Alles over Dessertwijnen

Dessertwijnen worden vaak vergeten, maar zijn zo heerlijk! Ze zijn de kers op de taart bij het dessert. Of bij het kaasplankje. Verras je gasten en schenk eens dessertwijn bij het nagerecht. Of borrel na met een lekker glaasje. Wij leggen je alles alvast uit over deze heerlijke wijnen.

Wat is dessertwijn?

Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port niet te vergeten bij het dessert.

Dit zijn de 6 bekendste dessertwijnen

1. Muskaatwijn

Deze muscatdruif maakt hele expressieve, intense wijnen met uitgebreide aroma’s. Denk aan abrikoos, perzik, vanille of bijvoorbeeld karamel. De druif wordt overal ter wereld verbouwd en komt in 3 varianten voor: mousserend (zoals een Italiaanse moscato d'Asti), stil en als dessertwijn.
> Bekijk muskaatwijnen

2. Sauternes

Sauternes is een zoete dessertwijn gemaakt van de sémillon druif die verbouwd wordt in de Bordeaux streek. Een sauternes staat bekend om zijn erg zoete smaak, met smaken als tropisch fruit en honing. 
> Bekijk sauternes wijnen

3. Port

Port is een zoete versterkte wijn uit de Portugese Dourostreek. Port komt in 4 varianten (ruby, tawny, wit en rose), maar ruby en tawny worden het meest gedronken. Port is zoet, met smaken als zwart fruit, karamel, kaneel en chocola die de boventoon voeren. Echte port wijn mag trouwens alleen in Portugal gemaakt worden.
> Bekijk portwijnen

4. Sherry 

Sherry is een versterkte wijn uit Andalusië in zuid Spanje. Sherry is over het algemeen droog met een nootachige smaak, maar er zijn ook zoetere varianten (moscatel) met smaaktonen als vijgen en dadels. Echte sherry mag alleen in Spanje verbouwd worden. Lees meer over de geschiedenis van sherry.
> Bekijk sherrywijnen

5. Madeira

Madeira is een versterkte wijn die in droge en zoete variant voorkomt. Omdat de wijn meerdere keren wordt verwarmd heeft een madeira een unieke specifieke smaak. Denk aan bijvoorbeeld karamel, walnoot, perzik of sinaasappelschil.
> Ga naar madeirawijnen

6. Zoete mousserende wijn

Naast een mousserende moscato zijn zoete champagnes ook heerlijk bij het dessert. Denk aan vooral de demi-sec en doux varianten.
>Ga naar champagnes

Wat eet je bij een dessertwijn?

Het dessert natuurlijk! Maar dat kan nog verschillende kanten op. Wij helpen je in ieder geval met wat inspiratie.

Proef eens de combinatie van licht mousserende wijn als Asti of Moscato D'Asti bij sorbetijs met vers fruit, of een Muscat de Beaumes de Venise of Sauternes bij een dessert met roomijs. En bij desserts met chocolade is Banyuls, een glaasje PX sherry of de Dow's Nirvana Port een ultieme combinatie. 

Speciaal voor de feestdagen is de Noble Late Harvest Sauvignon Blanc van Tokara een goede wijn: Een verrukkelijke dessertwijn van zeer zoete, zeer laat gerijpte druiven uit Zuid-Afrika. Een wijn die smaakt naar super rijpe kweeperen en honing maar met een verfrissende afdronk. Echt een aanrader dus! 


Meer over wijn

Van zoet tot droog: Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

Zelf dessertwijn schenken bij het nagerecht?

Wij hebben er een aantal alvast voor je klaargezet. Of kies zelf uit al onze dessertwijnen







Ook leuk om te lezen