Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Groot Constantia

Groot Constantia

We noemen Zuid-Afrika een nieuw wijnland, maar eigenlijk is dat onzin. Er wordt al eeuwen wijn van uitzonderlijke klasse gemaakt. Zuid-Afrika is vanaf de jaren negentig in Nederland populair geworden doordat de wijnen lekker en opvallend voordelig zijn. Dat laatste heeft Zuid-Afrika een tijdlang een ‘goedkoop’ imago gegeven. Gelukkig is in Nederland nu wel bekend dat sommige Zuid-Afrikaanse wijnen wat niveau betreft vergelijkbaar zijn met de topwijnen uit Europa.

Bekijk alle wijnen van groot constantia

Op Groot Constantia werden in het begin van de negentiende eeuw al geweldige wijnen gemaakt. Dat was dus voordat ooit iemand van een Grand Cru uit Bordeaux had gehoord, want  die bestaan pas sinds 1855. Niemand minder dan Napoleon Bonaparte liet de wijnen van Groot Constantia tussen 1815 en 1821 naar St. Helena, zijn verbanningsoord, verschepen. Zo’n nieuw wijnland is Zuid-Afrika dus niet, ook niet als het om kwaliteit gaat!

Hollandse start

Hollandse start

‘Constantia’, zoals het landgoed eerst heette, werd aan het eind van de zeventiendeeeuw opgericht door Simon van der Stel. Deze Hollandse gouverneur was een ervaren wijnbouwer die al jaren druiven had verbouwd op zijn landgoed in Muiderbergh. In 1709 produceerde Van der Stel op Constantia 5.603 liter wijn van 70.000 wijnstokken. Na zijn overlijden in 1712 werd het landgoed onder de kinderen verdeeld in drie kleinere domeinen: Bergvliet, Klein Constantia en Groot Constantia, en later in delen verkocht. De familie Cloete heeft van Groot Constantia een wijnhuis met – toen al – internationale reputatie gemaakt. Het domein is sinds 1973  eigendom van de Groot Constantia Trust die zich over dit Nationaal Historisch Erfgoed ontfermt.

Schiereiland

Groot Constantia ligt in het district Cape Point, op het schiereiland ten zuiden van Kaapstad. De kelders zijn omgeven door wijngaarden die grotendeels op de Constantia Berg liggen, een uitloper van de Tafelberg. De streek is omgeven door water: in het westen False Bay en in het oosten Hout Bay. De verkoelende invloed vanuit zee zorgt ervoor dat hier frisse, elegante wijnen van de sauvignon blanc kunnen worden gemaakt.

Wijngaard Groot Constantia
Wijngaard Groot Constantia

Groen en glooiend

Constantia heeft als wijnstreek een lange historie, maar is in vergelijking met andere wijngebieden klein. Veel wijngaarden hebben plaatsgemaakt voor villawijken. Het klimaat en de natuur op het schiereiland zijn namelijk zo aangenaam dat veel Capetonians vanuit de stad naar dit groene, glooiende gebied zijn getrokken.Groot Constantia is nog een van de grote, eeuwenoude wijndomeinen in de streek.

TYPISCH ZUID-AFRIKA

“Groot Constantia’s Sauvignon Blanc vind ik fantastisch. Typisch Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika. Hij zit vol passievrucht en groene kruiden, is droog en strak zonder een moment schraal te worden. Het is de rijke stijl in combinatie met de frisheid die mij zo aanspreekt. Hij is zachter dan Franse Sauvignons, maar de aroma’s zijn weer minder uitgesproken dan die van Nieuw-Zeelandse wijnen. Daardoor verveelt hij nooit. Kortom: een superwijn!”

VEEL VERSCHILLENDE DRUIVEN

Groot Constantia beslaat momenteel 165 hectare. 90 hectare daarvan is beplant met druiven. Er zijn verschillende rassen aangeplant en sommige worden met elkaar in een blend verwerkt. De Groot Constantia Rood bestaat uit maar liefst zes soorten druiven: shiraz, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec en pinotage.

IN DE BUURT?

Groot Constantia is zeven dagen per week open voor bezoek. Er zijn verschillende musea en restaurants en er worden dagelijks rondleidingen en wijnproeverijen gehouden. Interesse? Op Groot Constantia vind je meer informatie. 


MEER LEREN OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.

Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.