Skip to main content
Je bent hier:

Welke is beter?


Kurk vs. schroefdop

Kurken

Nog niet eens zo heel lang geleden stond een schroefdop op een fles wijn gelijk aan goedkope wijn. Dat is tegenwoordig wel anders! Maar wat is nu beter? Een kurk dop of schroefdop? Beide soorten zijn heel goed in staat om wijnflessen af te sluiten. Wij zetten de verschillen, voor- en nadelen op een rij!

Met of zonder kurk. Bekijk al onze wijnen

KURK DOP ONDER DE LOEP

Kurk wordt al eeuwen lang gebruikt om flessen af te sluiten. De echte doorbraak van de kurk kwam in de 17e eeuw; vanaf dat moment werden glazen flessen met dit natuurlijke materiaal afgesloten. Maar hoe staat het er nu mee?

Voordelen van kurk

  • Goed voor langdurige rijping op fles: kurk laat namelijk 1 mg zuurstof door per jaar. Dit is precies genoeg om de wijn te laten rijpen waardoor hij nieuwe smaken ontwikkelt.

  • Duurzaam materiaal: kurk is 100% natuurlijk en ook nog eens recyclebaar.

Capsule Snijder 1ST.

Nadelen van kurk

  • Kurk is duur: het natuurlijke materiaal is niet in massa te produceren. En hoe schaarser een product, hoe duurder dit is.
  • Schaars verkrijgbaar: er zijn niet veel landen waar kurkeiken groeien. Portugal, Spanje, Italië, Marokko en Algerije produceren het meeste kurk.
  • Kurkeiken groeien niet eeuwig door: de meeste bomen worden zo’n 200 tot 250 jaar oud. Een eik kan maar om de 9 jaar ‘geschild’ worden. 
  • Slechte kurk: wijn met kurk is vervelend! Dit betekent dat de kurk besmet is met een bacterie die de wijn muf laat ruiken en smaken.  

Kurkentrekker Deluxe 1ST.

Het gevreesde 'wijn met kurk' scenario komt slechts in 1% tot 15% van de met kurk afgesloten wijnen voor. Er drijft dan geen stukje kurk in de wijn, maar de wijn smaakt naar krant of een muffe kelder.

DE SCHROEFDOP ALS ALTERNATIEF?

Schroefdoppen worden pas gebruikt sinds 1964. Deze dop ontstond toen de kurk kwaliteit in de jaren ‘80 steeds slechter werd. Inmiddels is het geen vreemd beeld meer om wijnflessen met schroefdop te zien. Hieronder de voor- en nadelen van de schroefdop op een rijtje:

Voordelen van de schroefdop:

  • Goedkoper alternatief: schroefdoppen kunnen tot wel 2 tot 3 keer goedkoper zijn dan kurken.
  • Makkelijk open te maken: no more need for die goede ouwe kurkentrekker.
  • Geen kurk in de fles: en dan hebben we het dus nog steeds over die muffe geur en smaak van de wijn.
  • Prima geschikt voor wijnen die niet meer dan 5 jaar hoeven te rijpen. 
  • Er worden nu ook schroefdoppen gemaakt die precies de juiste hoeveelheid zuurstof kunnen doorlaten om flessen langer te laten rijpen.
ZO HERKEN JE OF JE WIJN NOG GOED IS

Nadelen van de schroefdop:

  • No air: sommige schroefdoppen kunnen helaas niet ‘ademen’. Dus de meeste schroefdoppen zijn alleen geschikt voor wijnen die nu of over maximaal vijf jaar op dronk zijn. (de meeste!)
  • Imagoprobleem: de schroefdop wordt, onterecht, nog steeds geassocieerd met goedkope wijn.
  • Niet zo duurzaam: het materiaal gebruikt voor deze doppen vernieuwt zichzelf niet net als bij kurk. 
  • Niet afbreekbaar: het materiaal is niet af te breken maar gelukkig wel te recyclen.

Naast de metalen of plastic schroefdoppen zijn er ook nog 'nepkurken' gemaakt van o.a. kunststof. Kunststofkurken hebben dezelfde voordelen als schroefdoppen.