Skip to main content

Ontdek wijn


Biodynamische wijnen

biodynamische wijngaard
biodynamische wijngaard

Biodynamische wijnen zijn in opkomst. Bio-wat? Dit zijn wijnen die met nog net wat strengere regels geproduceerd worden dan biologische. Benieuwd wanneer een wijn als biodynamisch door het leven mag gaan? Wij vertellen het je!

BEKIJK ALLE BIODYNAMISCHE WIJNEN

WAT IS BIODYNAMISCHE WIJN?

Biodynamische wijnbouw is niet hetzelfde als biologische wijnbouw, al zijn er wel veel overeenkomsten. Sommige uitgangspunten zijn hetzelfde: er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Daarnaast wordt een gezonde bodem als basis gezien voor de kracht en gezonde groei van de wijnranken.

Goede zorg voor de aarde

Toch gaan biodynamici nog een stap verder: Omdat de vruchtbaarheid van de aarde afneemt, moet je de aarde genezen en zo gezond maken dat alles wat er op groeit zichzelf kan beschermen tegen ziektes. Om de bodem en de wijnrank die daarop groeit zo gezond en vruchtbaar mogelijk te maken, kun je er bepaalde stoffen aan toevoegen. Daar worden homeopathische kruidenmengsels voor gebruikt die de groei bevorderen en positieve krachten in de bodem brengen. Die kruidenmengsels zijn gemaakt volgens vaak heel oude recepten.

Kosmische krachten

Daarnaast maakt de biodynamische wijnboer gebruik van zogenaamde kosmische krachten. De oogst- en snoeiwerkzaamheden worden bijvoorbeeld aangepast aan de zon- en maanstanden. Beetje zweverig? Misschien wel. Maar we kunnen niet ontkennen dat veel biodynamisch werkende wijnboeren prachtige wijnen maken! De duurste wijn ter wereld bijvoorbeeld, Bourgogne van Domaine de la Romanée-Conti (enkele duizenden euro’s per fles!), is biodynamisch.

De oorsprong: Rudolph Steiner

De biodynamische praktijk is gebaseerd op het werk van de Oostenrijkse antroposoof Rudolph Steiner (1861-1925). De Duitse Maria Thun heeft na zijn dood met een groep Nederlandse en Duitse volgelingen van Steiner de methode van biodynamische landbouw ontwikkeld.

DE REGELS VAN BIODYNAMISCHE WIJNBOUW

Een wijn mag niet zomaar als biodynamisch door het leven gaan. Alleen als de wijnboer in bezit is van de licentie van Demeter mag dat wel! In deze licentie zijn de standaarden voor de biodynamische wijnbouw vastgelegd. Wijnboeren moeten aan de volgende eisen voldoen:

  •      Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is verboden.
  •      Alleen biologische mest en 100% biologische veevoeding is toegestaan.
  •      De wijnboeren moeten de biodiversiteit tussen de planten, dieren, bodem en  mensen stimuleren
  • ·    Het toevoegen van andere smaakstoffen dan kruiden, pure extracten en specerijen is verboden.

HOE PROEFT DAT?

Puur! De bodem van de wijn is natuurlijk niet behandeld met chemische bestrijdingsmiddelen en de druiven zijn gegroeid in een écht natuurlijk habitat. Kortom, de wijnen zijn zo natuurvriendelijk mogelijk geproduceerd en dat smaakt natuurlijk extra lekker tijdens het drinken!

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN BIODYNAMISCH EN BIOLOGISCHE WIJN?

Biologische wijnen biologische wijn moeten biologische druiven bevatten. Bij het verbouwen van deze druiven worden geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen schimmels en ongedierte. Klinkt logisch toch?

Biodynamische wijnboeren gaan dus nog een stapje verder: zij werken met net wat andere (en extra) principes in hun wijnbouw. Denk aan het gebruik van speciale kruidenmengsels en het werken met een biodynamische kalender.

Biodynamische wijnen zijn altijd biologisch. Je herkent ze omdat ze naast het EKO keurmerk ook het Demeter keurmerk bevatten.

SOORTGELIJKE WIJNEN

Biologische wijnen zijn dus aardig vergelijkbaar met biodynamische wijnen. Toch nog op zoek naar iets anders? Kijk dan eens naar natuurwijnen! Die zijn biologisch of biodynamisch en voldoen daarnaast ook aan andere eisen. Deze wijnen zijn met minimale interventie van de wijnmaker gemaakt.


MEER LEZEN OVER WIJN?

Lees hier alles over de populairste wijnsoorten en de bekendste wijnlanden. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen? Lees hier meer over deze rode druiven of witte druiven. Ben je benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe onze smaakprofielentest en ontdek direct jouw favoriete rode én witte wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.