Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Dessert wijn die je geproefd moet hebben!


Sauternes

sauternes
sauternes

Sauternes is een exclusieve Franse witte wijn afkomstig uit de Sauternes regio in Bordeaux. De druiven ondergaan tijdens de rijping een ingewikkeld en zeldzaam proces genaamd edele rotting. Er vindt zeer selectieve handmatige oogst plaats. Het resultaat? Een weelderig zoete wijn.

Sauternes in het kort:

Kenmerken

Komt uit

Frankrijk

Plaats

In het zuiden van de Graves wijnregio in Bordeaux

Druif

Voornamelijk sémillon, gemengd met sauvignon blanc en muscadelle

Alcoholperc.

Minimaal 13%

Exclusief omdat

Deze wijn alleen in de relatief kleine wijnstreek Bordeaux wordt gemaakt en het proces van edele rotting niet ieder jaar voorkomt. De druiven moeten bovendien heel lang rijpen. In de tussentijd kunnen de weersinvloeden een belangrijke risicofactor vormen.

Prijzen

Variëren van €15 tot €360

HOE KOMT SAUTERNES AAN Z’N BIJZONDERE SMAAK?

Sauternes Druiven

Sauternes wijnen verdienen hun exclusieve titel alleen als ze daadwerkelijk uit het wijnbouwgebied Sauternes komen in de BordeauxFrankrijk. Dit gebied ligt direct aan een rivier die zorgt voor regelmatige mistvorming. Door de mist gaan de rijpe witte druiven die hier groeien rotten. 

Met de juiste weersomstandigheden (mist in de ochtend gevolgd door warme, zonnige middagen) en de juiste druiven, kan Botrytis, een moeilijke term voor edele rot, ontstaan. Dit is heel simpel gezegd de groei van schimmel op een druif die er misschien niet zo smakelijk uitziet, maar die wél zorgt dat de druiven een bijzondere, zoete smaak ontwikkelen. Al het vocht verdampt blijven er een soort rozijntjes aan de druivenrank hangen die bijzonder geconcentreerd en zoet van smaak zijn.

HOE SMAAKT SAUTERNES DAN?

Vol, zacht, zoetig en crémig.

- De sémillondruif geeft sauternes body en de smaak van tropisch fruit
- De sauvignon blanc zorgt voor het zuurtje met tonen van grapefruit en limoen
- Verder proef je: o.a. honing, gember, zoete abrikozen, butterscotch en karamel

Sauternes heeft een enorm hoog suikergehalte, namelijk 120 tot 220 gram per liter. De zuurgraad van de sauvignon blanc zorgt ervoor dat je de wijn niet als mierzoet ervaart wanneer je deze drinkt. Om het even voor je in perspectief te brengen: de meeste droge witte wijnen bevatten slechts 0 tot 10 gram suiker per liter!

Lang houdbaar

Naast de bijzondere, zoete smaak veroorzaakt door edele rot, zorgt dit proces er ook voor dat de wijnen langer houdbaar blijven. Reken sowieso op een houdbaarheidstermijn van 5 jaar. Een goede sauternes kun je zelfs tot 50 jaar (!) bewaren.

De ideale serveertemperatuur van een Sauternes is 6 tot 11 graden celsius. (ca. 2,5 uur in de koelkast).

KEURMERK

Sauternes is een wijnregio die valt binnen het AOC: appellation d'origine contrôlée. Dit is een Frans overheidskeurmerk dat de kwaliteit van Franse landbouwproducten zoals wijn en kaas waarborgt. Om aan het kwaliteitskeurmerk te voldoen en de AOC titel te mogen dragen, zijn er strenge eisen verbonden aan een wijn.

Niet iedere wijn kan dus zomaar een sauternes zijn. Zo wordt een sauternes alleen in een vijftal 'communes' geproduceerd in de Bordeaux. Daarnaast moeten de druiven ‘edele rotting’ hebben ondergaan en zijn er voorschriften met betrekking tot het gebruik van de druivenrassen. De gebieden waar sauternes geproduceerd wordt zijn:

 • Sauternes
 • Bommes
 • Barsac
 • Fagues
 • Preignac

Sauternes moet daarnaast minimaal 13% alcohol bevatten en een streng proefexamen doorstaan voordat deze wijn de AOC titel krijgt.

Wijnweetjes

 • Het gebied waar Sauternes geproduceerd wordt is slechts 4,364 hectares groot.
 • Het succes van een echte goede Sauternes hangt af van de wijnmaker: hoe groter de waaghals hoe beter: wacht je lang genoeg met de oogst dan kan het zijn dat de edele rot toeslaat en je de beste oogst in jaren krijgt. Wacht je te lang, dan kan je oogst mislukken.
 • Sauternes is zeer duur om te maken omdat: 
  - De edele rotting gefaseerd plaatsvindt. De druivenplukkers moeten dus verschillende keren door de wijngaard heen om de door edele rot aangetaste druiventrossen te plukken. De druivenplukkers moeten dus langdurig  beschikbaar zijn. 
  - Veel Sauternes wijnen lang op nieuwe eikenhouten vaten rijpen voordat ze gebotteld worden. De nieuwe eikenhouten vaten zijn bijzonder kostbaar.

Hou je van Sauternes? Dan is dit ook een wijn voor jou:

Zelfde streek en prijsklasse

Wijnen uit Monbazillac: deze regio bevindt zich naast de Bordeaux, namelijk in de Bergerac. De wijnen zijn vaak goedkoper maar de druiven hebben ook edele rotting ondergaan. 

Tour Belingard 2016 50CL

GOEDKOPERE DESSERTWIJN?

Goedkopere dessertwijn? Heerlijk natuurlijk die sauternes wijnen maar ze zijn wel aan de prijzige kant. Zoek je een iets goedkoper alternatief? Probeer dan eens een van deze twee wijnen:

WAAR SCHENK JE EEN SAUTERNES BIJ?

Deze dessertwijnen is heerlijk op zichzelf. Wil je toch een dessert bij je sauternes? Ga dan voor een niet te zoet dessert en zorg ook dat je dessert niet te koud is. Dit verlamt je smaakpapillen en zo proef je minder van die heerlijke, complexe wijn!

Taarten

 • Cheesecake (zonder chocolade)
 • Taarten op notenbasis, zoals amandel of walnoten
 • Citroen- of rodevruchtentaarten

Kaas

 • Zachte kazen zoals brie
 • Blauwe kazen zoals roquefort

Andere klassieke combinaties (die geen dessert zijn)

 • Foie gras met gekaramelisseerde ui
 • Kreeft

Op zoek naar een lekker recept?

Bekijk onze 400+ recepten

Drink je Sauternes bij je dessert? Ga dan niet voor chocolade of hele zoete taart met slagroom: deze smaken zorgen ervoor dat je niet alle smaaklagen van je Sauternes kunt proeven.


MEER OVER GROTE NAMEN?

Je weet nu alles over deze bijzondere Franse wijn. Lees verder over de grootste klassieke wijnen, zoals barolochianti of montepulciano d'Abruzzo. Ben je meer een fan van droge witte wijnen? Dan lees je hier lekker verder over de Franse klassiekers sancerre wijnen en chablis. Voor de zoetekauwen: Verdiep je eens in andere zoete wijnen zoals port of lees alles over zoet op onze digestief pagina!