Skip to main content

DE ZOETE WIJN UIT PORTUGAL


Alles over Port

Portflessen
Portflessen

Uit het warme en zonnige zuidwesten van Europa komt een bijzondere wijn die nergens anders ter wereld wordt gemaakt: de Portugese port. Port is een heerlijke, zoete versterkte wijn die in verschillende stijlen en kleuren wordt geproduceerd. Lees hier alles over portwijn!

image

PORT IN HET KORT

Port, ook wel portwijn of porto genoemd is een zoete en versterkte wijn uit Portugal met een alcoholpercentage van 18-20%. Door de zoete smaak wordt port voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken. Er zijn kortgezegd vijf soorten port te onderscheiden, namelijk ruby, tawny, rosé, witte- en vintage port.

Bekijk alle portwijnen

OORSPRONG

In Portugal werd al wijn verbouwd ver voor het jaar nul. Port ontstond pas later, in de 17e eeuw. Engeland raakte toen in een oorlog verwikkeld met Frankrijk, waardoor ze geen wijnen uit Frankrijk meer konden importeren. Hierdoor weken de Engelsen voor hun wijnimport uit naar Portugal. Het enige nadeel: De boottocht terug naar Engeland was lang. Hierdoor bedorven veel wijnen onderweg. Als oplossing voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de vaten met wijn, wat ervoor zorgde dat de smaak van de wijnen behouden bleef. Zo bleef de wijn langer goed. Later voegde men de wijnalcohol al tijdens het vergistingsproces toe en ontstond de lekkere zoete smaak van port zoals wij hem kennen!

Alles over de geschiedenis van Port

ALLEEN UIT PORTUGAL

Port mag in de EU alleen zo genoemd worden wanneer het daadwerkelijk afkomstig is uit Portugal. De herkomst van deze wijn ligt in de Douro, de oudste wijnstreek van Portugal. Het succes van Douro als wijngebied komt met name door zijn specifieke grondsoorten (leisteen en graniet). Deze houden namelijk goed warmte vast. Dit, in combinatie met het hete klimaat en de schittering van de Douro, zorgt ervoor dat de druiven in het gebied heel goed rijp kunnen worden, wat zorgt voor volle smaken in de port.

Alles over wijnland Portugal

DE BESTE INHEEMSE DRUIVEN

Druivenrassen spelen een belangrijke rol in de unieke smaak van portwijn. Sinds 1940 is namelijk vastgesteld dat port enkel gemaakt mag worden van (een combinatie van) inheemse Portugese druivenrassen. En dat zijn er nogal wat: Er worden officieel meer dan 52 druivenrassen gebruikt voor het maken van port. Bekende soorten zijn onder andere: de touriga franca, touriga nacional, tinta roriz (tempranillo) en de tinta barroca.

PRODUCTIE: STAMPEN EN GISTEN

Oorspronkelijk werden druiven gefermenteerd in grote, lage bakken. Mensen stampten dan op de druiven om ze te kneuzen zonder de pitten te beschadigen. Tegenwoordig wordt dit gedaan door machines die een soort rubberen voetjes hebben. Zo kan er veel meer port gemaakt worden zonder dat alle druivenstampers aanwezig moeten zijn.

Gisting stoppen met wijnalcohol

Nadat de druiven enige tijd hebben vergist, wordt er wijnalcohol toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de gisting van de jonge portwijn al stopt voordat alle suiker is omgezet in alcohol. Daardoor blijft er een hoger suikergehalte over, dit zorgt voor de karakteristieke zoete smaak. 

Hoewel we vooral denken aan een donkerrood drankje, vind je port in meerdere soorten en smaken!

VIJF UNIEKE SOORTEN

Iedere soort port heeft een andere kleur, smaak en tijd op de fles:

Ruby port (rode port) Tawny port Rosé port Witte port Vintage port
Young ruby is de bekendste en meest gedronken port. Na het persen en gisten wordt ruby port twee tot drie jaar in (stalen) tanks opgeslagen. Daarna rijpt deze verder op de fles. Zo blijft de smaak fruitig. Rijpt op houten vaten 3 tot 7 jaar en wordt daardoor lichter van kleur. Hier dankt deze port de naam tawny (taan) aan. Taankleur is een licht tot middelmatig donkerbruine tint. Ook zijn er tawny ports van 10, 20, 30 of 40 jaar. Pas sinds 2009 erkent Portugal rosé port wettelijk als een officiële portsoort. Deze port vergist minder lang, hierdoor heeft hij een frissere smaak en blijft ‘ie rozig van kleur. Wordt gemaakt van puur en alleen witte druiven. Witte port moet minimaal drie jaar op vaten rijpen en heeft een frisse smaak. Vintage port staat voor kwaliteit: Vintage port (bijvoorbeeld Dow's port) wordt alleen in zeer goede oogstjaren gemaakt van de beste druiven. De port kan zich tientallen jaren ontwikkelen op de fles.
 • Kleur: diep rood
 • Smaakt naar: bramen, kaneel, chocolade
 • Serveertemperatuur: 16°C (net onder kamertemperatuur)
 • Kleur: taan (bruinig)
 • Smaakt naar: karamel, framboos, noot-achtig, kaneel
 • Serveertemperatuur: 10-14°C (koel)
 • Kleur: rozig en licht van kleur
 • Smaakt naar: aardbei, framboos, cranberry saus, karamel
 • Serveertemperatuur: 4°C (ijskoud)
 • Kleur: licht als witte wijn
 • Smaakt naar: abrikoos, citrus, geroosterde noten
 • Serveertemperatuur: 6-10°C (koud)
 • Kleur: donker, paars
 • Smaakt naar: bramen, kaneel, chocolade
 • Serveertemperatuur: 16°C (net onder kamertemperatuur)
Bekijk nu alle port

Een populaire manier om ruby port te drinken bij een zomerse maaltijd is on the rocks met een schijfje limoen.

WAAR DRINK JE PORT BIJ?

Port wordt voornamelijk als aperitief, digestief of dessertwijn gedronken.

De zoete smaak van port smaakt goed bij onder andere:

MEER WETEN OVER PORT EN WIJN?

Heb je inmiddels al zin gekregen in een glaasje port? We hebben meer dan 90 soorten port in onze webshop! Voor meer port inspiratie, probeer eens een port-tonic cocktail of maak eens een heerlijke uiensoep met ruby port Of ga de diepte in en lees alles over rode of witte port.

Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.