebruikt. Daardoor kunnen er meerdere soorten wijnen van deze druiven worden gemaakt. Ultiem voorbeeld: de grenache druif 

3. COMBINEER WIJN EN HAPJES

Normaal gesproken zou je ongeveer 1 fles per 10 tot 12 personen rekenen. Om het voor jezelf behapbaar (en binnen budget) te houden: koop 2 flessen en varieer met hapjes. Zo heb je iedere keer een andere smaakbeleving met dezelfde wijn. Zo wordt je wijnproeverij eigenlijk meer een wijn spijs-proeverij. Wil je hier meer over weten? Lees dan alles over wijn en spijs en de de 6 basisregels van wijn en spijs.

Wil je toch wel meer verschillende wijnen proberen, maar heb je geen budget? Bekijk dan onze goedkope wijnen. Let wel op dat je dan niet te veel verschillende hapjes neerzet, want dan komt de smaak van de wijn minder naar voren. Hou het bij lichte hapjes in plaats van een zware maaltijd. Misschien een lekkere kaasplank? Wat simpel brood helpt je ook nog eens om je smaak weer te neutraliseren na een slok. Zo proef je de volgende nog beter! 

Flessen wijn
Flessen wijn

4. ZORG VOOR EEN LOGISCHE VOLGORDE

Zorg voor een logische volgorde tijdens je wijnproeverij. Zo haal je het maximale uit de smaak van je wijn! Over het algemeen gelden de onderstaande regels wanneer je de volgorde van je wijn kiest. Ga van:

 • Licht naar zwaar
 • Wit naar rood
 • Jong naar oud
 • Koud naar warm

5. ZET AL JE BENODIGDHEDEN OP TAFEL

Je wijn en je gezelschap heb je bij elkaar. Nu nog een tafel om alles op te zetten. Zet de wijn klaar en zorg dat je de volgende dingen op tafel hebt staan: 

 • Glazen. Zorg dat je wijnglazen groot genoeg zijn om de wijn in te kunnen walsen. Dit is namelijk een belangrijk aspect om de aroma’s vrij te laten komen! Lees meer over welke glazen je gebruikt voor welke wijn!
 • Een wit tafelkleed. Door het wit van het tafelkleed komen de kleuren van de wijnen extra goed uit de verf.
 • Karafje met water. Zo kan je even afblussen na elke slok en je smaak neutraliseren. Let er op dat dit water zonder koolzuur is!
 • Spuugbak. Wellicht vind je het wat zonde, maar zo kun je wel meer combinaties proeven.

 

Blind proeven? Doe aluminiumfolie rond de flessen!

6. BEOORDEEL SAMEN DE WIJN

Er zijn online enorm veel proefformulieren voor wijn te vinden. Vul de formulieren samen online in, of print ze zelf. 
Mocht je het leuk vinden om blind te proeven, doe dan aluminiumfolie om de flessen heen en probeer te raden welke wijn je proeft! Da’s pas een echte uitdaging.

Meer wijn?

Nu weet je he-le-maal hoe je je eigen wijnproeverij tot een succes maakt. Wil je meer leren over wijn? Op onze pagina's over wijn vind je nog veel meer interessant leesvoer over wijn. Bijvoorbeeld welke wijn je waarbij drinkt. Super interessant én nuttig!

De grootste wijnlanden
De bekendste wijnsoorten

ZELF PROEVEN?

Probeer een proefpakket, of stel zelf een pakket samen uit met de wijnen uit ons assortiment!

Bekijk alle wijnen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.