Skip to main content

Alles over


Grand Cru

Fles wijn
Fles wijn

Misschien heb je de term Grand Cru wel eens voorbij zien komen op het etiket van een fles wijn. Maar wat betekent dit eigenlijk? Na het lezen van deze pagina snap jij wat Grand Cru is, wanneer deze benaming gebruikt mag worden en wat dit betekent voor de kwaliteit van de wijn. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Wat betekent Grand Cru?

De term Grand Cru wordt gebruikt voor wijnen uit kwaliteits wijngaarden en betekent in de wijnbouw ‘grote oogst’. Het woord ‘groot’ heeft hier niets te maken met de kwantiteit, maar juist met de kwaliteit van de oogst. Grand Cru verwijst naar wijnen uit betere en superieure wijngaarden. Zó, nu snap ik het zou je misschien denken, maar het ligt toch net iets ingewikkelder. 

De beoordeling van een Grand Cru

De beoordeling van een Grand Cru

Je hebt gelezen dat de term Grand Cru wordt gebruik voor wijnen die komen uit wijngaarden van de beste kwaliteit. Deze wijnen komen voornamelijk uit de Franse wijnstreken: Bourgogne en Bordeaux. Daar is het gebruikelijk dat de wijngaard een Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) heeft, oftewel een kwaliteitscontrole. Hierbij wordt de wijn beoordeeld volgens bepaalde richtlijnen. Denk aan de methode die gebruikt wordt voor het verbouwen van wijn, de plaats van oorsprong en de druivenrassen die zijn toegestaan.

Het gebruik van de term Grand Cru in verschillende gebieden

Grand Cru is een streng beschermde term, waar toch een ‘maar’ aan hangt. De titel Grand Cru wordt in verschillende gebieden gebruikt, met overal net een andere betekenis. 

Grand Cru classificaties in de Bourgogne

In de Bourgogne krijgt alleen wijn van de allerbeste wijngaarden de titel Grand Cru. Deze wijnstreek kent vier herkomstbenamingen, namelijk:

  • Grand cru
  • Premier Cru
  • Villages
  • Bourgogne/Régionale 

Een Premier Cru is de op één na hoogste classificatie als het gaat om kwaliteitsaanduiding. Op het etiket staat dan de naam van de desbetreffende wijngaard met eronder: ‘premier cru’. Wijn van deze wijngaarden is complexer én intenser dan wijn met een gemeentelijke herkomstbenaming (villages). Vaak hebben deze wijnen, net als de Grand Cru’s ook houtrijping gehad. Heb je toevallig een Premier Cru waar de wijngaard niet op staat vermeldt? De druiven voor deze wijn komen van verschillende wijngaarden die allemaal een ‘premier crus’ kwalificatie hebben. Wist je dat er ongeveer 335 Premier Cru wijngaarden zijn? Deze heerlijke Les Gréves is bijvoorbeeld één van de bekendste Premiers Crus van Beaune. 

Een leuk feitje over de Villages wijnen is dat ook hier op het etiket de wijngaard vermeldt mag worden. Eigenlijk is dit alleen bedoeld voor Grand Crus en Premier Crus. Maar zolang de gemeente groter wordt vermeldt dan de wijngaard zelf, is dat oke! De Villages wijnen komen van druiven uit die specifieke gemeenten. In totaal mogen er 44 gemeenten hun gemeentenaam op de fles zetten, al deze gemeenten hebben een eigen appellation. Een voorbeeld is de gemeente Santenay.

De laatste groep wordt gebruikt voor wijnen uit de regio, vandaar de classificatie ‘Regionale’. Al staat deze groep helemaal onderaan, wilt dat niet zeggen dat de kwaliteit niet goed is van deze wijnen. De Joseph Drouhin Bourgogne Chardonnay is bijvoorbeeld een heerlijke wijn die hoog wordt beoordeeld door Harold Hamersma.

Grand Cru classificaties in Bordeaux

In 1855 heeft Napoleon III gevraagd of iedere wijnregio een classificatie wilde oprichten. Er zijn twee Grand Cru Classificaties in Bordeaux. De meest bekende is de Grand Cru Classificatie voor de Médoc, Graves en Sauternes wijnen uit 1855. Bij deze zijn de Grand Cru’s op vijf niveaus ingedeeld. De beste wijnen vallen in de groep: Premier Grand Cru Classé. In deze streken zijn er specifieke categorieën voor zowel witte als rode wijnen. 

De tweede Grand Cru classificatie in Bordeaux is de classificatie van Saint-Émilion. Vanaf 1954 is het institut national des appellations d’origine (INAO) begonnen met de classificatie voor deze appellatie. Iedere tien jaar wordt deze classificatie herzien. Sinds 1954 zijn er zes classificaties vastgesteld. In de classificatie van 2012 staan 82 landgoederen: 64 Grands Crus classés en 18 Premiers Grands Crus classés.

Grand Cru wijnen kopen

Ben je benieuwd geworden naar een wijn met een Grand Cru classificatie? Bij Gall vind je de mooiste Grand Cru wijn van de allerbeste wijnhuizen. Bijvoorbeeld deze mooie Grand Cru: Clos De Vougeot uit 2018, deze wijn komt van het wijnhuis Domaine de la Vougeraie. Dit is één van de allerbeste wijnhuizen uit de Bourgogne.


Meer weten?

In de ontdek sectie vind je alle informatie die je nodig hebt voor het worden van een echte wijnkenner. Je leest daar bijvoorbeeld over de geschiedenis van de wijn, maar ook alles over de meest populaire druiven! Lees ook de onderstaande artikelen voor meer wijninspiratie! Ontdek meer pagina’s: