Skip to main content

Zon op de bol en glas in het hand:


Zomerwijnen

Zomerwijnen
Zomerwijnen

Zon op het gezicht, stijgende temperaturen en lange, zwoele zomeravonden... Dat alles vraagt natuurlijk om een goed glas wijn! Maar wist je al dat door de stijging in temperatuur onze smaak verandert? Veel mensen hebben in de zomer dus meer behoefte aan frissere, lichtere wijnen. Wil je weten wat nou echt lekkere zomerwijnen zijn? Lees dan snel verder!

Bekijk alle wijnen

ZOMERWIJN IN HET KORT

Zomerwijn klinkt als een breed begrip. Daarom geven we je vast een overzicht met de belangrijkste kenmerken:

  • Fris en droog: zoete en houtgerijpte wijnen hebben vaak een vollere, zwaardere smaak kies daarom voor frisse, droge wijnen voor die optimale verfrissing! 
  • Licht: hoe meer alcohol, hoe zwaarder de wijn overkomt. Ga daarom voor lichte wijnen 
  • Geschikt om te koelen: warme avonden vragen natuurlijk om gekoelde wijn! 
  • Passend bij zomerse gerechten: denk bijvoorbeeld aan een frisse salade of BBQ- gerechten 

MET DEZE DRUIVEN ZIT JE ALTIJD GOED

Welke wijnen passen in dit lijstje van zomerwijnen? Kies wijnen van de volgende drie druiven en je zit altijd goed:

  • Sauvignon blanc: ga voor sauvignon blanc wijnen uit de Gascogne. De wat? Deze wijnstreek in zuidwest Frankrijk is nog niet zo bekend onder wijndrinkers, geheel onterecht. Wijnen uit deze streek zijn namelijk vaak de perfecte combinatie van fris -met tonen van passievruchten- en strak droog. Optimaal genieten dus! 
  • Picpoul blanc: deze druiven worden gebruikt voor Picpoul de Pinet wijnen en komen alleen in de Languedoc voor. Door de natuurlijk aanwezige zuurgraad is de wijn lekker licht en fris van smaak met tonen van limoen. Probeer eens met zilte vis voor het ultieme zomergevoel! 
  • Vinho verde: letterlijk betekent vinho verde ‘groene wijn’. De naam slaat niet zozeer op de kleur van de wijn (die kan lichtgroen en bijvoorbeeld ook rood zijn), maar meer op het feit dat de wijn heel jong gedronken dient te worden. Deze Portugal is vaak extra fris en sprankelend door de aanwezigheid van kleine koolzuurbubbels. Heerlijk bij de zomerse borrel! 

IJS OF GEEN IJS DAT IS DE VRAAG!

Sommige mensen halen hun neus op voor wijn met ijsblokjes. Overdreven? Misschien, maar de meningen zijn in ieder geval verdeeld. Want aan de ene kant worden de wijnen er lichter en frisser van en blijven ze langer koud. Aan de andere kant kunnen de ijsblokjes de wijn verdunnen waardoor hij wat smaak kan verliezen. Ga je toch voor ijsblokjes? Kies dan grotere ijsblokjes, die smelten minder snel maar houden de wijn wel lekker koel! Toch eens wat anders proberen? Ga dan voor Frosé die móet koel gedronken worden en is daarnaast ook nog eens heel lekker en stijlvol.

VOOR ALS JE EVEN GEEN WIT WILT…

Rosé is ook altijd een goed idee in de zomer! Maar hoe zit het dan met rode wijn? Deze wijnen zijn meestal wat voller en zwaarder van smaak en worden vaak niet geassocieerd met de zomer. Toch kunnen rode wijnen prima in de zomer gedronken worden! Onze Zuiderburen uit Spanje, Italië en Frankrijk drinken bijvoorbeeld ook rode wijn in de zomer en ook in Nederland is gekoelde rode wijn een trend aan het worden!  Kies dus wel voor voor lichtere rode wijnen die gekoeld kunnen worden. Ook wijnen met een lager alcoholpercentage (onder de 14%) en wijnen uit koelere landen (Duitsland) doen het zeer goed in de zomer!

Is  de rode wijn nog niet van tevoren gekoeld? Ook rode wijn kan dan met een ijsblokje geserveerd worden Wil je liever geen verdunning van de wijn: doe een ijsklontje in de rode wijn, laat 'm even in het glas rondwalsen en haal 'm er weer uit met een lepel. Zo is je rode wijn toch lekker afgekoeld!

Tip: Koel de rode wijn niet té veel af! Haal 15 minuten voor schenken uit de koelkast (of koelbox) voor een optimale smaakbeleving. Gekoelde rode wijn smaakt namelijk al heerlijk bij 14 graden Celsius. 

BLAUWE DRUIVEN DIE HET GOED DOEN

Zin gekregen in rode wijn? De volgende druiven zijn perfect voor een zomerse avond:

  • Zweigelt uit Oostenrijk: een druif die voor frisse, rode wijnen zorgt. Een van onze favorieten? De Baumgartner Blauer Zweigelt. Een fruitige wijn door de aardbeien die toch een beetje pit heeft door de lichte tonen van peper. En nog een bonuspunt: door de fruitige smaak en lichte afdronk ook perfect voor witte wijn liefhebbers. Proost! 
  • Pinot noir uit Duitsland: onze Duitse buren zijn heel goed in het maken van frisse, koele wijnen. De Ahr Spätburgunder Trocken is een perfecte zomerse wijn gemaakt van de pinot noir druif. Schenk deze zowel op het terras bij de borrel als thuis met kip en zalm gerechten. De wijnliefhebbers zijn al om en geven de wijn 4 sterren, jij straks ook? 
  • Gamay uit Frankrijk: als je fan bent van frambozen en kersen is deze druif perfect geschikt voor een zomerse avond. 

VOOR DE PERFECTE ZOMERSE AVOND

Naast een goed glas wijn denken we in de zomer natuurlijk ook aan heerlijk eten op de BBQ. Of nog beter: een combinatie van een goed glas wijn en eten op de barbecue! Zin om de BBQ op te stoken? Hier vind je de lekkerste wijnen bij jouw favoriete barbecuegerechten. Eet smakelijk!