Skip to main content

Sommelier in spé


Kijken naar wijn: Hoe en waarom?

Kijken naar wijn: Hoe en waarom?

Je hebt rode wijn, witte wijn en rosé. Dat ziet iedereen. Maar wist je dat je ook kunt zien of je een oude of jonge wijn proeft? Kijken is een belangrijke stap bij het wijnproeven, Wij leggen je uit hoe je als kenner met 1 blik (of meer) je wijn keurt!

Leer wijnproeven in 5 stappen

Zo kijk je naar wijn als je proeft

Een glas gevuld met rode wijn

Kijk je op 3 verschillende manieren naar je wijn. Kijk je:

  1. Recht in je glas (van de bovenkant) voor de kleurintensiteit. Dit kan je iets vertellen over de 'smaakintensiteit' en het druivenras.
  2. Schuin tegen een neutrale achtergrond: om te zien hoe helder de wijn is. Een wijn kan ook troebel zijn omdat deze bijvoorbeeld niet gefilterd is door de wijnmaker.
  3. Nadat je je wijn gewalst hebt. De viscositeit (kleverigheid van de wijn) kan je iets vertellen over de hoeveelheid alcohol en/of suiker in de wijn. 

Wat is viscositeit precies?

Als je wijn walst zie je dat de ene wijn stroperiger dan de andere terugstroomt in het glas. Denk aan limonadesiroop. Dat stroperige noemen wijnkenners viscositeit of tranen van wijn.

Waarom is dit interessant? Aan de mate van de stroperigheid weet je hoeveel alcohol er in je wijn zit. Want hoe dikker de tranen, hoe meer alcohol.

MIJN WIJN IS TROEBEL. IS DAT SLECHT?

Een troebele wijn kan betekenen dat de wijn niet goed gefilterd is. Maar dat is niet altijd 'fout'. Er zijn tegenwoordig veel wijnmakers die hun wijn expres niet filteren omdat ze van mening zijn dat niet alleen de gistrestanten eruit gefilterd worden, maar ook een gedeelte van de smaak. Soms is het gewoon wat rondzwevend bezinksel. Dit zijn wijndeeltjes die door rijping zijn ontstaan. Hoe ouder de wijn, hoe meer kans op bezinksel.

Een glas vol bezinksel is trouwens niet aan te raden (erg bitter), maar een klein beetje beïnvloedt de smaak van je wijn niet.

Hoe zie ik of mijn wijn nog goed is?

Hoe zie ik of mijn wijn nog goed is?

Wijn die langer openstaat of zijn beste tijd heeft gehad krijgt een bruine tint. Zowel witte als rode wijn. Je hoeft de wijn niet direct weg te gooien, maar een wijn die te lang open staat verliest veel smaak.

NA KIJKEN KOMT RUIKEN

Je hebt je glas bekeken en niks raars gezien? Mooi, dan stop je je neus diep in het glas en ruik je kort en krachtig. En wat je allemaal kunt ruiken, dat lees je in het volgende artikel over de geuren van wijn.

Meer leren over wijn?

Ontdek alles over wijn en wordt een echte kenner!

De grootste druivenrassen
> De populaire wijnlanden
Hoe verwijder je een rode wijnvlek?

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.