Skip to main content

Hoe verwijder je


Hoe verwijder je een rode wijnvlek?

Rode wijn
Rode wijn

Je kent het wel: lekker tafelen, een enthousiast verhaal... En voor je het weet zit er meer rode wijn in je tafelkleed en op je kleding dan in je glas. Geen paniek, kan gebeuren! Maar hoe verwijder je een rode wijnvlek zonder een dure stomerijrekening? Wij leggen het je uit in 5 simpele stappen.

DIT HEB JE NODIG:

Zout
Zout
 • Een paar eetlepels zout (hoe groter de vlek, hoe meer zout!)
 • Schone doek
 • Kokend water
 • Optioneel: een kom en elastiek

ZO VERWIJDER JE EEN RODE WIJNVLEK:

1. Dep met een vochtige doek

Met een schone vochtige doek dep je de overtollige wijn van de vlek. Let erop dat je niet wrijft, dat zorgt er juist voor dat de vlek hardnekkiger wordt.

2. Trek het oppervlak met de vlek strak

Heb je een kom? Span de stof dan over de kom zodat je makkelijker bij de vlek komt. Heb je ook een elastiek? Handig, zo blijft de stof om de kom gespannen. Strakgespannen boven de gootsteen is trouwens een prima alternatief.

3. Strooi zout over de wijnvlek

En veel zout! Laat dit ca. 5 minuten intrekken zodat het zout de rode wijn helemaal kan absorberen. Tip: hoe sneller je na het morsen het zout strooit, hoe makkelijker de vlek verdwijnt.

4. Giet kokend water over de vlek

Schenk het water voorzichtig over de wijnvlek van zo’n 20 cm hoogte (ongeveer). Door de afstand heeft het water meer kracht om de vlek weg te spoelen.

5. Stop je kledingstuk of tafelkleed in de wasmachine

Doe er wat wasmiddel bij en zet de wasmachine op de intensieve (hete) stand. Wie had het nog over die wijnvlek?

Mis nooit meer een actie met de Gall & Gall nieuwsbrief

Wil jij de lekkerste dranken en de meest originele cadeau's voor de beste prijzen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang iedere week de scherpste aanbiedingen. Bij jouw eerste inschrijving ontvang je ook nog eens 10% korting op je aankoop.

NOG MEER RODE WIJNVLEKKEN...

Rode wijn
Rode wijn

Vlek in delicate stof

Kokend water kan te heftig zijn voor je kleding; als het bijvoorbeeld een fijne stof is. Gelukkig hoef je niet altijd kokend water te gebruiken. Probeer het alternatief: witte wijn azijn. Wij leggen je graag in vier simpele stappen uit hoe je met witte wijn azijn en zout ook de vlek uit kleding krijgt. 

 1. Giet witte wijn azijn over de vlek en bestrooi de vlek met zout
 2. Laat het even intrekken
 3. Haal het overtollige zout van je vlek en wrijf het in met vlekverwijderaar
 4. Gooi in de wasmachine

Rode wijn over je vloerkleed

Een vloerkleed kan natuurlijk niet in de wasmachine, maar gelukkig is er wel een manier om een rode wijnvlek uit je vloerkleed te verwijderen: 

 1. Strooi eerst een ruime hoeveelheid zout over de vlek
 2. Geef het zout een tijdje om de rode wijn te absorberen 
 3. Zuig het zout met een stofzuiger van je tapijt

Rode wijnvlek opgedroogd

Zout helpt helaas niet meer wanneer de vlek is opgedroogd, maar geen paniek! Het is wat lastiger, maar met wasmiddel en bleek (let op: alleen bij witte stoffen!) kom je een heel eind. Wrijf van beide middelen tegelijkertijd dezelfde hoeveelheid in je vlek, laat het een paar minuten intrekken en stop het kledingstuk in de wasmachine. 

GENIETEN ZONDER VLEKKEN

Als echte wijngenieter neem je die vlekken natuurlijk gewoon voor lief. Maar we begrijpen dat het soms net te riskant is (lees: nieuwe witte trui). Gelukkig vlekt witte wijn en champagne niet. Of wat dacht je van rosé wijn?  Genoeg alternatieven als je het zekere voor het onzekere wilt nemen! Of gebruik het conserveringssysteem van Coravin. Zo kun je de wijn inschenken, zonder de kurk of dop te verwijderen. Alle beetjes helpen toch?
Bekijk alle wijnen

MEER LEZEN OVER WIJN?

Na het lezen van bovenstaande tips heb je die wijnvlek natuurlijk in no time verwijderd. Maar er valt nog veel meer te ontdekken over wijn! Ontdek bijvoorbeeld wat jouw wijn smaakprofiel eigenlijk is. Of lees eens over alle wijnlandende populairste wijnsoorten óf over hoe je wijn nou eigenlijk het beste proeft

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.