Skip to main content

Waar komt deze term vandaan?


“Anything but Chardonnay”

“Anything but Chardonnay”

Chardonnay heeft geen vlekkeloze geschiedenis: In de jaren 80 en 90 kwam de term Anything But Chardonnay (ABC) vaak ter sprake. Massaproductie van eenvoudige, zwaar met houtsnippers om smaak gebrachte chardonnay schaadde toen de naam van deze druif. Onterecht, want chardonnay zorgt voor de mooiste witte wijnen ter wereld! Waar komt de term Anything But Chardonnay nou precies uit voort? En waarom is hij vandaag de dag zo onterecht?

BEKIJK ALLE CHARDONNAYWIJNEN

TE UITGESPROKEN

In de 80’s en 90’s werd chardonnay vaak geassocieerd met een boterige, zeer volle en vanille-rijke smaak. Op z’n zachts gezegd: chardonnay was nogal een uitgesproken witte wijn. Chardonnay werd in die tijd veel gemaakt en niet iedereen nam het zo nauw met de kwaliteit. Eind 20e eeuw kwam dan ook de term Anything but chardonnay tot leven. Toen gold voor veel mensen; wat je me ook inschenkt, als het maar géén chardonnay is.

Benieuwd hoe je wijn eigenlijk proeft?

 

DEZELFDE DRUIF, BETERE WIJNEN

Chardonnay mag dan wel een veelbesproken verleden hebben, het is vandaag de dag de meest gedronken witte wijn wereldwijd. Anything but chardonnay is dan ook niet meer toepasbaar: wijnen van deze druif worden tegenwoordig namelijk in meerdere stijlen en van verschillende kwaliteit geproduceerd. De variatie in smaak van chardonnay is te verklaren door:

  • Het verschil in kwaliteit van de basiswijn
  • Verschil in productiemethoden: met rijping op het gistdepot, in houten vaten of juist op stalen tanks, Het gebruik van wel of geen houtsnippers voor meer aroma’s
  • Klimaat: warm weer zorgt voor meer alcohol en minder zuren, koud weer voor een hogere zuurgraad en vaak minder alcohol
  • De vaardigheden en stijl van de wijnmaker

De mooiste witte wijnen ter wereld, witte Bourgognes, worden allemaal van Chardonnay gemaakt. De dagen van "Anything but Chardonnay" zijn dus echt voorbij!

Het resultaat? 

De ene chardonnay is de andere niet. Van fris tot vol en van eenvoudig tot complex. Daarnaast worden de (volgens velen) allermooiste witte wijnen ter wereld - witte bourgognes - van chardonnay worden gemaakt! Denk aan de superfrisse, vaak niet houtgelagerde Chablis uit het noorden van de Bourgogne of de meer houtgelagerde, vollere chardonnay uit het zuiden van de Bourgogne (bijvoorbeeld Meursault). Deze witte bourgognes blijven het grote voorbeeld voor alle wijnmakers ter wereld. De boodschap is dus wel duidelijk: De term Anything but chardonnay is tegenwoordig zeker misplaatst!

WELKE STIJL KIES JIJ?

Ben jij nog niet zo’n chardonnay kenner en wil je een lekker glas van deze wijn proberen? Proef alles: van appel en citrus (uit koelere gebieden) tot ananas en mango (uit warmere gebieden). Grof gezegd vind je chardonnay in drie stijlen:

  • Romige chardonnay gerijpt op eikenhout: volle, romige wijnen met exotische fruitsmaken als rijpe ananas en mango. Het eikenhout zorgt ervoor dat de vanille en karamel tonen je tegemoet komen. Proberen? Kies bijvoorbeeld een Tokara Reserve Collection Chardonnay
  • Citrusachtige chardonnay zonder rijping op eikenhout: een frisse, witte wijn met bloemige tonen en geel fruit. Deze wijn heeft niet op eikenvaten gerijpt maar in stalen tanks. Proef de appel en mineralen terug in bijvoorbeeld de Brocard Vaucoupin Chablis 1er Cru 2016.
  • Mousserende chardonnay; blanc de blancs: wijn met bubbels die uitsluitend gemaakt is van chardonnay druiven. Nieuwschierig? Probeer de Valdivieso Sparkling Wine.

NOG NIET OVERTUIGD? DOE DE SMAAKPROFIELENTEST!

Met onze smaakprofielen kom je erachter welk type wijn het beste bij jouw persoonlijke voorkeur past. Doe de test of ga eens voor één van deze witte wijnen (die geen chardonnay zijn!):

Sauvignon Blanc

Smaakprofiel: Fresh Prince
Smaakt: Lekker fris met een zuurtje maar niet al teveel in your face. 
Probeer eens: Valdivieso Sauvignon Blanc

Riesling

Smaakprofiel: Fresh Hammer
Smaakt: fris met een klein zuurtje. Verwacht véél smaak en een hoge smaakintensiteit. 
Probeer eens: Riesling Federspiel

Viognier

Smaakprofiel: Big White
Smaakt: Net als sommige rijke chardonnay’s vol en zacht, maar dan net even anders met perzikachtige  smaken
Probeer eens: Arrogant Frog Viognier

Meer weten:

Lees eens verder over chardonnay of de andere populairste druivenrassen. Of kijk eens in onze shop, waar we meer dan 130 chardonnay’s aanbieden. Dit zijn onze populairste:

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.